Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zbierasz faktury ?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zbierasz faktury ?

• Tak faktury mam prawie na wszystko,
    • Tylko na to, na co musz

Recommended Posts

Przecież to żadnej ( normalnej ) ulgi budowlanej rząd nam nie szykuje.

Skończyłem budowę jakiś czas temu i jak policzyłem, na ok. 87%wydatków mam faktury. Na kolejne kilka procent paragony, pozostałe wydatki zanotowane, ale bez rachunków. No, jak to na budowie ...

I co ?

Z tzw. dużej ulgi budowlanej, o której pamiętają już tylko najstarsi górale, nie skorzystałem.

Z ulgi odsetkowej około 1,5 roku, później refinansowałem, gdyż policzyłem, że i tak wyjdę do przodu. Ulgę straciłem na wieki wieków. Amen.

Skorzystałem z pełnej ulgi remontowej, nie powiem, ok. 5600 zł.

Zwrot VAT, biorąc pod uwagę upierdliwość - oddałem kwity do biura rachunkowego ( opłata ), w całości rozliczenia kwota, że śmiech na sali :lol: :lol: :lol:

Łączny zwrot to ok. 12 tys. zł ( nie liczyłem dokładnie ).

A mogłem sam udzielić sobie 7% i 22% ulgi od początku budowy nie zbierając na pamiątkę kwitów, na które musiałem dodatkowo kupić segregatory i koszulki :evil: Nie wiem jak mam zakwalifikować te wydatki :wink:

Te 22% ulgi to byłoby ; mniej papierologii i solidny uśmiech na twarzach wykonawców, w bilansie pewnie sporo ponad 50 kzł oszczędności.

No może nieco mniej, gdyż pewne elementy należy koniecznie jednak kupić na fakturę.

A jak wy postępujecie ?

https://forum.murator.pl/topic/57241-nadchodzi-nowa-22-ulga-budowlana-dla-ka%C5%BCdego/

22% ulgi łatwiej zastosować z wykonawcą ale już trudniej ze sprzedawcą. Generalnie mam faktury i liczę na większy odzysk kasy niż Ty. Ostatnio mogłem zrobić duży zakup z ulgą 22% ale skalkulowałem sobie że te 12% z US i dopłata z urzędu gminy będzie bardziej opłacalna a poza tym mam pełne prawa gwarancyjne bez mrugania okiem.
https://forum.murator.pl/topic/57241-nadchodzi-nowa-22-ulga-budowlana-dla-ka%C5%BCdego/#findComment-1259421

w umowie z bankiem był taki zapis o możliwości żądania faktur przez bank, ale pani wprost powiedziała, że znają realia i nie zdarzyło się aby ich wymagano. I tak było. Etapy sprawdzane były poprzez inspekcję i jak pamiętam pismo o kolejną transzę.

Może teraz w kredytach coś się zmieniło ... ?

https://forum.murator.pl/topic/57241-nadchodzi-nowa-22-ulga-budowlana-dla-ka%C5%BCdego/#findComment-1259987

a ponadto w najbliższej przyszłości nie będzie już ulgi odsetkowej.

Co do gwarancji.

Nie wyobrażam sobie kupić urządenia elektryczne, może okna bez rachunku ( gwarancji ), a i tu można załatwić to w wielu przypadkach poprzez kartę gwarancyjną.

Po co mi natomiast gwarancja na cement, piasek, stal zbrojeniową itd. itp.

Co do innych elementów można kupić partię na rachunek a pozostałe bez.

Nie jestem zwolennikiem "omijania" prawa a łamania to już jestem przeciwnikiem.

Dziwi mnie natomiast kompletny brak polityki mieszkaniowej Państwa i zachęt do inwestycji.

Brak planów na ulgi i zwolnienia budowlane i remontowe.

Brak ( ogólnokrajowych ) dofinansowań do inwestycji proekologicznych, poza krótkoterminowymi kredytami niektórych banków.

Przecież w wielu krajach Europy jest inaczej.

Może tą dyskusję przeczyta jakiś polityk.

Chociaż wątpię, ci już się pobudowali ...

https://forum.murator.pl/topic/57241-nadchodzi-nowa-22-ulga-budowlana-dla-ka%C5%BCdego/#findComment-1260021