Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zaprojektowany strop monolityczny 12 cm grubości zbrojony krzyżowo. Podciągi , które są zaprojektowane wystają w dół po 25 cm licząc od dolnej powierzchni stropu. Piętro mam wysoko i na parterze wysokość pomieszczeń będzie 2.8 m. W związku z tym wystające podciągi będą nam przeszkadzać włyącznie optycznie. Czy można odchudzić jakoś te podciągi? Mój kier bud mówi, że nie można, ale coś wydaje mi się,że nie chce mu się trochę pomyśleć(ma uprawnienia konstruktora).

Proszę o poradę. Podciąg będzie się rozciągał na krawędzi stropu(mamy pustkę nad salonem) między ścianami nośnymi na długości ok 7 metrów i po środku będzie podparty na słupie żelbetonowym. W związku z tym będziemy widzieć krawędź stropu o grubości 25(podciąg)+12 (strop)+ jakieś 10 cm (wygłuszenie, jastrych,podłoga). Razem daje to ok 50cm widocznej krawędzi :o . Może dałoby radę "schować" część grubości podciągu w stropie?

https://forum.murator.pl/topic/57264-jak-quotschowa%C4%87quot-podci%C4%85gi-w-stropie-monolitycznym/

To pytanie do konstruktora.

Możliwości jest wiele.

Najefektowniejsza, ale i najdroższa opcja to zastosowanie prefabrykowanej belki w skrajnym przypadku z betonu sprężonego. Wówczas podciąg ten można "odchudzić" nawet do 25 cm, a może i jeszcze mniej.

najprostszym rozwiązaniem wydaje sie jest kupno belki stalowej typu hebb np140 tym bardziej ze będzie on podparty na słupie przejmuje on bardzo duze obciązenia ale oczywiscie to musi zatwierdzc konstruktor