Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

Mohag czeka, aż ktoś coś już kupi lub zrobi, a potem dowala jakąś super koncepcję, żeby człowieka zdołować :wink: Dla mnie pewnie już ma przygotowane zdjęcia jakiejś przepięknej łazienki czy coś tam. Trzyma je w ukryciu i wrzuci tu następnego dnia po wklejeniu przeze mnie zdjęć mojej nowej łazienki. :wink: :lol:

Mohag - wiesz że żartuję! :D

Wrzucaj jeszcze te pomysły, skąd ty to wykopujesz, kochana? :roll:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzeczywiscie plyteczki jak marzenie :-)

Dominiko, alez sie zasiedzialam na Twoim wateczku :D W sumie wyjazd kontrolny na budowe sie nie udal :( Podobno korki przez ten snieg sa takie, ze to co jade 20 minut pokonalabym przy duzej dawce optymizmu w godzine :( Z drugiej strony powinnam sie cieszyc - i tak jest - beda warunki do sprawdzenia dekarzy 8)

Mam wiec teraz czas na prace konceptualna nad domem :lol:

Smiejcie sie smiejcie (nadasana ikonka pokazujaca jezyk)

We Wrocku byl taki super salon Dekor i przy zakupie swoich plytek za zgoda przemilych sprzedawcow spedzilam ponad trzy godziny na lazenie, patrzenie, dotykanie i glaskanie plytek i kafli w magazynie 8) przy okazji zapamietalam pare firm ktore "rzucily" mi sie w oko hihi cen niestety nie pamietam, ale to bylo rok temu.

Jestem ciekawa czy odpisali ile chca za te plytki ?

Jakby cena bylaby za wysoka, to poszukaj jeszcze hiszpanskich plytek firmy EMIGRES czy cos podobnego... wiem ze mieli drewnopodobne plytki z wyrazna struktura drewna, ale tylko optycznie wyrazna, bo plytki byly prawie gladkie. Cos na zasadzie naszych paseczkow :wink:

Wiem ze mieli szesc czy siedem roznych kolorow i odcieni ... w tym chyba trzy lekko szkliwione... cena cos pod 70 zl m2

ps a photosa lazienki juz dawno mam w kompie, teraz siedzie i czekam az zrobisz ta lazienke

Smiejcie sie smiejcie (nadasana ikonka pokazujaca jezyk)

We Wrocku byl taki super salon Dekor i przy zakupie swoich plytek za zgoda przemilych sprzedawcow spedzilam ponad trzy godziny na lazenie, patrzenie, dotykanie i glaskanie plytek i kafli w magazynie 8) przy okazji zapamietalam pare firm ktore "rzucily" mi sie w oko hihi cen niestety nie pamietam, ale to bylo rok temu.

Jestem ciekawa czy odpisali ile chca za te plytki ?

Jakby cena bylaby za wysoka, to poszukaj jeszcze hiszpanskich plytek firmy EMIGRES czy cos podobnego... wiem ze mieli drewnopodobne plytki z wyrazna struktura drewna, ale tylko optycznie wyrazna, bo plytki byly prawie gladkie. Cos na zasadzie naszych paseczkow :wink:

Wiem ze mieli szesc czy siedem roznych kolorow i odcieni ... w tym chyba trzy lekko szkliwione... cena cos pod 70 zl m2

ps a photosa lazienki juz dawno mam w kompie, teraz siedzie i czekam az zrobisz ta lazienke

Nie odpisali, dzwoniłam na podany nr i włączyła się sekretarka, że pani jest właśnie w Hiszpanii. Będzie po 14.02. W soborę robimy nalot na sklepy z płytkami, babcia już nagrana :wink:

Muszę jeszcze zadzwonić do Paradyża dowiedzieć się gdzie w W-wie można zobaczyć te ich kafle drewnopodobne (coś na L). Chcemy jeszcze raz zerknąć na te kafle, które widzieliśmy tydzień temu, bo tak się nam kojarzy, ze one miały fajną fakturkę i były w dotyku niekaflowate :wink:

Emigres nie ma teraz drewnopodobnych, przynajmniej nie znalazłam na ich stronie.

