Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

Dziewczyny, jestescie na biezaco, ile kosztuje ocieplenie styropianem plus tynki zewnetrzne?dom ok 140m2?material plus robocizna. Tam samo ocieplenie dachu do polozenia karton-gipsu.

Pisałam o tym na poprzedniej stronie chyba. Wyszło u nas trochę pow. 300 m2 (305 czy coś). Musisz przeliczyć cene materiałów, ale ja nie moge dzis pisać o kleju i narożnikach, bo nie bardzo mam teraz czas kopac w rachunkach. Podam juro więcej szczegółów - póki co leć na poprzednią stronę :wink:

Sorry - dwie strony wcześniej, bo już nowa się zaczęła :wink: - ale czas szybko leci :o

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agduś - jak ja ci zazdroszczę :roll: Dzieciaki mnie już wykańczają - zero zrozumienia, cholera :lol:

Mohag - z tymi worami to rzeczywiście niezły pomysł.

e.kala - ramka chyba nie bedzie nastręczac problemów - metalowa czy stalowa - pewnie czyści się łatwo.

W ogóle to widze, że podoba wam się "mój" kominek :D

Bardzo mnie to cieszy.

Hej!

Podobają mi sie Twoje profile

yyyy tzn profile okien :lol:

mozna wiedziec jakie to?

Z niecierpliwoscią czekam na wiesci co do ramki wokół kominka, kiedys na forum ktos umiescil zdjecia zrobionej metalowej ramy otaczającej szybe wkładu i kurcze nie moge teraz tego namierzyc. Może masz jakies fotki takich ramek ?

Pozdrawiam

Dzieki, poszukam dwie strony wczesniej

Dziewczyny, jestescie na biezaco, ile kosztuje ocieplenie styropianem plus tynki zewnetrzne?dom ok 140m2?material plus robocizna. Tam samo ocieplenie dachu do polozenia karton-gipsu.

Pisałam o tym na poprzedniej stronie chyba. Wyszło u nas trochę pow. 300 m2 (305 czy coś). Musisz przeliczyć cene materiałów, ale ja nie moge dzis pisać o kleju i narożnikach, bo nie bardzo mam teraz czas kopac w rachunkach. Podam juro więcej szczegółów - póki co leć na poprzednią stronę :wink:

Sorry - dwie strony wcześniej, bo już nowa się zaczęła :wink: - ale czas szybko leci :o

dorbie moja obserwacja- w projekcie napisali, ze scain zew. mam 136m2, a w praktyce materialu wyszlo na 200m2, ale to dlatego, ze mialam podbitke tynkowana i ocipalna jak reszta domu :roll: I za to wszystko z robocizna zaplacilam (czytaj, ze na podbitke dodatkowo poszlo sporo grubej plyty osb) przy 14 cm styropaniu i tynki silikonowym barwionym w masie, sporej czesci elewacji w plytkach klinkierowich robionych na najlepszym kleju i fudze Ceresit - ok 23.000. Cena razem z koszmarnie droga u mnie robocizna- ale bardzo bylam zadowolona z efektu.

dominikams ja tez jestem chetna na taka ramke wlasnie- szukalam czegos nie tak swiecacego jak wiesz co i wiesz jakiemu zwierzakowi :wink: Tylko taka bez zlotych naroznikow by mnie urzadzala- moga byc srebrne albo w ogole bez :wink: Cene moze nam sie uda dobra wynegocjowac :D

dominikams jak będziesz robic przed tynkowaniem zdjęcia elektryki to porób zdjęcia tak żeby mozna było według czegoś zlokalizować te przewody np żeby na zdjęciu obok kabli było okno albo jakoś otwór drzwiowy. U mnie kilka zdjęć zostało tak zrobionych że widać scianę i biegnące przewody i za cholerę nie można się domyślic w którym miejscu idą.

Hej!

Podobają mi sie Twoje profile

mmmm..... dzięki! pochlebiasz mi.... fajny komplement! 8) :lol:

yyyy tzn profile okien :lol:

buuuu.... a ja myślałam, ze to o mnie :cry:

mozna wiedziec jakie to?

