Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o stropie betonowym z gotowych płyt?

Recommended Posts

Pierwotnie mam oczywiście Terrivę I ale niepokój wniósł jeden z fachowców.Powiedział,że wygodniej i szybciej będzie można wykonać strop z gotowych płyt betonowych, nota bene wykonywanych na wymiar przez pobliskie przedsiębiorstwo z dobrą renomą.Pozwala to na skrócenie budowy stropu.Wiem że ten typ stropu kojarzy się nam z komuną ale...

czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie i może mi pomóc w wyborze?

w większości przypadkow zapomina się o tzw "agrafkach" (o ile dobrze pamiętam tak to się potocznie nazywa) czyli zbrojeniu w strefie podporowej przypominającym właśnie agrafkę lub spinacz :D

jeżeli się zachowa reżim technologiczy - każdy strop będzie dobry

najsłabszym ogniwem ( :D ) jest czynnik ludzki

1. Pod płyty wylewasz bardzo równa poduszkę

2. Przed nałożeniem płyt na poduszkę kładziesz cienką warstwę zaprawy (do 0,5 cm)

3. Szczeliny miedzy płytami zalewasz dobrym betonem i pielegnujesz jak normalne betony.

4. Tynkujesz połaczenia dając na spód siatkę.

Powinno byc OK. U mnie mimo wszystko w kilku miejscach sklawiszowało... ale jak się tego nie pokaże to nikt tego nie zauważa. Ważne jest by płyty były proste - jesli poducha wylana jest głądko to pkt. 2 powinien wyeliminować drobne nierówności - jeśli sa krzywe to i tak z czasem będa pracować = klawiszowanie.

Wydaje mi się, ze wylanie poduch jest bardziej efektywne niż podmurowanie warstwy z cegły pełnej - przy starannym wykonaniu łatwiej uzywkać płaską powierzchnie a to przy płytach podstawa.

Fakt, ze dochodzi koszt dźwigu, ale nie jest to jakiś straszny koszt. Zyskujesz sużo mniejsze zużycie betonu niż przy terivie wiec jesli wynajmiesz pompę do zalewania to moze ona zrównać się z kosztem dźwigu. Kolejnym zyskiem jest wyeliminowanie stemplowania oraz to, że mozesz od ręki prowadzić większość prac na stropie. W kanałach łatwo prowadzi się przewody.

Pamietaj by przed tynkowaniem i kładzeniem instalacji a w jakiś czas po zalaniu i zadaszeniu poprzewiercać kanały w celu spuszczenia wody jaka moze sie w nich nagromadzić. Ta woda może tam zalegać długi czas dając mokre plamy na suficie.

Stropy kanałowe (żerańskie) nie klawiszują.

Boki przylegających do siebie płyt tworzą przestrzeń do której wkłada się zbrojenie i wlewa beton. Powstają w ten sposób zamki wykluczające klawiszowanie. Najlepiej użyć do tego celu beton bezskórczowy lub nawet lekko ekspansywny.

Strop kanałowy w brew pozorom jest tani, no chyba, że dźwig jest bardzo daleko.

Poza dźwigiem same zalety.

No pomyśl, gdyby zmek był szczelnie wypełniny betonem to jak płyty mogłyby klawiszować.

Oceniając jakiekolwiek nieprawidłowości w budynku, należy mieć na uwadze, że zwykle są one efektem złego wykonania a znacznie rzadziej złej technologii czy złego materiału.

Zamki są szczelnie wypełnione betonem...

Ja mówię o klawiszowaniu na podstawie praktyki Ty upierając się, że to niemożliwe sprawiasz wrażenie osoby znającej temat wyłącznie z teorii. Oczywiście wiem, że jak by wszystko wykonać idealnie to problem raczej nie powinien wystapić, ale... iel domów jest wykonanych w tym kraju idealnie a ile w stopniu dobrym tylko, że błedy są w zakresie tolerancji inwestora?

A czy ktoś mógłby powiedzieć coś na temat płyt kanałowych sprężonych?

Czym one się różnią od zwykłych płyt kanałowych?

zbrojeniem

w betonie sprężonym drut jest napręzony jak struna dzięki temu beton ma mniejsza podatnośc na spekanie

Czy przy takim stropie z takich płyt jest mniejsze prawdopodobieństwo klawiszowania?

A jak z pękaniem łączeń pomiędzy płytami??

klawiszowanie a pekanie łaczeń miedzy płytami to to samo

teoretycznie dobrze wykonany strop nie powinien klawiszować

a w praktyce bywa różnie ...

pzdr

rafałek

Jeżeli wykonawca wykaże minimum dobrej woli i ułoży płyty zgodnie z prostą instrukcją to praktycznie nie będą one klawiszować a teoria wyjasni dlaczego.

Napisałem minimum, bo w jak żadnym innym stropie niewiele trzeba aby wszysko było dobrze.

Pęknięcia na granicy płyt, jak w żadnym innym przypadku, są znamienne dla złego wykonania.

Pewnie wszyscy mieliśmy okazję przebywać w mieszkaniach z epoki wielkiej płyty z ogromną ilością róznych nieprawidłowości. W wielu z nich

płyty klawiszowały ale i w wielu nie klawiszowały. Różnica między nimi polegała na - ekipie je montującej.

Każdy inny strop wymaga wiecej wiedzy, praktyki, uwagi, czasu i pracy.

Pozdrawiam.

W betonie spreżonym inaczej "działa" stal.

Przez wprowadzenie siły sprężającej eliminuje się naprężenia rozciągające. Tak dobiera się wartości siły spreżającej aby żadne z planowanych obciążeń płyty, czy belki jej nie przewyższyło.

Siłę sprężającą uzyskuje się wieloma sposobami, ale zawsze jest to odpowiednie napięcie elementów stalowych strun, kabli itp.

W praktyce cechą charakterystycznna betonu sprężonego jest wyeliminowanie zarysowań elemntów.

Nie działają na beton siły rozciągające jak w normalnym żelbecie.

Przekroje elementów mogą być znacznie mniejsze, można osiągać zdecydowanie większe rozpiętości.

Antoi Zamojda - teraz widzę, że do dobrze wypełnionych zamków dokłądasz "minimum". Czyli poszerzasz możliwość wystąpienia klawiszowania. Prawda jest taka, że jak dobrze wypełnisz zamki, a ułozysz płyty nierówno to też mogą klawiszować. Jeśli poducha będzie równa i zamki dobrze wypałnione a płyty krzywe to też będą klwaiszować (poducha sucha). Najpewniejsze jest ukłądanie na cenkiej warstwie betonu który elininuje wszelkie krzywizny, ale o tym pisałem powyżej. Ogólnie polemizuję tylko z tym stwierdzeniem twojego autorstwa:
Stropy kanałowe (żerańskie) nie klawiszują.
Teraz sam dopuszczas taką możliwość... To że jeśli wszystko będzie zrobione idealnie i będzie efekt dobry kazdy wie, ale włąśnie trzeba podać wszystkie możliwe punkty układania które należy kontrolować a nie rzucać ogólnikami lub pobożnymi zyczeniami.

Powinieneś jescze dodać, że jeżeli nie będzie murów to płyta odpięta z zawiesia spadnie na ziemię.

Jest rzeczą oczywistą, że stropy kanałowe nie klawiszują.

Strop to nie tylko płyta, ale płyty połączone zamkiem, ulożone na podłożu i zwieńczone. Pewnie, że wszystko można zchrzanić.

Idąc Twoim tokiem myslenia to: stropy TERIWA pękają, okna się nie domykają itp.

Przecież autor tego tematu próbuje wybrać strop.

Ja uważam tylko tyle: płyta kanałowa to najłatwiejszy ze stropów, najszybszy, najwygodniejszy itp. itd. i możliwy do dobrego wykonania przy minimum dobrych chęci wykonawcy w przeciwieństwie do innych stropów, gdzie minimum nie wystarczy.