Mam nadzieję, dziewczyny, że te nasze rozważania posłużą komus w przyszłości i przy wyborze płytek :wink:

Iga, zmartwiłaś mnie tą fugą, kurcze, myślałam, że uda nam sie z taką 2,5 - 3 mm :roll:

Wind - dobrze, że zostałaś, szkoda ryzykowac w taka pogodę. Owocnie chociaż spędziłaś czas? :wink:

Kasiu - widze, że naprawde zapaliłaś się do tych drewnopodobnych :wink: Ale numer :lol:

Kasia_de ja sie orintowalam w tej sprawie- na podlogowke koniecznie fuga i to podobno wg specow (z forum i nie tylko) od 4mm i elastyczna. Musi wytrzymac naprezenia. I trzeba uwazac na dylatacje=- tzn. robic jes zgodnie ze sztuka z listew lub silikonu.

Odnosnie fug, znajomi maja od kilku dobrych lat (cos ok 8 ) podlogowke w salonie a na niej wielkie szkliwione plytki o wymiarach 45x45 cm uladane bezfugowo!!! i nic sie nie dzieje. My tez tak wlasnie zamierzamy ulozyc nasze plytki w czesci dziennej gdzie po calosci bedzie podlogowka.

Dominiko

Czytam Twój dziennik i jestem pełna podziwu. Bije z niego taki optymizm. Wydaje się, że budowanie dla kobiety to taka zwyczajna rzecz. Przekonuję się, że i ja podołam, że wezmę to na swoje barki i też będzie tak normalnie.

Życzę samych trafnych wyborów na tym ostatnim etapie.

Pozdrawiam

Amtla

Muszę przyznać, że płytki z kolekcji Mohag :wink: są piękne :D , ale też zapewne z wysokiej półki cenowej. To widać gołym okiem :wink:

Dominiko, ponieważ u nas też będzie podłogówka (ale na samym parterze), to już dawno zdecydowałam , że położymy kafle na całym dole. Chcę jasny gres polerowany, ale o wym. 60/60. Mam pewne obawy, że taki format może popękać. Jednak mój instalator mówi, że gdy się zrobi sporo dylatacji (praktycznie przy każdej pętli), to nie będzie problemów. U mnie ma być 10 pętli więc nie mało. Trzeba komuś zaufać 8) .

Kasiu - i dobrze - zaoszczędzi ci to szarpaniny później, wszystko będzie juz przemyślane. Widzisz, jak ja się miotam? :roll: Jak chciałam "urzadzać" wnętrza na etapie projektu, to się wszyscy ze mnie śmieli i pukali w czoło. A teraz panika :(

Amtla - witam serdecznie! :D Budowanie dla kobiety to normalka :wink: Ja czuję się jak ryba w wodzie. Ale fakt, od kilku lat czytałam muratora i sporo już wiedziałam na tematy budowlane. Powodzenia na budowie i dziękuję za życzenia!

Adrianko, jak miło cię znów "widzieć"! :D

Powiedz, jak robi się te dylatacje - konkretnie chodzi mi po powierzchnię z płytkami - bo chyba płytki też trzeba zdylatować ? :roll: Żeby pracowały niezależnie...

Tiaaa ... zamiast spac, znowu po Muratorze sie wloczymy ;)

Dominiko, w sprawie alarmu powialo lekkim optymizmem ;) Po modyfikacji, wyszlo nam mniej wiecej tyle ile u Was 8) A poza tym pol dnia spedzilam nad dumaniem o parkiecie, a drugie nad dylematami zwiaznymi z szambem ... niestety bedzie to dla nas koniecznosci, przynajmniej 2 - 3 lata :(

No tak, zamiast spać.... :roll:

(a ja wczoraj zaszalałam przy pożegnalnycm piffku z panami, wróciłam, po 12 :oops: ). Potem oczywiście ostatni rzut okiem na forum, bo bym zasnąć nie mogła :wink: :lol:

Cieszę się, że lepiej z alarmem :D

My zmieniamy szambo na oczyszczalnie, bo w sumie to taniej wyjdzie (jednak koszt wywozu szamba jest duży), a podłączenie do kanalizy nie jest za darmo :-?

Jak się ma oczyszczalnie, to nie trzeba się podpinać.

Wyślę ci zaraz priva :wink:

A ja wczoraj widzialam i specjalnie dla Was macalam plytki drewnopodobne Policoloritu - seria Wood. Takie deseczki. Zanim kupilam swoje nidzie u nas nie moglam ich zobaczyc w realu a teraz sie udalo :wink: I powiem wam ze sa super- w wygladzi i w dotyku- maja fajna fakturke. I sa w trzech lolorach- ajnym (piekny) wpadjajacym w czerwony (nie moje kilmaty) i takim jasnum brazie wpadajacym w cinie piaskowo- taki dab. Trudno okreslic- ale piekny uniwersalny kolor, na ktorym nie widac sladow brudnych butow i kurzu tez. I od razu zaczelam mezowi truc..., ze nasze plytki sa do d..., ze beda problemi i czemu tych nie kupilismy :lol: :lol: :lol: On to ma ze mna sadne dni, przy tej wykonczeniowce- bo ja jak juz cos kupie, to zazaz zaluje, bo znajde lepsze :lol: Fakt, ze ten wood jest drozszy w I gat niz nasz IIgat plytki- w castoramie kosztuje 63zł/m2. Wiec jak w jakims sklepie lub hutrowi wynegocjujesz rabacik to cena bardzo przystepna.

Postaraj sie Dominika koniecznie obejrzec ta plytke!!!

A ja wczoraj widzialam i specjalnie dla Was macalam plytki drewnopodobne Policoloritu - seria Wood. Takie deseczki. Zanim kupilam swoje nidzie u nas nie moglam ich zobaczyc w realu a teraz sie udalo :wink: I powiem wam ze sa super- w wygladzi i w dotyku- maja fajna fakturke. I sa w trzech lolorach- ajnym (piekny) wpadjajacym w czerwony (nie moje kilmaty) i takim jasnum brazie wpadajacym w cinie piaskowo- taki dab. Trudno okreslic- ale piekny uniwersalny kolor, na ktorym nie widac sladow brudnych butow i kurzu tez. I od razu zaczelam mezowi truc..., ze nasze plytki sa do d..., ze beda problemi i czemu tych nie kupilismy :lol: :lol: :lol: On to ma ze mna sadne dni, przy tej wykonczeniowce- bo ja jak juz cos kupie, to zazaz zaluje, bo znajde lepsze :lol: Fakt, ze ten wood jest drozszy w I gat niz nasz IIgat plytki- w castoramie kosztuje 63zł/m2. Wiec jak w jakims sklepie lub hutrowi wynegocjujesz rabacik to cena bardzo przystepna.

Postaraj sie Dominika koniecznie obejrzec ta plytke!!!

Igusiu, dzięki! :D Jakie wy kochane jesteście :wink:

O tej serii już słyszałam, nawet ogłądałam jas na necie, ale zupełnie wyleciała mi z głowy :oops: Właśnie sprawdziłam sobie dystrybutorów (w naszej Castorami ich chyba nie było, przynajmniej ostatnio), ale podzwonię i dowiem się gdzie są. A ty się Iga nie stresuj, ja też tak mam, że zaraz po zakupie zmienia mi się koncepcja i wszystko wydaje mi się do d@py :wink:

Tak to już jest. Więc nie truj już mężowi, i tak (z tego co pamiętam), on ma sprzątać :lol:

Dominikams, ale juz u Ciebie pięknie :D Pogratulowac tylko trzeba :wink: :D

A co do fug i podłogówki, to napisze tak - mamy podłogówke wszedzie tam gdzie nie mamy drewna na podłodze i fuge mamy 1mm-max 1,5mm w kuchni 2 mm. Nic sie nie dzieje. Jedyne co to fuga wykruszyła się przy cokołach, ale to podobno dlatego,że dom "siada". Pan przyszedł odskrobał stara fuge przy cokołach i mamy juz nowa fugę. Wszystko "działa". :lol:

Najwazniejszą rzeczą jest zastosować - KLEJ DO PŁYTEK/gresu DO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, i jak bedziesz wybierac fuge - to powiedz ,że masz podłogówkę- wtedy dostaniesz fuge bardziej elastyczna :wink: .

Będzie dobrze i pięknie :D .

Pozdrawiam serdecznie,

KasiaR :wink:

P.S. co do płytek łazienkowych to ostatnio widziałam nowe piekne płytki w Polcoloricie http://www.polcolorit.pl/

http://www.polcolorit.pl/nowa_strona/index_2.php?page=produkty&kolekcja_rodzaj_id=2&kolekcja_id=39&lang=pl

http://www.polcolorit.pl/nowa_strona/index_2.php?page=produkty&kolekcja_rodzaj_id=1&lang=pl

http://www.polcolorit.pl/nowa_strona/index_2.php?page=produkty&kolekcja_rodzaj_id=1&kolekcja_id=49&lang=pl

http://www.polcolorit.pl/nowa_strona/index_2.php?page=produkty&kolekcja_rodzaj_id=1&kolekcja_id=55&lang=pl

co prawda nie widziałam ich w realu tylko w necie :-?

Iga, sprawdzę w takim razie. Co do sprzątania - ale wymyślasz i komplikujesz. Wydaje mi się, że w ładnym domku chętniej się sprząta, a odkurzenie podłogi to kwestia kilku minut.

(mam nadzieję że chętniej, co mam awersję do sprzątania naszego mieszkania - jest tak zawalone różnymi gratami, że rzy...ć się chce,a nie sprzątać :oops: :-?

Kasiu, dzięki!! Będę pamiętac o tym kleju i fugach :D [/b] Płytki to chyba najlepiej wybierać na Bartyckiej, prawda? Masz jakieś sprawdzone punkty?

Fajnie, ze macie takie sprawdzone informacje na temat tej fugi na podlogowce, bo mnie te 4mm przerazaly ostatnio :o Bede musiala pogadac z wykonawca.

A co do sprzatania to mam teraz jak ty Dominika :lol: Dlatego ta trauma :lol: No, ale wiem, ze na nowym bedzie inczej- przynajmniej efkty widac :D Kidys jako male dziecko jak moj Tata sprztal mieszkanie (widzicie jak dobre wzorce podzialu obowiazkow z domu wynioslam :wink: :lol: ) to wchodzilam, i mowilam, ze pachnie swierzascia :D Chcialabym u sibie miec tak samo :D A moj ata ten tekst do dzisiaj wspomina z radosia. Mezowi tez to mowie :wink: - na zachete :lol: - ale on juz nie sprzata tak chetnie :lol:

Dominiko,

u mnie dylatacje będą robione pod wielkość i rodzaj położenia płytek. Instalator postara się tak je zrobić, by wypadały na wielokrotności rzędów płytek. Niezależnie od tego zastosuję beton z plastyfikatorem. Podobno jest też jakaś mieszanka, którą wsypuje się do betonu tuż przed położeniem wylewek. Ponadto, tak jak pisze KasiaR będę kłaść płytki na specjalny klej i elastyczną fugę. Chyba zdecydujemy się na epoksydową :wink: .