Można - to zwykła Veka pięciokomorowa (Prefektline). Też mi się podoba :D

Z niecierpliwoscią czekam na wiesci co do ramki wokół kominka, kiedys na forum ktos umiescil zdjecia zrobionej metalowej ramy otaczającej szybe wkładu i kurcze nie moge teraz tego namierzyc. Może masz jakies fotki takich ramek ?

Pozdrawiam

Nie mam niestety. Dziś nie miałam czasu tam zadzwonić, bo dopiero wróciłam do domu. Jutro powinnam mieć więcej czasu, to spróbuję.

Ja też pozdrawiam :D

magalena - w tym watku jest jakaś ramka, ale raczej nie taka jak ta na moim zdjęciu (jakoś w pierwszej części wątku chyba)

A tamtej, o której wspominacie to w ogóle nie widziałam :(

iga - ramka jest bez złotych narożników, wydaje mi się, że to jest błyszczące a reszta matowa, i coś tam się odbija (podłoga czy dywan) dlatego wydaje się złota

Widzę, że coraz więcej chętnych na tę ramkę :lol: Czyli dobrze, że zamieściłam zdjęcie :wink: Zawsze trochę więcej inspiracji.... :D

Rom - tak właśnie się staram - jeszcze ustawiam różne osoby w zasięgu obiektywu, zeby było wiadomo, czyj to pokój :D

dominikams jak będziesz robic przed tynkowaniem zdjęcia elektryki to porób zdjęcia tak żeby mozna było według czegoś zlokalizować te przewody np żeby na zdjęciu obok kabli było okno albo jakoś otwór drzwiowy. U mnie kilka zdjęć zostało tak zrobionych że widać scianę i biegnące przewody i za cholerę nie można się domyślic w którym miejscu idą.

Oj, tak, tak. My jedną puszkę znaleźliśmy wiertarką, a jeszcze jedna czeka na odkrycie!

Oj, tak, tak. My jedną puszkę znaleźliśmy wiertarką, a jeszcze jedna czeka na odkrycie!

Ja lokalizowałem puszki na podstawie rozmiarów bloczków, które przecież widać na zdjęciach. A mam doświadczenie, odkryłem już chyba z 10 zatynkowanych puszek, z tego 4 pod położonymi już kafelkami :lol:

Dominiko, przeczytałam ;-)

ja się obawiam co będzie, bo jak na razie ulubione zajęcia mojego dziecka to rozkręcznie czego sie da (lub nie da), walenie młotkiem (na razie plastikowym) we wszystko dookoła...

Pewnie trzeba będzie chronić budowę przed dzieckiem ;-)))

A w kwestii puszek - to co się OBECNIE stosuje??? (jak nie puszki?)

Adrianko, na górze wszystkie zachlapane, został mi dół (chyba że będę chlapać tą szlichtą :roll: hmmm... trochę się boję :oops: )

Kasiu, Maya też zaczynała od młotka - zabawki. Teraz już jej to nie wystarcza :-?

Co do puszek, to robi się też instalacje bezpuszkowe, ale kiedyś przeglądałam forum w tej kwestii i nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi, co lepsze. Mi się wydaje, że jednak po puszkach (zawsze mżna postukać, że by sprawdzić gdzie puszka jest) można się jako - tako domyślić, którędy idą kable. Poza tym mniej kabla wychodzi.

Aha - rozmawiałam dziś z elektrykiem w sprawie agregatu - mówi, ze można bedzie przygotowac instalację pod agregat przed ostatecznym zamontowaniem skrzynki.

Dominiko,

współczuję ! Jak widać w Wymianie Doświadczeń sami doświadczeni się wypowiadają. Aż strach pytać 8)

Gratuluję tynków. Ja miałam podobne odczucia, a teraz przy dociepleniu wełną i wylewkach jest już całkiem sporo miejsca :wink: . Zobaczysz co się będzie działo u Ciebie po wylewkach - to będą prawdziwe salony :wink: :lol:

Cieszę się, że "załatwiasz" ramkę :wink: :lol: . Ciekawa jestem z czego tak faktycznie jest wykonana. Na marmur mi nie wygląda 8)

P.S. Dla dzieci , budowa to zabawa w dom :wink: .

Ucałuj córeczki od cioci Adrianki :D