Noga 17.03.2003 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Jakie macie doświadczenia z wygłuszaniem stropu nad parterem? Obecny układ warstw (patrząc od dołu) płyta g-k, 10 cm pianki poliuretanowej między belkami, płyta wiórowa V-100, mata 5 mm taka jak pod panele i wierzchnia warstwa deszczułki dębowe.Czy zbrojona wylewka 5 cm poprawi tłumienie? A może jest jakieś lepsze rozwiązanie?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.03.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 czy ta pianka między belkami jest twarda (taka wtryskiwana )czy taka miękka jak do tapicerki.wszystkie materiały sztywne (pianka montażowa, styropian) a o małej masie nie tłumią dzwiękównajlepiej daj wełnę mineralną (luzną ) między krokwie lub nadbij na istniejące wylewka sama w sobie nie tłumi dzwięków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 18.03.2003 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Między belkami są włożone płaty gąbki poliuretanowej miękkiej, takiej jak gąbki kąpielowe. Jest w porządku, ale tłumi tylko dźwięki powietrzne, typu muzyka, rozmowa itp, a mnie chodzi o dźwięki uderzeniowe, głównie odgłosy kroków. Generalnie jest tak, że liczy się masa przegrody: im większa, tym skuteczniej tłumi. Pytam, czy ktoś ma doświadczenia z tym związane.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek102 18.03.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Ja wsadziłem w strop drewniany 10 cm wełny. Od góry płyta OSB 22 mm klejoną do dźwigarów 40/220 mm. Rozstaw co 40 cm na wierzchu zastosowałem paroizolację oraz matę wygłaszające takie jak pod panele podłogowe. Zastosowałem 2 warstwy :pierwsz biała płyta z poli czegoś tam o grubości 4 mm oraz druga płytę o grubości 7 mm z odpadów z drewna liściastego (tzw. zieloną). Efekt jest średni. Rozmów nie słychać. natomiast słychac dźwięki uderzeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts