szpclab 13.07.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Witam! Sytuacja: jest sobie spore pole przeznaczone pod budownictwo (plan zagospodarowania jest).Część działek (właściciel A) nie ma prawnie zapewnionego dojazdu. Otaczają je działkiinnego właściciela (powiedzmy B), które z kolei dojazd mają. Dojazd kończy się ślepona ziemi właściciela B. Wkraczam na scenę. Kupuję działkę od B przyległą do gruntów właściciela A. Uzyskujęsłużebność gruntową na rzecz mojej działki - przejazd po drodze właściciela B aż do drogi publicznej. Wydzielam z mojej działki kawałek przelotowy do gruntów właściciela A.Ustanawiam współwłasność (udział w drodze) tego kawałka dla wszystkich właścicieli działek na gruncie A. Czy po tych operacjach właściciele działek z gruntów A będącywspółwaścicielami mojego kawałka drogowego będą mieli prawnie zapewniony przejazd aż do drogi publicznej przez drogę po gruncie B? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.07.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 o w mordę Zacznijmy od tego że nigdy się nie wybudujesz na działce z której nie ma drogi i obojętnie czy to będzie konieczna czy normalna. W momencie gdy nie ma drogi do działek właściciela A ich cena jako budowlanka wynosi 0zł i jak ktoś da 1zł to już jest frajer Odpowiadając na pytanie nie mam pojęcia, proszę iść do gminy i popytać się o drogę konieczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 13.07.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Ha, wyobraź sobie, że właściciel B jest sprytny i wyraża zgodę na zapis w KW o służebności przejazdy dla działki nr XX/XXX. Jak zrobisz tak jak opisałeś to będziecie sądzić się latami .. Jeśli właściciel B jest jeszcze sprytniejszy to wyrazi zgodę na ustanowienie służebności przejazdu dla działki nr XX/XXX i nie wiem, czy nie może wpisać dodatkowej klauzuli o tym, iż dojazd ten ma prawo być użytkowany tylko przez właścicieli działki XX/XXX ? Musiałbym to sprawdzić, bo jeśli tak, to jesteś ugotowany i cały misterny plan pójdzie w pi... A tak na marginesie - nie można się dogadać z B i wykupić od niego kawałka ziemi na potrzeby dojazdu do działek pana A ? Po to komplikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 14.07.2006 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Jakby dogadanie się było takie proste, nie wypisywałbym takiego planu . A nie jest tak, że jak podzielisz działkę ze służebnością, służebność przechodzi na każdą wydzieloną część? Dzięki, [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts