Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za kanalizację????

Recommended Posts

Właśnie wczoraj dowiedzieliśmy się, że zamiast zaplanowanej oczyszczalni- chcieliśmy wystąpić z wnioskiem o zezwolenie na jej budowę- musimy podłączyć się do powstającej kanalizacji. Do końca tego roku ma być doprowadzona do naszej ulicy, a my planyjemy zamieszkać pod koniec przyszłego. I nie byłoby w tym nic szczególnego gdyby nie to, że koszt przyłączenia takiej kanalizy to 8 tys zł !!!! Oni chyba powariowali! Dowiedziałam się też, że część gospodarstw będzie miało dofinansowanie z UE i zapłacą jedynie 2 tys. Ale nas to nie dotyczy, bo nie jesteśmy na planie zagospodarowania z któregoś tam roku wcześniej. Kolejne takie dofinansowanie ma być w roku 2010, a my- powtarzam- chcemy zamieszkać pod koniec 2007! Poradźcie czy jest jeszcze jakieś wyjście, czy zamiast fajnej bramy garażowej będę miała po prostu "ubikację" ????

hej.

no ja byłem w podobnej sytuacji. u mnie jest kanalizacja podciśnieniowa Roediger i w momencie jak się do niej podłączałem ( na swój koszt ) zapłaciłem 7.000

Niestety ( dla mnie ) pół roku później gmina zrobiła kanalizacje sąsiadce właśnie za 2000.

Zabolało mnie to trochę ale z 2 strony zapytałem sam siebie czy przez te pół roku ( a był to okres zimowy ) chciałbym robić "to" do sławojki na zewnątrz.

Budowa to nieustanny i zaskakujący okres wydatków :-)

pzdr.

U mnie właśnie budują kanalizację i mimo, że termin zakończenia mają wyznaczony na lipiec 2007, twierdzą uparcie, że zdążą przed zimą 2006 :o Doprowadzają przyłącza do domu i ma to kosztować 1500 zł od domu.

Tymczasem ja mam zgłoszoną budowę oczyszczalni przydomowej, więc jak będą problemy z kanalizacją, albo będzie droższe podłączenie niż mówią - łaski nie robią, zrobię oczyszczalnię i mam spokój.

Ja wolałabym oczyszczalnie ale ze względu na tą nieszczęsną kanalizację zezwoleń na posiadanie POS nie wydają. Poradźcie, czy jest jakieś wyjscie z tej sytuacji, czy muszę zapłacić tą kwotę 8 tys. od razu, czy może takie dofinansowanie z UE można załatwić indywidualnie, a nie przez gminę. Najgorsze jest to , że ten wydatek mocno nadszarpnie nasz budowlany budżet :cry:

Ja wolałabym oczyszczalnie ale ze względu na tą nieszczęsną kanalizację zezwoleń na posiadanie POS nie wydają. Poradźcie, czy jest jakieś wyjscie z tej sytuacji, czy muszę zapłacić tą kwotę 8 tys. od razu, czy może takie dofinansowanie z UE można załatwić indywidualnie, a nie przez gminę. Najgorsze jest to , że ten wydatek mocno nadszarpnie nasz budowlany budżet :cry:

Kanalizację chyba załatwiasz w miejscowym zakładzie komunalnym? Spytaj ich czy mogą rozłożyć Ci opłatę na raty. U mnie budują kanalizację i za podłączenie będzie trzeba zapłacić 1500 zł od domu, w ratach po 100 zł miesięcznie.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Czy ktoś wie ile w roku 2005 lub 2006 kosztowało wybudowanie 1metra "prywatnego" odcinka kanalizacji?

W mojej gminie jest zatwierdzony projekt kanalizacji - nie ma pieniędzy na jego zrealizowanie (na razie) - mają ruszyć za 2,3 lata.

Wiem też, że będę musiała na swój koszt podciągnąć rurę do wybudowanych przez gminę "nitek' kanalizacji - ok. 100 metrów.

Czyli

- będę płacić za wybudowanie 100 metrowego odcinka rur (pewnie i projekt, zezwolenia itp.)

- będę płacić za przyłączenie do nitki "głównej".

do tego, muszę mieć zgody kilku sąsiadów na przebicie się przez ich działki. Znam ich i czarno to widzę!

Gdyby nie warunki naturalne i układ mojej działki oraz brak rowu melioracyjnego, bez wahania zrobiłabym POŚ.

1500 pln - pod Częstochową. Płatność rozłożona na 4 raty. W innej wiosce, 50 km dalej najpierw wybudowali (cena podobna) i podłączyli, potem poprosili o kasę.. :D .

Ale to jest opłata zryczałtowana czy też jej wysokość zależy od odległości od domu do rury kanalizacyjnej (chyba, ze ktoś ma dom "przy samej rurze")?