violadiparma 12.07.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 ceny materiałow budowlanych i usług skoczyły! Jak sądzicie, ile teraz NAJMNIEJ moze kosztować budowa domu , 100 m kw, powierzchni (całościowej) Działkę już mamy. Okolica :60 km od Krakowa na zachód. Poradzcie kochani , bo marzy mi się dom, a mąż uważa,ze po wzroscie cen nie mamy szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 12.07.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 To zależy gdzie kupujesz materiały, można znaleźć porządne hurtownie, gdzie wynegocjujesz cenę i dostaniesz każdy materiał. To zależy za ile masz ekipę, teraz wszyscy chcą skończyć przed zimą więc ekip nie ma, bądź chcą kokosów, ale jak zaczniesz szukać teraz ekip na marzec 2007 to na pewno znajdziesz taniej. Kolejna sprawa u nas Wrocław są ekipy z małopolski Jak podchodzisz do sprawy rzeczowo i z pomysłem to koszt budowy tego samego domu, z tych samych materiałów może wynieść 20% taniej. Natomiast jak wpadasz w szoku i amoku do hurtowni (a już tragedia do znanego marketu) i bierzesz co jest i po takich cenach jak jest, bo szybko, to możesz się w cenach pogubić. Dla przykładu koleżanka kupowała ostatnio pręty zbrojeniowe w dwóch różnych firmach bo jej brakło, w pierwszej zapłaciła o 50% więcej niż w drugiej, dopiero jak kierownik zaczął z niej lać że ładnie zrobiła i oby tak dalej , dał jej namiary do tej drugiej firmy Trzeba się pytać znajomych, ja tak robię i już mam kilka cennych adresów hurtowni, tartaków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 12.07.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 A odpowiadając na pytanie, to nie wiem.Ja przyjmuje że koszt do wprowadzenia się na gotowy ładnie zrobiony dom już z kuchnią i łazienkami, kotłownią, i szambem, to powierzchnia * 2 tyś.Ile będzie faktycznie to nie wiem, wolę żeby mi została kasa np. na urządzenie ogrodu, niż jej brakło na dokończenie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.07.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Tak, myślę że do kosztu budowy sprzed 2 lat, trzeba dodać 15-20%.Na VAT, dotychczasową zwyżkę materiałów i robocizny, oraz na dalszą spodziewaną zwyżkę robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 12.07.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Tak, myślę że do kosztu budowy sprzed 2 lat, trzeba dodać 15-20%. Robię właśnie zestawienia, gdyż prawie dwa lata temu oddałem budynek do użytku i za dwa zaczynam nową budowę. Sądzę, że teraz różnica jest ok. 25% ( zimą można liczyć mniej, może nawet 20% ). Obecnie liczę w dobrym standardzie ,tak aby wejść tylko z mebelkami na 2200 zł/m2 ( bez działki oczywiście ). Ale nieskromnie stwierdzę, że teraz już wiem jak to zrobić. Normalnie pierwszym razem pewnie zapłaciłbym drożej. Sądzę także, że można zmieścić się w ok. -1600-1800 zł, ale sporo pracy własnej, ostre negocjowanie rabatów, rozciągnięcie budowy w czsie i akceptacja "widzimisie" ekip i poprawek potencjalnych usterek. Dużo zależy od regionu Polski a także sama powierzhnia budynku ma swój udział w kalkulacji ceny 1 m2. W końcu wiele rzeczy kosztuje taką samą kwotę niezależnie od wielkości budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 13.07.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 jezeli sie przygotujesz solidnie i poszukasz miejscowych producentow np bloczkow betonowych to zmiescisz sie w kwocie 220 tys bez plazmy na scianie i luksusow na podlogach, hurtownie czesto sprzedaja materialy bez vatujeszcze takie moje doswiadczenie im szybciej budujesz czyli poczatek wiosny oczywiscie jak pogoda pozwoli to materialy sa tansze im blizej jesieni materialy drozeja budowy rozpoczete wiec nie musza hurtownie walczyc o klienta, najlepiej koniec jesieni zalac lawy i zaczac wczena wiosna nawet w lutymCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts