Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o stropie betonowym z gotowych płyt?

Recommended Posts

Antoi Zamojda - teraz widzę, że do dobrze wypełnionych zamków dokłądasz "minimum". Czyli poszerzasz możliwość wystąpienia klawiszowania. Prawda jest taka, że jak dobrze wypełnisz zamki, a ułozysz płyty nierówno to też mogą klawiszować. Jeśli poducha będzie równa i zamki dobrze wypałnione a płyty krzywe to też będą klwaiszować (poducha sucha). Najpewniejsze jest ukłądanie na cenkiej warstwie betonu który elininuje wszelkie krzywizny, ale o tym pisałem powyżej. Ogólnie polemizuję tylko z tym stwierdzeniem twojego autorstwa:
Stropy kanałowe (żerańskie) nie klawiszują.
Teraz sam dopuszczas taką możliwość... To że jeśli wszystko będzie zrobione idealnie i będzie efekt dobry kazdy wie, ale włąśnie trzeba podać wszystkie możliwe punkty układania które należy kontrolować a nie rzucać ogólnikami lub pobożnymi zyczeniami.

Rafałek ja stanę po stronie Antoniego - podobnie jak z Terivą - wady wykonawcze głównie powodują różnego rodzaju zarysowania, klawiszowania.

• 3 years później...
Szukam dostawcy płyt kanałowych - budować będę się w okolicach warszawy jednak znalazłem tylko 2 firmy ( moim zdaniem drogie ) które dostarczają płyty kanałowe w cenie około 85-90 zł / m2 przy cenie 300 zł brutto za m3 betonu c35 i 1.7 zł brutto za kg stali zbrojeniowej wydaje się ze płyta powinna kosztować znacznie mniej za m2