Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za projekt zastępczy?

holikk

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 4 years później...
Witam jestem tu nowy. W lipcu br rozpoczynam budowe. Mam pozwolenie, wykonawce, ale chcę dokonac istotnych zmian wymagających wykonanie projektu zastepczego. Niestety mój projektant zawołał za to 1500zł. Wcześniej skasował mnie 3000zł za adaptację i zmiany, projekt z archetonu 2100, także koszty rosna niebotycznie. Zmiany w projekcie polegają na powrocie z adoptownego poddasza do oryginalnego stanu wg zakupionego projektu + doprojektowanie lukarny trapezowej. Moim zdaniem jest to b.drogo liczyłem na 500-700zł. Prosze o opinie, czy szukać innego projektanta czy jest to standardowa cena.

Gość zibik_eng
Witam jestem tu nowy. W lipcu br rozpoczynam budowe. Mam pozwolenie, wykonawce, ale chcę dokonac istotnych zmian wymagających wykonanie projektu zastepczego. Niestety mój projektant zawołał za to 1500zł. Wcześniej skasował mnie 3000zł za adaptację i zmiany, projekt z archetonu 2100, także koszty rosna niebotycznie. Zmiany w projekcie polegają na powrocie z adoptownego poddasza do oryginalnego stanu wg zakupionego projektu + doprojektowanie lukarny trapezowej. Moim zdaniem jest to b.drogo liczyłem na 500-700zł. Prosze o opinie, czy szukać innego projektanta czy jest to standardowa cena.

Jeżeli jest ci "za drogo" to za co chcesz dom budować?

Nie stać cię na zapłacenie za pracę architekta i z oszczedności kupiles jakis tam katalogowiec to rób wg takiego projektu który masz i nie wydziwiaj. A nie pisz że projektant "za dużo chce" - on chce normalną zapłate za swoją pracę a ciebie zwyczajnie nie stać na skorzystanie z jego usług.

Jak ci nie pasował żaden to trzeba bylo zamówić sobie indywidualny projekt spełniające wszystkie zachcianki...

Edytowane przez zibik_eng

Jeżeli jest ci "za drogo" to za co chcesz dom budować?

Nie stać cię na zapłacenie za pracę architekta i z oszczedności kupiles jakis tam katalogowiec to rób wg takiego projektu który masz i nie wydziwiaj. A nie pisz że projektant "za dużo chce" - on chce normalną zapłate za swoją pracę a ciebie zwyczajnie nie stać na skorzystanie z jego usług.

Jak ci nie pasował żaden to trzeba bylo zamówić sobie indywidualny projekt spełniające wszystkie zachcianki...

qrwa, ale Ty mundry jesteś, ho, ho. Ciekawe czy w realu tez z Ciebie taki mądrala. Chętnie bym się przekonał trolu pasiasty!!!

Gość zibik_eng
qrwa, ale Ty mundry jesteś, ho, ho. Ciekawe czy w realu tez z Ciebie taki mądrala. Chętnie bym się przekonał trolu pasiasty!!!

W "realu" biednym inwestorom których nie stać na dokumentacje projektową mówie to samo...

W "realu" biednym inwestorom których nie stać na dokumentacje projektową mówie to samo...

Gdyby w realu na moje szukanie oszczędności czyli zwyczajne targowanie się, ktoś odpowiedział, że jak jestem biedny to nie powinienem się budować prawdopodobnie wywiązałaby się między nami pyskówka na zakończenie której ta osoba dostałaby w uzębienie...

Gość zibik_eng
Gdyby w realu na moje szukanie oszczędności czyli zwyczajne targowanie się, ktoś odpowiedział, że jak jestem biedny to nie powinienem się budować prawdopodobnie wywiązałaby się między nami pyskówka na zakończenie której ta osoba dostałaby w uzębienie...

Gratuluję "dojrzałości" i "odwagi" albo raczej glupoty? Po takim "numerku" miałby Pan od razu sprawę karną o pobicie... i kilkadziesiąt tysięcy odszkodowania do zapłaty za spowodowanie uszczerbku na zrowiu ( nie daj boże wybiciu kilku zębów...) i pokryciu strat kilkudziesięciu/set tysięcy spowodowanych niemożnością wykonywania zawodu przez kilka tygodni/miesięcy... tak że nawet kwota uzyskana ze sprzedaży pana domku nie pokryłaby kwot do zapłaty...

nie rozsmieszaj mnie...zyjemy w polsce to nie stany zjednoczone, max piec tys i najwyzej zawiasy ze sprawy karnej. Na chamstwo tylko chamstwem...nie pisz mi o dojrzalosci bo zdecydowanie tobie jej brakuje, widac to w kazdym poscie jaki umieszczasz na tym forum. Obrazasz innych ludzi, nie okazujesz im szacunku sam go jednoczesnie wymagajac...powiem ci tak kiedys widzialem jak na budowie jeden wykonawca przepisywal swoj samochod na wlasciciela...nie byl zadowolony wiec pewnie sprzedal go za symboliczna sume...rozni sa ludzie i tez mozesz kiedys tak trafic, przestaniesz sie wkoncu wymadrzac, bo wiedze mozesz miec ale kultury nie masz za grosz. Edytowane przez photos

Gość zibik_eng
nie rozsmieszaj mnie...zyjemy w polsce to nie stany zjednoczone, max piec tys i najwyzej zawiasy ze sprawy karnej.

5 tys zl? taką karę to możesz dostać za ukradzenie jabłek ze straganu... albo bijatykę pod sklepem monopolowym z kolegą od wódki... mój prawnik zdarłby za bandyckie pobicie z "szanownego pana-bandyty" skórę.

Na chamstwo tylko chamstwem...

Pobicie za usłyszenie prawdy o sobie? to nie chamstwo - to zwykły prymitywny bandytyzm...

widzisz podyskutowalbym jeszcze z toba ale to mija sie z celem, moim celem, a zainteresowanym radze wejsc na profil szanownega pana zbika i przeczytac jego wypowiedzi... Gardzi kazdym po kolei, nazywa dziecmi, idiotami, a ich pytania uwaza za debilne...czlowieku zastanow sie nad swoim zachowaniem...twoj ton wypowiedzi mija sie z idea takich miejsc...

Gość zibik_eng
1200 zapłaciliśmy w tym roku w marcu, za projekt zastępczy

No i co z tego? Twoj zastępczy był do tego samego katalogowca i do takich samych zmian jakie wprowadza oburzony śmiesznymi kwotami pytający???

Gość zibik_eng
zibik_eng otóż nie, projekt mielismy robiony indywidualny ze wzgledu na specyficzyną wąską działkę, zmiana polegała na władowaniu garażu pomiedzy naszą częścią, a częścią mieszkalną mamy.

Czyli podajesz cene za zmianę w całkowicie innym projekcie i z całkowicie innym zakresem zmian...

Projekt projektowi nie równy... chociaż dla przeciętnego zjadacza chleba wyglada tak samo - kilka "oprawionych kartek z kreskami"

Moze teraz podyskutujmy na temat cen Mercedesów SLK i czemu nie są sprzedawane w cenach fiata pandy - też mają 4ry koła i "jeżdżą"