Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budujacy emigranci

Edzia_i_juz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O zesz to, no to masz naprawde dylemat Lumpie.

Naprawde powazna sprawa.

Ja wiem, co bym zrobila, ale mysle nie mamy prawa (nikt z nas) wypowiadac sie, co powinnas zrobic.

Ja tez mam problem. Kazdy ma jakis krzyz do dzwigania. Moi rodzice sa starzy. Tata ma Alzheimera. Wiem, ze ten rok moze byc juz ostatnim, jaki mozemy spedzic w Irlandii. Mysle, ze rodzice kiedys zamieszkaja z nami w domu, ktory zaczynamy budowac. Jesli beda chcieli, oczywiscie. A moze beda musieli.

A, no i wyszlo dlaczego o tych domach seniora pisalas...

Moi rodzice sa jeszcze na tyle sprawni ze wychodza, maja pieska i wyprowadzaja go na specery itp. Tez za nimi strasznie tesknie...

Ale znajac ich watpie, zeby chcieli chodzic do jakichs community centres. Mentalnosc ludzi w Polsce jest inna i duzo czasu uplynie, zanim zostanie zmieniona.

Dla starszych ludzi najwazniejsza wciaz jest rodzina i to, zeby nie czuli sie niepotrzebni i opuszczeni. Czasami niestety ciezko jest tak zycie urzadzic, aby im to zapewnic.

Jestes jedynaczka? Ja tak.

A Ty Lumpie, a raczej Lumpiaro, gdzie budujesz i co? Bo linka do dziennika budowy nie widze.

Jestem na etapie adwokata, mapek - dzialka po Babci - projekt dopiero sie wybiera - myslalam o Sitnie, ale chyba stanie na Krutyni z Polski Drewnianej - bede w Polsce w kwietniu - i bede sie kontaktowac z architektem, wiec chyba nie ma sensu jeszcze dziennika zakladac. 8) :D Budowa pod Warszawa, pod Radzyminem. Myslalam o agroturystyce, ale nikt nie wykazuje entuzjazmu na razie ( choc moze sie to zmienic).

Nie wiem czy dobrze robimy kierujac sie nasza miloscia do rodzicow, szczerze powiem. Moze to szokujace co napisalam, ale tak sie zastanawiam...........Ciezko jest mi przestawic sie z "amerykanskiego" "anglosaskiego"sposobu myslenia, na europejski...... glupio to brzmi. bo w Polsce sie wychowalam i nie wypieram sie swojej polskosci, ale...........mam trudnosci:D :D :D

A zapomnialam .....mam siostre - jest lekarzem, wiec tez dla mamy nie ma za duzo czasu....tak sobie mysle, ze jak wroce to tez bede zajeta.....a moze bede zmuszona gdzies w Europie dorabiac na wykonczenie domu. I bede teskinc za Nowym Jorkiem. :cry: :cry: :cry: Tylko nie myslcie, dziewczyny, ze glownie czym sie zajmuje to jeczenie - tylko tu pozwalam sobie na chwile slabosci 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) Tak na codzien to jestem zorganizowana, wyszczekana czyli - elokwentna - i lubie sie smiac.....a polska literatura i poezja to moja milosc. :D :D :D :D :D :D

Musialabym sprzedac kawalek dzialki........ och, jak dobrze sobie pojeczec.....dlatego mysle o czyms malutkim - 100 metrow. Podobno w Polityce byl artykul, ze 80% powracajacych z emigracji laduje u psychologa.....ale sie ucieszylam ! 8) 8) 8) Teraz natomiast takie misie - tzn wydaje mi sie, ze starszym ludziom w Polsce nawet do glowy nie przyjdzie, ze mogloby byc takie miejsce gdzie mogliby pojc, zjesc cieply posilek ( tu gdzie jestem placa $ 2 - lunche te sa dotowane), - tylko jedna osoba zatrudniona - koordynator, reszta - ludzie starsi, na emeryturze pracuja jeden, dwa dni w tygodnui spolecznie, Jest pracownia stolarska, komputerowa, sala karciana, sekcja szycia, turystyczna, kawiarenka, sklepik z uzywanymi rzeczami, kursy, ktore pozwalaja przedluzyc prawo jazdy....pomoc przy rozliczeniach, szczepienia na grype na jesieni, a we wtorek ....a we wtorek orkiestra gra ! sami emeryci, ale jak zagraja ! a reszta tanczy ! ale jak !

• 4 weeks później...
Podobno w Polityce byl artykul, ze 80% powracajacych z emigracji laduje u psychologa.....ale sie ucieszylam ! 8) 8) 8)

Sie zastanawiam, co za debil napisal ten artykul???

A wlasciwie, skoro PODOBNO, to moze wcale nie?...

czytaj moze ze zrozumieniem

PODOBNO w Polityce (w sensie ze ten artykuł tam akurat był)

a nie ze podobno tyle % ludzi ma problemy

Taki artykuł byl - sama czytałam (ale mi sie wydaje ze w "Nesweeku"akurat:)) - i jest oparty na rzetelnych badaniach (w artykule byly podane źrodla skad dziennikarz brał te dane) - wiec moze nie wyzywaj kogos od debili :evil: - jak nie czytałas artykulu, nie wiesz co bylo napisane, jak umotywowane i sie nie generalnie guzik orientujesz.

Lumpik - mimo wszytsko jakos dziwnie mi sie wydaje ze sobie poradzisz :)

Choc wiem doskonale o czym piszesz....

Moj byly facet (Polak od wielu lat mieszkajacy w ameryce) - nie dał rady.

Budowalismy wspolnie dom (uuu niezla chalupa byla :)- nawet jakies resztki jeszcze wpostaci dziennika sie szwendaja po forum) ale rozbilo sie wszytsko o jego pobyt tutaj.

Nie umial, nie mogł (nie chciał?) sie przestawic.

I sie rozwalilo (bo ja z kolei nie umialam zyc w stanach - nawet na przepieknej florydzie :))

W sumie - wyszlo na dobre - co z nim teraz za bardzo nie wiem ale ja jestem szczesliwa ( majac w planach budowe z kims innym :))

...napewno laduja tam niedorajdy , ktore sie teraz ocknely. :D Dobrze "funkcjonujacy" zapewnili sobie wszystko co mogli przez mozliwosci jakie zapewnila Polska wczesniej, teraz tylko zbiera sie plony. :p Panstwo same ladowalo pieniadze do kieszeni. :p Teraz zamiast do psyhologa, mozna chodzic na ....... :p

Podobno w Polityce byl artykul, ze 80% powracajacych z emigracji laduje u psychologa.....ale sie ucieszylam ! 8) 8) 8)

Sie zastanawiam, co za debil napisal ten artykul???

A wlasciwie, skoro PODOBNO, to moze wcale nie?...

czytaj moze ze zrozumieniem

PODOBNO w Polityce (w sensie ze ten artykuł tam akurat był)

a nie ze podobno tyle % ludzi ma problemy

Jesli chodzi o czytanie ze zrozumieniem, to slowo "podobno" zostalo przez Lumpa urzyte w kontekscie, ze artukul "podobno" byl w Polityce. A nie, ze podobno 80% ludzi ma problemy. I w takim kontekscie ja go uzylam. Radze przeczytac jeszcze raz moj post. Ze zrozumieniem :p