Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

Dzięki, Kochani, za komplementy dla komina :wink:

K74 - dla mnie najprzyjemniejsze chyba jednak murowanie :roll: (znaczy jak ja muruję :wink: :lol: ), ale masz rację, zawsze coś ciekawego się znajdzie.

Adrianko, sorry, już się poprawiam - Mamo :wink: , cegła rzeczywiście troszkę ciemniejsza, ale u mnie dach bedzie trochę ciemniejszy, więc ten kontrast kolorystyczny między dachem a kominem będą pewnie taki sam,jak u ciebie, mam nadzieję :D

A co do równości obmurowania komin,a to jak zachwycałam się nad dokładnością roboty, p. Wiesiek powiedział : "Miałem zamiar byle jak wymurować, ale sobie pomyślałem: A niech już ma! (prosto i równo)" :wink: :lol: :lol: Obśmialiśmy się strasznie oboje :D

A tak naprawdę to murował z użyciem takich prętów (kwadrat w przekroju, grubosci 1 cm), które umieszczał między poszczególnymi warstwami (chyba w kolejnych 3 warstwach), potem z tej ostatniej przekładał nanastępną, właśnie murowaną (ta dolna juz w międzyczasie trochę tężała, więc nic się nie obsuwało). Dlatego fugi sa równe.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Życzenia przekażę :wink:

Co do linka - to właśnie po to umieszczam info o dobrych firmach - żeby innym było łatwiej :D . Sama dostałam namiary od forumowiczów, którzy skorzystali z ich usług i byłi bardzo zadowoleni, więc info puszczam dalej :wink:

Po to jest forum!

Zdjęcia oczywiście zamieszczę, ale to bedzie najwcześniej za 2 tyg., bo na okna trzeba trochę poczekać, no i nie wiadomo czy pogoda umożliwi montaz okien w tym czasie, co sobie zaplanowaliśmy. W kazdym razie jak tylko się pojawią, to bedę wklejać.

e.kala - blachę mam włożoną - to taka rurka jakby, z płaskim "daszkiem". Na instrukcji jest pokazana, nie pamiętam jak się nazywa. Wiem, że mieli to włożyć, a teraz tego nie widzę w garażu, gdzie były składowane części do komina, więc domyślam się, że jest założone. Spytam się p. Wieśka jeszcze, ale nie sądzę, zeby to wyrzucili :wink: Więc każ zakładać i niech nie kombinują. Ta blacha ma na celu poprawienie ciągu czy tam szczelności komina, dokładnie już nie pamiętam, ale po coś ona jest, inaczej producent nie zawracał by sobie głowy.

Ocieplenie można przed instalacjami, dlaczego by nie? Woda jest doprowadzona do budynku, zrobione jest też wyprowadzenie kanalizy.

Rom - baniek się nie boję stawiać, pierwszy raz stawiałam mojej córeczce jak miała kilka miesięcy. W zeszłym roku młodsza miała zapalenie oskrzeli, które udało nam się wyleczyć bańkami (bez antybiotyku, oczywiście pod kontrolą lekarza), ale bańki stawiałam jej pięć razy w ciągu tego leczenia :o . Co do oparzeń to się nie boję, bo to są nowoczesne bańki czyli bezogniowe :wink: . Wyciąga się z nich powietrze specjalną strzykawką, a same bańki sa zaopatrzone w zaworki. Technika idzie do przodu, nie tylko w budownictwie :wink: :D

Tak więc widzisz, że jestem zdolna dziewczyna 8) :wink: :lol: (mam też stetoskop 8) )

Dominika kominy sliczne :lol: w ogole super budowa wam idzie.

My jestesmy na etapie ocieplania stropu nad parterem (poddasze nieuzytkowe) w poniedzialek bedzie styropian, we wtorek rano grucha z pompa do wylania szlichty i od razu deskowanie dachu i papowanie.

No i na tym konczymy w tym roku inwestycje w domu, jak pogoda pozwoli to zrobimy jeszcze ogrodzenie.

Jaka pape kupowalas na dach?

Nam wykonawcy powiedzieli ze jesli na wiosne zamierzamy klasc blache czy dachowke to mozemy teraz polozyc zwykla pape izolacyjna, nie ta do dachow tylko taka zwykla (ale z wieksza ilościa lepiiku).

P.S. ja wczoraj po raz pierwszy stawialam banki (bezogniowe) coreczce (10 m-cy) a dzisiaj synkowi (3,5 roku) :lol: tez jestem z siebie dumna i mam nadzieje przegonic choroby ....

Księciu, widzisz, stawianie baniek to nie taka trudna sztuka :wink:

Dzięki za słowa uznania. Przeglądałam sobie wasze zdjęcia i muszę przyznać, ze więźba robi wrażenie :D

Jeśli chodzi o papę, to dawaliśmy najzwyklejszą papę wierzchniego krycia na tekturze budowlanej, 400/1200, oi ile dobrze pamiętam, kupioną w Castoramie za 45 zł/ rolka (15m2).

Ja nie chciałam żadnych lepików, zresztą majster mówił, ze taka papa jest ok.

Pozdrawiam!

Dzięki, Kochani, za komplementy dla komina :wink:

Adrianko, sorry, już się poprawiam - Mamo :wink: , cegła rzeczywiście troszkę ciemniejsza, ale u mnie dach bedzie trochę ciemniejszy, więc ten kontrast kolorystyczny między dachem a kominem będą pewnie taki sam,jak u ciebie, mam nadzieję :D

Dominikams,

o ile dobrze pamiętam, to dach będzie miedziany ? Na pewno efekt kolorystyczny będzie SUPER ! :D

Wiesz już kiedy będą Twoje okienka ?

A co wy wszyscy dziś tak z tym "faktycznie"? Moja córka jak mówi "faktycznie", to mąż zrywa się na równe nogi. Mój mąż jest Anglikiem, więc oczywiście myśli, że ona mówi "fuck" :lol:

Dziś nawet mnie zmyliła, bo powiedziała: faaak...(tutaj przerwa) tycznieeee...

I oboje wymiękliśmy :wink: :lol: (mała ma 3 lata i niestety bardzo wyraźnie mówi, co niekiedy bywa kłopotliwe, bo nijak nie da się zatuszować tego, co chciałoby się zatuszować :roll: ).

Tak, dach miedziany. Też mi się wydaje, że efekt bedzie niezły :D Ale to dopiero na wiosnę pewnie :-?

Na okienka i drzwi jeszcze trochę musimy poczekać, pewnie ze 2 tyg.

... Szkoda, że na daszek trzeba tak długo czekać 8) ... A więc aby do wiosny :wink: . Dobrze, że chociaż okienka będą już niedługo :D

GRATULUJĘ AWANSU ! Toast koniecznie trzeba wznieść, a więc ... za zdrowie na budowie ! :wink: :lol: