Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agduś, dzięki!

(nawet nie zauważyłam, że to już druga strona..., czas leci...)

Ja się nie dam i ty też nie 8)

Przy okazji - panowie od kolektorów na wstępnie zapytali się, czy mam znajomą w Niepołomicach :lol: No to powiedziałam, zgodnie z prawdą, że mam, i to bardzo dobrą 8) Zauważyli, ze nawet domy z tego samego materiału :wink:

Aha - u mas czujniki bedą dwa :o

Jeden na górze, jeden na dole. Tak właśnie powiedzieli chłopaki od pana Kuraszyka moim elektrykom, którzy właśnie robili czujnik.

Poza tym, poradzili doprowadzić czujnik i dwie miedziane rurki do kominka - okręci sie rurę od kominka tą rurką miedzianą i ma to bardzo ładnie podgrzewać wodę.

Na solary tez wypuszczamy.

Nam zaproponowali pewnie dlatego, ze właśnie się robiły (tzn. zapytałam ich, gdzie ma być czujnik). No i wtedy to wyszło - podszedł do mnie hydraulik (bo też dziś był - w sumie dobrze), że nie mówiłam, że mają być dwa obiegi, a chłopaki od pompy mówią, że dwa i dwa czujniki. No to kazałam sie ich słuchać - tylko latałam tak między nimi - przydałby sie dzis ten twój gołąbek pocztowy do przekazywania wiadomości :wink:

A czy masz możliwość ustawienia temp. w każdym pokoju oddzielnie? Bo mi coś pan Kołodziej dziś mówił (jak zadzwoniłam, zeby powiedzieć o tych odległościach), żeby hydraulikowi powiedzieć, że tak ma być :o

Aha - kominek!

No to tak: od zbiornika leci rurka z wodą. Rurka owinięta zostaje dookoła rury od kominka (tej, którą kominek jest podłączony do komina), potem wraca znów do zbiornika. Tam jest woda, którą zbiornik wypuszcza z siebie i po podgrzaniu wciąga, a wypuszcza drugą porcję. Albo ta woda płynie cały czas i tak krąży, ale wydaje mi się że porcjami. Podobno niezły patent. Coś jak kominek z płaszczem, ale na mniejszą skalę.

Aha - kominek!

No to tak: od zbiornika leci rurka z wodą. Rurka owinięta zostaje dookoła rury od kominka (tej, którą kominek jest podłączony do komina), potem wraca znów do zbiornika. Tam jest woda, którą zbiornik wypuszcza z siebie i po podgrzaniu wciąga, a wypuszcza drugą porcję. Albo ta woda płynie cały czas i tak krąży, ale wydaje mi się że porcjami. Podobno niezły patent. Coś jak kominek z płaszczem, ale na mniejszą skalę.

Brzmi nieźle!

Rozumiem, że ten patent zamawia się razem ze zbiornikiem? No bo jakoś całe to ustrojstwo musi byc tam zamocowane. I ma pewnie jakąś pompkę. A ta woda w rurce, to woda kotłowa ze zbiornika?

Może to jakis nowy pomysł, bo nam tego nie zaproponowali, mimo że kominek mamy. Teraz to i tak za późno, bo juz wszystkie rurki pochowane i na nowo kuć nie pozwolę.

Woda właśnie ze zbiornika - działa to na zasadzie podobnej do solarów (identyczne wyprowadzenia rurej i czujnika). Może w czasie remontu dorobisz? :wink:

W sumie te rurki to cieniutkie, takie jak kolektor. Plus kabel dwużyłowy do czujnika. Mi kazali to pociągnąć do miejsca między pc a zbiornikiem.

Dominikams - a ile sobie taki elektryk u was życzy za 1 punkt? Bo my na razie rozmawialiśmy tylko z jednym, który ma nam określić kwotę za całość prac, bez względu na ilość punktów. Trochę to dla mnie niejasne, ale on pracuje w Energii i wszystko nam załatwia w przyspieszonym tempie. I mąż się na niego uparł :-? .

Acha - i czekamy na fotki :D

Dominiko,

jestem pod wrażeniem - toż u Ciebie wszystko jak w szwajcarskim zegarku :o .

Wszyściutko zgrane na czas, poukładane jak w pudełeczku. Możesz być z siebie dumna. Gratuluję !

Elektryka, to baaardzo ważna sprawa. Oszczędzać specjalnie nie można.

U mnie wyszło (podobno :wink: ) 40 km kabla 8) . Aż trudno uwierzyć :roll:

Trzymam kciuki za dalsze prace! :D

Adrianko, niemożliwe!!!

U mnie pan elektryk mówił o prawie 900 m kabla (poszły prawie 3 rolki). WIęc coś przesadzili. I to mocno. Może chcieli więcej kasy wyciągnąć? Albo się usprawiedliwić, ze tak drogo... :roll:

Rom - płaciłam (właściwie to dopiero zapłace) - 40 zł za punkt z materiałem. Była to najlepsza oferta jaką dostałam od porządnego elektryka z polecenia (takich nie z polecenia nie brałam pod uwagę).

P.S. Nie wiedziałam, że czekacie na dzidziusia, gratulacje!

P.S.' Wrzuciłam fotkę luksferów

Zdjęcie luksferów od środka już mam, ale muszę je znaleźć :roll:

Droga ci nie podoba?! Trzeba było zoboaczyć wcześniej :roll:

No przyznaję, że nie wygląda elegancko, ale za to jest nadzieja, że się przejedzie (ostatnio nie było to możliwe). W kazdym razie wjeżdząją wywrotki z gruzem, więc chyba przejechać się da.To jest gruz, część z piachem, a część nie. Ten co jest bez piachu zasypujemy piachem, żeby nie było takich wystających kawałków.

Adriano Komputero 40km????? :o :o Szok!!!!

Adrianko, niemożliwe!!!

U mnie pan elektryk mówił o prawie 900 m kabla (poszły prawie 3 rolki). WIęc coś przesadzili. I to mocno. Może chcieli więcej kasy wyciągnąć? Albo się usprawiedliwić, ze tak drogo... :roll:

Sorki !!! :oops: Przez pomyłkę dodałam "zero". Moi elektrycy rozprowadzili u mnie 4 km kabla .Tak mówili 8) :roll:

Dominiko, fajnie wyglądają luksferki i domek z drogi. Superek ! :D

A gruz na drodze jak widzę był niezbędny. Trochę pracy Was to kosztowało i wysiłku, ale teraz będzie można przejechać :wink: