Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

Najważniejsze, że z tą drogą już zaczęliście . Treaz pójdzie już łatwiej, bo macie wprawę :wink: :lol:

A domek z tej strony wygląda naprawdę fajnie i elegancko. To dobrze , że właśnie z drogi tak się prezentuje, bo już z daleka widać, że to bardzo ładny dom i można mu się przyjrzeć dłużej :wink:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo fajne zdjecia i jak elegancko Wasz domek wyglada z drogi, fiu fiu fiu ...

Droge niestety mam podobnego wygladu :( wlasnie wczoraj 3 wywrotki pojechały z gruzem, dzisiaj ma to wszystko spychacz rozgarniac i ubijac.

Luksfery wygladają bardzo ciekawie, musze napisać że zainspirowały mnie i też zaczęłam myśleć o luksferach w pionie przy drzwiach (zostailiśmy otwór 110 cm więc powinny się zmieścić. Nie wiem tylko jak to się ma do montażu drzwi antywłamaniowych ? jak zakotwić te drzwi w tych szybkach?

Macie w drzwiach sztaby rozporowe? jak to zostało u was rozwiązane?

Kolektorki fajne, widać że macie duuuużą działkę, u nas niestety się nie zmieszczą wiec juz w przedbiegach ten pomysł upadł. Za to będziemy mieć kominek z płaszczem wodnym, choć to wasze rozwiązanie z rurkami miedziamymi też mi się podoba :)

Czekam na dalsze opisy ze zniecierpliwieniem.

My czekamy na kolejną transzę i też ruszamy dalej. Szkoda jednak czasu na te przestoje.

Bardzo miło mi słyszeć, że wam się przydały zdjęcia moich luksferów :D (i że podobają się zdjęcia domku :wink: )

tabaluga, nasze luksferki sa matowe (takie przydymione jakby),a le bez żadnych wzorków. Były całkiem tanie (Castorama).

księciu - luksfery sa ponad ościeżnicą. Były montowane już mo osadzeniu drzwi. Czyli nic tam im nie przeszkadza. Ościeżnica wypełniona jest betonem (zdecydowanie lepsze rozwiązanie przy drzwiach anty). Chociaż otwór 110 moim zdaniem jest za mały ( u mnie był 101 i to jest akurat na ościeżnicę od drzwi 90 cm). Chyba, że dasz jakieś połówki (widziałam takie). Możesz ewentualnie podkuć ten otwór, tylko chyba powinna jednak być tam jakaś ściana (wąski pasek).Bo bok ościeżnicy nie może "wisieć" w powietrzu. Tak mi się wydaje :roll:

Do trzech wywrotek zamawiacie spychacz i walec? :o U nas robota ręczna, a trzy wywrotki naprawdę nie zajmuja tyle czasu 8) Np. wczoraj było 5 wywrotek (a mnie tam nie było :roll: , czuję się trochę nie w porządku wobec sasiadów).

Aha - jednak chyba będzie kominek z płaszczem :roll: Napisz mi który wy wybieracie i dlaczego, ok?

Tak się zastanawiam czy kominek z płaszczem wodnym to dobre rozwiązanie??

Stale trzeba palić żeby mieć ciepło

a co w przypadku jak sie jest 3/ 4 dnia w pracy?? Zimno w domu???

Rom - kominek ma byc do wspomagania pompy ciepła, a nie jako główne źródło ciepła. Kupując pompę zdecydowaliśmy się na nieco mniejszą (przy wyliczeniach brakowało ok. 10 procent na pokrycie zapotrzebowania - w te najbardziej mroźne dni). Niby w pompie jest jeszcze grzałka, ale nie chcemy jej włączać. Różnicę w cenie (kilka tys., nie pamiętam ile to dokładnie było) wolimy przeznaczyć na kominek, bo i tak chcemy mieć kominek w domu. Więc nie nastawiamy sie na ciągłe palenia, ale do póki nie bedzie w domu docelowego prądu (droższy), no i nasz zapał na pewno bedzie nie do opanowania, to pewnie w kominku palić się będzie częściej. Później to tylko w mroźniejsze dni i do kolacji z winkiem :lol:

No teraz sprawa wygląda inaczej.

Jeżeli kominek nie ma był głównym i jedyny źródłem ciepła w domu to wtedy to ma sens.

Jakoś nie moge sobie wyobrazić żedy mógł być jedynym źródłem, no bo co palisz w takim kominku rano, wychodzisz do pracy, wracasz pod wieczór a tam zimno :(

Czy sąsiedzi budują taki sam dom czy też tylko podobny? Bo oba domki na zdjęciu wyglądają identycznie :D

Tez dlugo myslalam o kominku z plaszem, ale z uwagi na to, ze nie zamierzamy codziennie rozpalac pomysl upadl ze wzgledu na wieksze koszty (kominek + instalacja do niego). W waszym przypadku jesli zaoczedziliscie sporo kwote na mniej wydajnej pompie ciepla to calosc wydaje sie korzystna- tym bardziej, ze wszedzie macie podlogowke. W ogole dosc nowoczesnie budujecie :wink:

Faktycznie domek wasz i sasiadow bardzo podobne- fajnie to wyglada z oddali :D

Wasz presentuje sie na prawde bosko- tez mi sie bardzo podobaj te luksfery nad wejsciem.

Powiedz mi jeszcze- ta cena za punkt to doprowadzenie kable, osadzenie puszek i pozniej montaz gnizadka/wlacznika/lampy? Moj elektryk za sam kabel i puszke bral 23 zł za punkt. Osadzenie u niego to 20 zł. Za to moj PW za osadzenie gnizaka czy wlacznika bierze 5 zł. Wiec wychodzi 28zł punkt za calosc. Co nie zmienia faktu, ze montowac i tak bedziemy sami :wink:

Widze, że wywołałam lekką panikę moimi cenami. Aż tak wysokie? :roll:

Jest to cena tylko za osadzenie puszek i poprowadzenie kabli (razem z materiałem). Normalnie elektrycy chcieli albo 45 zł za materiał i robociznę, albo ok. 25 - 30 zł za samą robiciznę. Ceny warszawskie. Osadzanie wyłączników bedziemy robić sami. Mam nadzieję, że chociaż to zrobimy, bo na razie specjalnie się nie wykazaliśmy :roll:

Jeśłi chodzi o dom nasz i sąsiadów, to my robiliśmy projekt na podstawie ich projektu (u tego samego architekta). Wcześniej (zanim zobaczylismy ten projekt) bawiliśmy się w projektantów w domu - wyrysowywaliśmy nasze pomysły, uwzględniając układ ścian nośnych i w ogóle grubość ścian - fajna zabawa. Po przejrzeniu projektu sasiadów okazało się, że to jest to co ja wyrysowałam, wyobrażacie sobie? :D Była tylko jedna różnica - projektanci zrobili pokój nad garażem, a my nie. Jednak skorzystaliśmy z ich pomysłu i pokój nad garażem jest (dlatego dom jest większy, niż planowaliśmy na początku).

Co do różnic i podobieństw między tymi dwoma domkami - to układ pomieszczeń jest właściwie taki sam (oni mają większy/dłuższy podcień - my tylko na drzwi wejściowe, ale dzięki temu mamy większy salon), tylko u nich jest wyższa ściana kolankowa nad garażem, inny kąt nachylenia dachu (38 stopni, a u nas 40), i część mieszkalna jest wyżej w stosunku do garażu niż u nas). Kolorystycznie chyba tez w końcu bedzie podobnie, bo zamiast grafitowej, dali czerwoną blachodachówkę, a elewacja też bedzie jasna. Tylko okna mają inny kolor (u nich białe), no i u nich więcej okien połaciowych, za to te normalne sa mniejsze. Nasz domek jest trochę lepiej doświetlony (salon na południe i zachód), co w lecie bedzie przekleństwem, zapewne.... :roll:

dominikams,

Podoba mi się to wszystko i te pomysły podobne jak u mnie. Choć na początku miał być Fortis, ale teraz wszystko podobnie jak u Ciebie.

Bardzo ładnie oby tak dalej , ale ta pustka w koło mnie troszkę mnie przeraża, u mnie ponad 100 drzew, więc pomimo sporej działki pusto nie jest.

Będę częściej tu zaglądał, bo skoro pomysły te same to i problemy pewnie też.

My dopiero zaczynamy, ale zobaczymy jak dalej będzie.

P O W O D Z E N I A

Zygmor, widziałam, że u ciebie się zaczyna - co zrobicie z drogą? Bo przewożenie materiałów w mniejszych ilościach jest strasznie upierdliwe :roll:

Pustka mnie nie przeraża - oczywiście wolałabym, żeby rosły jakieś drzewa, ale na to jeszcze trzeba poczekać. A budowy koło nas coraz liczniejsze, więc niedługo nasze pole nie bedzie już pola przypominać. Na razie przynajmniej widok jest, jak okiem sięgnąć.... :wink: :lol:

Poza tym dzięki temu, ze jest pusto, łatwiej jest zaaranżowac wszystkie te nasze "nowinki", czyli pompę ciepła, oczyszczalnię, ewentualny GWC. Jakby rosły drzwea, to nie wiem, czy byłoby to możliwe, trzeba by było mocno kombinować.

dominikams,

No i znów piszesz o tych wszystkich pomysłach, które i u mnie będą,.

Jak z tym transportem u mnie, a już piszę mamy cgyba mogę powiedzieć zaprzyjaźniona hurtownię materiałów, która zapowiedziała, że to tylko jej problem nie nasz, więc liczymy, że sie postarają.

Jak będę się wybierał do Marek do kuzynów na Wrzosową, to dam sygnał na priv i może zajrzę do Ciebie...

Ale fajna ta kopareczka! No, taka to sobie może kopać co 80 cm!

Trochę żałuję, że nie zdecydowaliśmy się na luksfery nad wejściem. Powiedz tylko, jak grube ocieplenie planujecie? My mieliśmy miec 20 cm, potem okazało się, że taniej wyjdzie 18 cm lepszego styopianu, który da taki sam efekt jak 20 cm gorszego. Zastanawiałam się, czy 1 rządek luksfer w tak grubym ociepleniu będzie sensownie wyglądał.

O wkład z płaszczem zapytaj Anpiego. Ma jakiś z tych tańszych i jest bardzo zadowolony. Nie wiem, czego oczekujesz po wyglądzie kominka, ale mnie się ten akurat nawet podobał.

Juz wpisałam się anpiemu do dziennika, on ma Lechmę. Bardzo mi sie podoba ich kominek z panoramiczną szybą, zreszta ten z płaską tez fajny.

Co do luksferów - wyglądają ok, ale jeszcze zamierzam dać pod nimi cienki pasek styropianu docieplający ościeżnicę (równo z nią).

Jak bedę na budowie w sobotę (muszę porobić zdjęcia instalacji), to cyknę fotkę (dlaczego zawszę wpisuje mi się "fokę"? I muszę zmianiać :roll: )

W każdym razie to była jedyna sensowna koncepcja na jakiekolwiek doświetlenie wiatrołapu. Ocieplenia jest 15 cm.

Lechmy sa calkiem niezle wizualnie :wink: Jak sobie obejrzalam u ciebie to tez zaluje, ze nie mam luksferow nad drzwiami- zawsze jakies swiatlo :cry: :wink: No, ale na to nie wpadlam :cry: Trzeba bylo Dominika wczesniej sie zaczac budowac! :wink:

Jesli od elektryka z materialem to mysle, ze cena nie najgorsza. Ale ja akurat tu jestem szczesciara, bo co prawda nia mam ojca elektryka jak Rom, ale tescia, ktory handluje przewodami i te mialam gratis. :wink: A wyszlo mi wszystkich przewodow (alrem,siec komp. tel. TV, kable do polaczenia kompa z TV, prad) za ok. 4,5 tys :roll:

Ale słodkie te Twoje córcie :D :D

Zazdraszczam Ci...no ale może w lipcu też się załapię na jakąś córcie :D - płeć na razie trudna do określenia :(

Zaczynam żałować, że nie zdecydowałem się na takie luksfery :( - kurcze w życiu bym się nie spodziewał, że dają tyle światła. Dzięki za zdjęcia :D

hehe, ja to mam dobrze ;-) podążam tropem Dominiki, więc mogę korzystać z doświadczeń ;-) dzięki temu już kombinuję gdzie by sobie te luksfery wmontować ;-)))) nad drzwiami, to niegłupi pomysł ;-)

co do elektryka... mój szanowny małżonek onegdaj Wydział Elektryczny ukończył, co prawda na codzień takich rzeczy nie robi, ale uprawnienia wszelakie posiada, to chyba da radę? ;-) jak mu powiem, ile to kosztuje, to pewnie się przekona :wink: