Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie rozliczyć z wykonawcą za zmarnowane materiały?

agnikkrol

Recommended Posts

Facet robił mi cokół. Kupiłam 26 paczek kamienia. On liczy za 26 metrów. Ale tal naprawde to tego cokołu wyszło 15 m. Część kamienia popękało, a część zrobił tak głęboko,żę go nie widać pod kostką. Na jednej ścianie to nawet więcej jest tego kamienia pod kostką niż nad.Wiedział,że zaraz po nim bedzie kładziona kostka. Niewiem dlaczego przyklejał te płytki poniżej poziomu gruntu:( Już straciłam pieniądze na kamień który jest schowany pod ziemia a teraz mam jeszcze zapłacic fachowcowi za to że nie myślał?Co robić?

izat luzik :wink:

jak mial robic 0,5 m to mu płacisz za 0,5 m ... jak ci kazał kupić za dużo kamienia (masz racje ty nie musisz liczyć możesz sobie zażyczyć od niego zapotrzebowanie na surowiec) to dodatkowo powienien sie z tego tłumaczyc. popekania czesci kamienia to sie chyba nie uniknie ..

Z tym że, ...

"umowa na twarz" zapewne, wiec w zasadzie ty możesz wszystko (np pogonic go bez grosza) i on może wszystko (np: rozwalic to co zrobil) sadzic sie i tak nie bedziecie ...

zalezy tylko ktore z was bedzie sie lepiej wykłócało przy rozliczeniu

domniemuję niewinność obu stron stąd te pytania :D:D:D

ale mimo to nie bardzo kumam fakt, że skoro facet miał wyznaczone pole do działania szarpnął się ryzykownie na więcej :D

czy to miałoby sens ...?

skoro Inwestorka poleciła wykonawcy, ujmując to swoimi słowami :"Panie robisz tu i tu, bo tu będzie kostka, ziemia lub coś tam innego", to po co robiłby więcej, to właśnie byłby kretynizm :D lub radosna twórczość na własny koszt :D

skoro dostał wyraźnie sprecyzowaną "komendę" :D to odejmij kasę za zmarnowany materiał i zapłać za metry jakie się należały wg Ciebie przy wyznaczaniu zakresu prac i po sprawie :)