Pucator 12.07.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Hej ! całkiem nowy zółtodziób na Forum prosi o info odnośnie minimalnej powierzchni dzialki rolnej do zabudowy siedliskowej -czu jest na to jakis ogólnopolski przepis czy tez od gminy do gminy inaczej.. W mojej gminie (Łomianki) PZP "zakończył żywot w 2003" a nowego brak-nie wiemn czy ma to jakieś znaczenie ale na wszelki wypadek podaje tę informację.. Jaka jest prosedura ubiegania sie o taki rodzaj zabudowy ew-jakie są ograniczenia w jej uzyskaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 13.07.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Minimalną powierzchnię działki, wymaganą dla realizacji zabudowy siedliskowej, określa każda gmina oddzielnie. Najlepiej więc udać się do gminy na terenie której poszukuje się działki i zapytać. U mnie jest to 1,0 ha przeliczeniowy. Realizacja siedliska to praktycznie realizacja zabudowy na gruntach rolnych. Z tego co mnie wiadomo, to aby jednak móc kupić takie grunty trzeba być rolnikiem lub mieć wykształcenie wyższe. Przy czym, prawo pierwokupu ma Agencja Rynku Rolnego. Ja realizuję siedlisko na działce o pow. 0,81 ha (po rozgraniczeniu 0,79 ha). Ponieważ w spadku po ojcu zostało mi pole oraz część gospodarstwa rolnego, to zostałem uznany za rolnika i nie musiałem wyłączać gruntów z produkcji rolnej. Z wydziału geodezji wyciągnąłem odpis mapy zasadniczej na której wstępnie wyrysowałem sobie położenie budynku gospodarczego, domu, przebiegu przyłączy wiody i prądu. Dołączyłem do tej mapki warunki przyłączenia uzyskane z energetyka oraz wodociągów i złożyłem wniosek o WZIZT dla działki którą kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts