Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydzia? mocy - ile potrzeba?

Recommended Posts

Jak się szacuje ilość kW potrzebnych w domu? Czy składając do ZE wniosek o przydział mocy trzeba określić docelowo ilość mocy czy można np. po jakimś czasie zwiększyć lub zmniejszyć (choć akurat zmniejszanie się nie opłaca, trzeba przecież płacić za każdy przydzielony kW)?

pozdr.

Witam!

Też mam ten problem właśnie jestem na tym samym etapie. Mam w związku z tym pytanie co trzeba złożyć do Energetyki wraz z wnioskiem p-do. Wracając do mocy rozważam pomiędzy 11 a 16 kW. Swój wniosek opieram na wyliczeniach

Lodówka – 0,06-0,1 kW

Zmywarka – 1,4 kW

Kuchenka mikrofalowa – 08-1,5 kW

Czajnik bezprzewodowy – 2 kW

Płyta kuchenna 4 palnikowa – 5,0 kW

Robot kuchenny – 0,4 – 1,0 kW

Wyciąg kuchenny – 0,1 kW

Pralka automatyczna: przy podgrzewaniu wody - 1,9 kW w czasie prania - 0,4 kW

Żelazko – 0,7 – 1,5 kW

Grzejnik olejowy 0,8 – 2,0 kW

Bojler elektryczny – 1,3 kW

Przepływowy ogrzewacz wody mały(1 punkt) – 3,3 – 5,0 kW

Przepływowy ogrzewacz wody duży (cały dom) – 7 kW – 11 kW

Piec akumulacyjny – 1,5 – 3,0 kW

Telewizor - 0,07 – 0,2 kW

Komputer – 0,2 – 0,3 kW

Grzejnik elektryczny – 0,3 – 3,0 kW

nie wiem czy są one poprawne proszę o wszelkie uwagi dotyczące tego problemu.

wpierw złóż wniosek na prąd tak zwany budowlany wystarczy Ci 2-3 kW ale obecnie minimum Energetyka przydziela 5 kW. taki monompol. Prąd budowlany jest droższy. Przed oddaniem budynku do użytkowania około 1/2 roku ( zpytaj w rejonie ) zgłoś zapotrzebowanie jakie chcesz, ale i tak dostaniesz ile będzie na transformatorze. Zapytaj przy pierwszej wizycie ile moższe dostać, powiedzą Ci orientacyjne bez papierów. Będziesz wiedział czy projekt robić na ogrzewanie elektryczne, na przykład czy musisz inne zrobić. około 10 kW, czyli 25 A dostaniesz na pewno, a czy więcej, nie wiadomo. nie licz 7,5 kW albo 12 kW, bo przydziały są skokowe ( przedziały ). Wybierz się do rejonu. Wszysko zależy od linii i już istniejącego obciążenia oraz planów rozbudowy.

A uzgodnienia swoją drogą.

• 2 weeks później...

Witam !

Jestem projektantem elektrykiem, pierwszy raz na forum.

Wykonuję profesjonalnie projekty przyłączy do domów jednorodzinnych.

Dla średnio wyposażonego domu w urządzenia elektryczne ( kuchnia elektr.,pralka i inne drobne urz.AGD, moc przyłączeniowa wynosi 15 kW.- zabezpieczenie przedlicznikowe dla tej mocy (w/g energetyki) wynosi 25A.

Przy bardziej wyposażonych domach omawiam każdorazowo z inwestorem i obliczam moc przyłączeniową.

Radzę przemyśleć wielkość mocy przyłączeniowej docelowej,gdyż póżniejsze podwyższanie też jest kosztowne, a może się okazać że bardziej niż dzisiaj.

Cześć,

Nabylem w listopadzie projekt domu razem z instalacjami.

Poczatkowo nie zwracalem uwagi na moc przylazeniowa, ale wiecie jak to jest: czlowiek oglada projekt szuka niescislosci pomylek, bledow itp. Przy okazji uczy sie go na pamiec. I tak wlasnie w rozmowie ze znajomymi temat zszedl na przylacza mediow i na zaopatrzenie domu w energie elektr. Kazdy wymienia "swoje kilowaty" - glownie z zakresu 12-15 kW. Au mnie w projekcie stoi 26 kW. Czy uwazacie, ze powinienem na ten temat porozmawiac z projektantem? Dodam, ze kuchnia bedzie zasilana pradem, natomiast ogrzewanie planuje gazowe.

Pozdr,

arcious

Cześć.

Jeżeli twój projekt zakładał centralne ogrzewanie z pieca gazowego i montaż kuchenki elektrycznej bez innych energochłonnych odbiorników ( sauna,basen itp...)to śmiało możesz wystąpić do energetyki o moc przyłączeniową 15 kW. W projektach elektrycznych używa się też pojęcia moc zainstalowana byc może te 26 kW.

Pozdrowienia Andrzej.

Witam!

Ja raczej się zdecydowałem na 16kW tak mi wyszło z obliczeń po rozmowie w energetyce. Gość stwierdził, że mam sobie rozpisać moce wszystkich urządzeń używanych w domu potem sumować urządzenia, które jednocześnie mogę używać (każdy zna swoje możliwości)i ta suma jest mocą przyłączeniową (oczywiście zaokrągloną do pełnych kW). Natomiast, co do kosztów przyłącza stwierdził, że pomnożyć każdy kW x 120zł i tyle będzie mnie kosztowało przyłącze, czyli 16 x 120 = 1920zł. Jednak zapomniałem się spytać czy do tego muszę doliczyć skrzynkę z zawartością czy nie.