Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dojazd do działek. Ciekawy problem prawny?

szpclab

Recommended Posts

Witam!

Sytuacja: jest sobie spore pole przeznaczone pod budownictwo (plan zagospodarowania jest).

Część działek (właściciel A) nie ma prawnie zapewnionego dojazdu. Otaczają je działki

innego właściciela (powiedzmy B), które z kolei dojazd mają. Dojazd kończy się ślepo

na ziemi właściciela B.

Wkraczam na scenę. Kupuję działkę od B przyległą do gruntów właściciela A. Uzyskuję

służebność gruntową na rzecz mojej działki - przejazd po drodze właściciela B aż do

drogi publicznej. Wydzielam z mojej działki kawałek przelotowy do gruntów właściciela A.

Ustanawiam współwłasność (udział w drodze) tego kawałka dla wszystkich właścicieli

działek na gruncie A. Czy po tych operacjach właściciele działek z gruntów A będący

współwaścicielami mojego kawałka drogowego będą mieli prawnie zapewniony przejazd aż do

drogi publicznej przez drogę po gruncie B?

Pozdrawiam,

o w mordę ;)

Zacznijmy od tego że nigdy się nie wybudujesz na działce z której nie ma drogi i obojętnie czy to będzie konieczna czy normalna.

W momencie gdy nie ma drogi do działek właściciela A ich cena jako budowlanka wynosi 0zł i jak ktoś da 1zł to już jest frajer ;)

Odpowiadając na pytanie nie mam pojęcia, proszę iść do gminy i popytać się o drogę konieczną.

Gość M@riusz_Radom

Ha, wyobraź sobie, że właściciel B jest sprytny i wyraża zgodę na zapis w KW o służebności przejazdy dla działki nr XX/XXX. Jak zrobisz tak jak opisałeś to będziecie sądzić się latami ..

Jeśli właściciel B jest jeszcze sprytniejszy to wyrazi zgodę na ustanowienie służebności przejazdu dla działki nr XX/XXX i nie wiem, czy nie może wpisać dodatkowej klauzuli o tym, iż dojazd ten ma prawo być użytkowany tylko przez właścicieli działki XX/XXX ? Musiałbym to sprawdzić, bo jeśli tak, to jesteś ugotowany i cały misterny plan pójdzie w pi...

A tak na marginesie - nie można się dogadać z B i wykupić od niego kawałka ziemi na potrzeby dojazdu do działek pana A ? Po to komplikować?