Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzialki budowlanej nie moge kupic!

magpie101

Recommended Posts

Jestem juz zalamana i zrezygnowana, od kilku miesiecy szukam dzialki budowlanej i nie moge poszukac i nie wiem co robie nie tak, a moze mam za duze wymagania? Mieszkam w malym miasteczku, a dzialki szukam w jego okolicy czyli na wsi, 15-30 arow w miare blisko drogi asfaltowej - chyba az tyle nie wymagam?

I albo ludzie po wsiach nie wiedza kto ma dzialki na sprzedaz (wydaje mi sie to dziwne), albo dzialki sa ale wlasciciel nie moze ich sprzedac, bo nie minelo jeszcze 5 lat od ich przeksztalcenia z pola w dzialki, i gdyby wlasciciel je sprzedal wczesniej to duza czesc pieniedzy by musial oddac gminie. Dotychczas na takie dzialki tylko trafialam.

Pomożcie mi prosze i napiszcie jak Wy szukaliscie dzialki, uprzedzam pytanie - gmina nie posiada nic na sprzedaz. Bede wdzieczna za podpowiedzi.

A mój mąż stanął do przetargu na działki sprzedawane przez spłódzielnię mieszkaniową :D

I tak pozostało mi jeszcze 97 lat użytkowania wieczystego :D :D

Moze rolnicy czekają aż ceny ziemi wzrosną jeszcz bardziej :x

Może daj ogłoszenie do prasy Kupię.....

Biura nieruchomości czasem mają też oferty...

Idz do sołtysa może on się orientuje...

Pozdrawiam i zyczę wyszukania dla siebie wymarzonej działeczki :D

• 2 weeks później...
Udalo mi sie! Jezdzilam od wioski do wioski i znalazlam, w dodatku w tej wiosce ktora mi sie najbardziej podobala, i taka wielkosc jaka szukalam - 28arow. Mam juz wypis z ksiegi i z gminy i teraz zastanawiam sie czy czasem nie ma pierwszenstwa zakupu agencja rolna. Moze ktos wie w jakich sytuacjach w pierwszej kolejnosci do prawa zakupu ma agencja, a w niektorych przypadkach agencja jest pomijana i od razu kupujacy podpisuje umowe zakupu u notariusza? Dodam, ze dzialka jest typowo budowlana pod zabudowe jednorodzinna, wlascicielka dzialki kilka lat temu przeksztalcila ja z pola w dzialke budowlana. Bede wdzieczna za odpowiedz, bo dopiero w srode moge jechac z papierami do notariusza, a do tego czasu sie wykoncze nerwowo.

Dlaczego piszesz o prawie Aencji Rolnej do pierwokupu jezeli działka jest działką budowlaną ? Bzdura ! Agencja ma prawo pierwokupu przy działkach rolnych gdy ty nie spełniasz trzech warunków aby taka działkę nabyć.

Co do tych przypadków to spotkałem dwa , ale obie działki były w bezpośrednim sąsiedztwie gruntów ornych należacych do Aencji.

Pamietaj, jeżeli działka jest działką budowlana ( a piszesz , że jest ) Agencja nie ma NIC do tego.

Pamiętaj jednak, że być może przekształcenie działki w działke budowlaną sprzed kilku lat jest już nieaktualne ? Może to obalic plan miejscowy - dlatego zorientuj się jak pisze mój przedmówca ( który wpisał się podczas mojej pisaniny, dlatego dopisuję wątek ) co ma na ten temat do powiedzenia Urząd Gminy.

Dziekuje Wam wszystkim za praktyczne rady!

W gminie sprawdzalam i dzialka figuruje w miejscowym planie jako budowlana, mam to na pismie. Problem polegal na tym, ze ja myslalam iz przy dzialkach budowlanych pierwszenstwo zakupu rowniez ma agencja jak w przypadku gruntow. Dopiero Dakot mi uswiadomil, ze tak nie jest.

Dzieki jeszcze raz! Bede juz spac spokojniej do wizyty u notariusza, sporo mnie kosztowala szukanie dzialki i negocjowanie ceny, wiec balam sie, ze jej kupno moze mi przejsc kolo nosa. Pozdrawiam wszystkich!