Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budujacy emigranci

Edzia_i_juz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Tak sobie nieśmiało myślę, że może by spróbować zrobić jakieś spotkanko w USA. Wiem, że na Forum jest kilka osób z okolic Chicago. Ja sam mieszkam w Michigan. Oprócz wypadu do Chicago planuję też nad Niagarę i do Toronto. Mogę kogoś najechać i zwizytować :D

• 2 weeks później...
widze, ze nasz klub nie jest zbyt aktywny na forum. moze po prostu wszyscy ciezko pracuja, zbieraja pieniazki na budowe, i nie maja czasu na biezace sledzenie forum, lub sa zbyt zmeczeni? ja ponadto nie przepadam za pisaniem zupelnie o niczym, a widzialam tu na forum bardzo, bardzo duzo takich wypowiedzi. niektorzy maja widac czasu az nadto. a jak to jest u was?

Wszystko zależy. Są okresy gdzie się nudzę. Przeważnie nie mam zbyt dużo czasu, ale coś tam się znajdzie. Czasem jednak nie mam ani 5 minut. Niedawno miałem taki okres i wkrótce zanosi się na taki ponownie. Chyba będę pracował i pakował się, a nagłe spakowanie się po 1.5 roku pobytu trochę będzie trwało.

Czesem też - zwłaszcza w tum wątku - nie powiadamiało mnie, że jest jakaś odpowiedź :(

• 2 weeks później...

a jak to jest u was?

Witam po dluuugiej przerwie.U mnie wyglada sytuacja w ten sposob ze nie przesiaduje juz godz.przed kompem.Doszedlem do wniosku ze wiadomosci ktore potrzebowalem otrzymalem i obecnie staram sie ograniczac moj czas w net.Podejrzewam ze gdybym budowal bylbym rowniez czestym gosciem lecz nie budujac nie widze potrzeby.Szkoda tylko ze Gabriela nic do mnie nie pisze;))

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

:D

• 2 weeks później...

Witam wszystkich. Wlasnie mija rok od naszego przyjazdu do Polski. Ten rok byl splotem roznych wrazen i przezyc, od rozpaczy do euforii. Trzeba bylo od poczatku nauczyc sie jak zalatwia sie sprawy w urzedach, nawiazac nowe znajomosci, dzieci musialy tez przyzwyczaic sie do innego systemu nauczania.

W piatek nasza ekipa zabiera sie do robienia wiezby, az sie serce raduje gdy patrze jak ladnie rosnie nasz dom. Pierwsza ekipe musielismy wywalic po tygodniu, ale teraz mamy super ekipe i wspolpraca uklada sie dobrze. I chociaz bardzo tesknimy za krajobrazem Hertfordshire w UK, za znajomymi, wspolnymi wycieczkami rowerowymi, to teraz nie zalujemy, ze zdecydowalismy sie na przyjazd do Polski. Wiemy tez, ze w Anglii, przy tamtejszych cenach robocizny (a wiemy cos o tym bo mielismy tam dom, ktory sami remontowalismy :cry: ) i materialow nie stac nas by bylo aby wybudowac tak ciekawy i fajny dom. Jest to dom naszych marzen, dom przestronny, budowany z dobrych materialow i z zastosowaniem nowoczesnych rozwiazan technologicznych.

Ale z drugiej strony ciesze sie, ze moge co trzy miesiace wracac do miejsca, w ktorym spedzilam ostatnie 18 lat, jutro lece z corcia do Anglii, gdzie zostawie ja pod opieka przyjaciol, aby mogla "w domu" (Anglia dla niej jest domem) spedzic trzy tygodnie wakacji.

Pozdrawiam i zycze wszyskim duzo optymizmu :)

ozzie

Witaj w kraju Ozzie,

ja też mieszkałam w Anglii przez 13 lat.

Pięć lat temu wróciłam do Polski i nie żałowałam mojej decyzji ani przez moment.

Szybko nauczyłam się nowej rzeczywistości,m. in. tego ciągłego załatwiania różnych spraw (dlaczego w Polsce wciąż się coś załatwia?).

Do jednego tylko tematu dalej podchodzę z rezerwą - do jazdy samochodem. W Polsce kierowcy są tacy "nieprzewidywalni".

Myślę, że będzie Ci dobrze wśród nas i że będziesz szczęśliwa w nowym domu.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Gratulacje Svenska :D Dzieki Sonika za slowa otuchy :) Co do jazdy samochodem (szczegolnie takim co ma kierownice z prawej strony) w Polsce, to juz sie przyzwyczailam, zauwazylam, ze kiedy jezdze tym samochodem na angielskim numerach, to kierowcy sa nieco "grzeczniejsi", pozwalaja wlaczyc sie do ruchu, etc. Kiedy jezde drugim samochodem, to jest inaczej... A polska rzeczywistosc, no coz... Tez sie powoli przyzyczajamy, choc na codzien slucham angielskiego radia i ogladam angielska TV. Ale jestesmy w sumie zadowoleni z przeprowadzki, w naszym domu klada wlasnie dachowke i oko cieszy, kiedy patrzymy jak dobrze i szybko wszystko jest robione. Pozdrawiam

PS- w ktorej czesci kraju budujecie sie?

Hallo Svenska, my poprosilismy rodzine w Polsce, zeby nam aparatem cyfrowym robiono zdjecia, (prawie co drugi dzien ) i przesylali mailem. W ten sposob mozna przynajmniej duchowo uczestniczyc w budowie i widziec jak domek rosnie. Mysle, ze Tobie rowniez ktos takie zdjecia przesyla. Wiekszosc zaplanowanych na ten rok robot zrealizowalismy latem , bedac na 4-tygodniowym urlopie, ale wiezba i deskowanie bedzie teraz wlasnie robione podczas naszej nieobecnosci. Ekipa jest w porzadku, no i kierwnik budowy taz ma na wszystko oko.

W pazdzierniku lecimy do Polski na "odbior robot", nie moglybym czekac do wiosny, zeby zobaczyc na zywo caly juz dom w stanie surowym otwartym, a przede wszystkim dach!!!! Niestety musze na to poswiecic juz tydzien urlopu z 2005 roku.

Do jednego tylko tematu dalej podchodzę z rezerwą - do jazdy samochodem. W Polsce kierowcy są tacy "nieprzewidywalni".

Hihihi - no to polecam "własnoręczną" jazdę po Kairze. Gwarantuję, że już przestaniesz narzekać na polskich kierowców. Kiedy kierowców przestaną być najgorsi, to polecam jazdę po drogach poza Kairem. W ten sposób przestaniemy się martwić o naszych nieoświetlonych rowerzystów, bo czymże jest nieoświetlony rowerzysta wobec takiegoż zaprzęgu, czy niezliczonej ilości zwierząt gospodarskich. Potem trzeba by się zająć stanem technicznym pojazdów i tutaj o pierwszeństwo z Egiptem będzie się biło Detroit. Sam już nie wiem, gdzie gorzej. Chyba jednak w stolicy motoryzacji, bo w Egipcie to przynajmniej blachę wyklepią. Przypuszczam, że jest wiele innych krajów jeszcze "lepszych", ale w nich nie byłem, więc nie wiem :D

• 1 month później...

HALO EMIGRANCI,

JESTEM EMIGRANTEM W AMERYCE,ALE ZA KILKA LAT ZMIENIE

TEN STATUT NA RODAKA W KRAJU PONIEWAZ WRACAM DO POLSKI

NA EMERYTURE.

ZAMIERZAM SIE BUDOWAC W CHYBACH K/POZNANIA I SZUKAM

KTO WYBUDOWAL DOM W/G PROJEKTU PANA SZEWCZYKA

STRONA http://WWW.STYLOWYDOM.COM.PL.

PROSZE O KONTAKT.ZDJECIA PROJEKTU PONIZEJ.

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/bzp1/images/bzp1_front_01-bzp1_front_04.jpg

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/bzp1/images/bzp1_front_01.jpg

Witam wszystkich!!!

My tez zamierzamy kiedys mieszkac w Polsce. Kupilismy juz sliczna dzialeczke (2400m) i powoli zalatwiamy papierki za posrednictwem mamy meza.

Nie wiem na ile nam sie uda, ale zamierzamy budowe wlasciwa zaczac za jakies 2 lata, wykorzystujac na to przede wszystkim urlop (w strategicznych momentach), wszystkie zamowienia "zalatwic" przez maila, no i przy duzej pomocy rodzicow i tesciow - to nasze oczy i uszy...

CGRZAD,

zajrzyj na watek bungalowowy w Projektach, tam jest o projektach p. Szewczyka

• 2 weeks później...

Czesc jestem tu nowa i tak sie zastanawiam. Sama mieszkam za granica i mam w polsce dzialke. Chcialabym tam budowac tyle ze przeraza mnie mysl o tym ze jak tam wroce to musze znalezc jakas prace w polsce a przy tym bezrobociu to nie bedzie latwe.

Jak wy to rozwiazaliscie?????

Przeciez jak wybuduje wymazony dom to musze go jeszcze utrzymac. A napewno nie chce zyc na nizszym standarcie jak tu.

Nie wyobrazam sobie tego ze co jakis czas mam jechac na dorobek na zachod!!!!!!!!

• 1 month później...