Dokker 17.03.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Jak się szacuje ilość kW potrzebnych w domu? Czy składając do ZE wniosek o przydział mocy trzeba określić docelowo ilość mocy czy można np. po jakimś czasie zwiększyć lub zmniejszyć (choć akurat zmniejszanie się nie opłaca, trzeba przecież płacić za każdy przydzielony kW)?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko 18.03.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Witam!Też mam ten problem właśnie jestem na tym samym etapie. Mam w związku z tym pytanie co trzeba złożyć do Energetyki wraz z wnioskiem p-do. Wracając do mocy rozważam pomiędzy 11 a 16 kW. Swój wniosek opieram na wyliczeniach Lodówka – 0,06-0,1 kWZmywarka – 1,4 kWKuchenka mikrofalowa – 08-1,5 kWCzajnik bezprzewodowy – 2 kWPłyta kuchenna 4 palnikowa – 5,0 kWRobot kuchenny – 0,4 – 1,0 kWWyciąg kuchenny – 0,1 kWPralka automatyczna: przy podgrzewaniu wody - 1,9 kW w czasie prania - 0,4 kWŻelazko – 0,7 – 1,5 kWGrzejnik olejowy 0,8 – 2,0 kWBojler elektryczny – 1,3 kWPrzepływowy ogrzewacz wody mały(1 punkt) – 3,3 – 5,0 kWPrzepływowy ogrzewacz wody duży (cały dom) – 7 kW – 11 kWPiec akumulacyjny – 1,5 – 3,0 kWTelewizor - 0,07 – 0,2 kWKomputer – 0,2 – 0,3 kWGrzejnik elektryczny – 0,3 – 3,0 kWnie wiem czy są one poprawne proszę o wszelkie uwagi dotyczące tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.03.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 u mnie podobne wyliczenia..mam moc 12 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 18.03.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 To dołóżcie po 3 kW, koszt ok 360zł jednorazowy, a zapas na kosiarkę i inne nieprzewidziane urządzenia w przyszłości zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 wpierw złóż wniosek na prąd tak zwany budowlany wystarczy Ci 2-3 kW ale obecnie minimum Energetyka przydziela 5 kW. taki monompol. Prąd budowlany jest droższy. Przed oddaniem budynku do użytkowania około 1/2 roku ( zpytaj w rejonie ) zgłoś zapotrzebowanie jakie chcesz, ale i tak dostaniesz ile będzie na transformatorze. Zapytaj przy pierwszej wizycie ile moższe dostać, powiedzą Ci orientacyjne bez papierów. Będziesz wiedział czy projekt robić na ogrzewanie elektryczne, na przykład czy musisz inne zrobić. około 10 kW, czyli 25 A dostaniesz na pewno, a czy więcej, nie wiadomo. nie licz 7,5 kW albo 12 kW, bo przydziały są skokowe ( przedziały ). Wybierz się do rejonu. Wszysko zależy od linii i już istniejącego obciążenia oraz planów rozbudowy.A uzgodnienia swoją drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.03.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 a kosiareczke mam spalinowa... Ja nie miałam wyboru to energetyka przyznała mi taka moc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-K 31.03.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Witam !Jestem projektantem elektrykiem, pierwszy raz na forum.Wykonuję profesjonalnie projekty przyłączy do domów jednorodzinnych.Dla średnio wyposażonego domu w urządzenia elektryczne ( kuchnia elektr.,pralka i inne drobne urz.AGD, moc przyłączeniowa wynosi 15 kW.- zabezpieczenie przedlicznikowe dla tej mocy (w/g energetyki) wynosi 25A.Przy bardziej wyposażonych domach omawiam każdorazowo z inwestorem i obliczam moc przyłączeniową.Radzę przemyśleć wielkość mocy przyłączeniowej docelowej,gdyż póżniejsze podwyższanie też jest kosztowne, a może się okazać że bardziej niż dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 03.04.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Cześć,Nabylem w listopadzie projekt domu razem z instalacjami.Poczatkowo nie zwracalem uwagi na moc przylazeniowa, ale wiecie jak to jest: czlowiek oglada projekt szuka niescislosci pomylek, bledow itp. Przy okazji uczy sie go na pamiec. I tak wlasnie w rozmowie ze znajomymi temat zszedl na przylacza mediow i na zaopatrzenie domu w energie elektr. Kazdy wymienia "swoje kilowaty" - glownie z zakresu 12-15 kW. Au mnie w projekcie stoi 26 kW. Czy uwazacie, ze powinienem na ten temat porozmawiac z projektantem? Dodam, ze kuchnia bedzie zasilana pradem, natomiast ogrzewanie planuje gazowe. Pozdr,arcious Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-K 03.04.2003 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Cześć.Jeżeli twój projekt zakładał centralne ogrzewanie z pieca gazowego i montaż kuchenki elektrycznej bez innych energochłonnych odbiorników ( sauna,basen itp...)to śmiało możesz wystąpić do energetyki o moc przyłączeniową 15 kW. W projektach elektrycznych używa się też pojęcia moc zainstalowana byc może te 26 kW. Pozdrowienia Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko 03.04.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Witam!Ja raczej się zdecydowałem na 16kW tak mi wyszło z obliczeń po rozmowie w energetyce. Gość stwierdził, że mam sobie rozpisać moce wszystkich urządzeń używanych w domu potem sumować urządzenia, które jednocześnie mogę używać (każdy zna swoje możliwości)i ta suma jest mocą przyłączeniową (oczywiście zaokrągloną do pełnych kW). Natomiast, co do kosztów przyłącza stwierdził, że pomnożyć każdy kW x 120zł i tyle będzie mnie kosztowało przyłącze, czyli 16 x 120 = 1920zł. Jednak zapomniałem się spytać czy do tego muszę doliczyć skrzynkę z zawartością czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 04.04.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Nie zapominajcie, że nie każdy ma kuchnię elektryczną i że wszystkie urządzenia nie chodzą w jednym czasie a za kW trzeba płacić czy się z nich korzysta czy nie /opłata przesyłowa czy jakaś tam - nie ważne/. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts