Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

Dominiko,

u mnie dylatacje będą robione pod wielkość i rodzaj położenia płytek. Instalator postara się tak je zrobić, by wypadały na wielokrotności rzędów płytek. Niezależnie od tego zastosuję beton z plastyfikatorem. Podobno jest też jakaś mieszanka, którą wsypuje się do betonu tuż przed położeniem wylewek. Ponadto, tak jak pisze KasiaR będę kłaść płytki na specjalny klej i elastyczną fugę. Chyba zdecydujemy się na epoksydową :wink: .

No nieźle :evil: czyli powinnam wybrać płytki już przed ułożeniem podłogówki :o

Cholera, jutro o 7 rano wyruszam z domu - mam z tydzien, najwyżej dwa, znim zrobią podłogówkę :roll: A mąż wyjeżdża we wtorek na 8 dni :evil: (chociaż może :D i :wink: - będę mogła sama wybrac płytki, w razie czego powiem, że już podłogówka zrobiona jest pod nie :p hi hi hi)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzisiaj widziałam jakis drewnopodobny gres polerowany w Leroy Merlin w promocji po 44,90. Taki dość ciemny.

Ale ponieważ byłam w Auchan i do LM nawet nie wchodziłam (ten gres był wystawiony przed wejściem) więc nie więcej nie wiem na jego temat, ale cena korzystna, może warto zerknąć? (na Modlińskiej to było)

hmmm ... no to chyba jestem w podobniej sytuacji i w momencie podlogowki, powinnam okreslic jakie plytki beda na podlodze :-? Zupelnie nie wiem, czy to wykonalne.

Na szczescie podlogami zajme sie za miesiac, wiec jest czas na przemyslenia 8)

kasiaR, znajoma mi mowila, ze nowa kolekcja z Polcolority w rzeczywistosci wyglada rownie fajnie jak na zdjeciach. W weekend jade sie troche w temacie porozgladac, wiec zweryfikuje fotki z realem 8) Przyznam, ze podobaja mi sie te plyteczki, w szczegolnosci duze, charakterystyczne motywy. Jednak co dobrze wyglada w lazienkach - pokojach kapielowych, niekoniecznie dobrze bedzie wygladalo w moich lazienkach, ktore do duzych raczej nie naleza :-?

Nie wybietaj białych fug!!!

No co TY!! Za chwilę będą szare.. :roll: To bez sensu. Białę fugi sa dobre na poczatek. Potem robią się szare.. :(

Też będę miał 12cm styropianu na parterze. Tylko ja wziąłem 6cm wylewki.. Ale 7cm tez wg mnie jest OK.

Ja to chciałem płytki (kafle) drewno podobne do salonu, ale Żona ... upierała się, że drewno i drewno. No cóż, Żona pochodzi z Krakowa. Dla mnie to prawie góralka, więc lubi drewno. Widać ludzie z Mazowsza lubia kafle.. :wink: Tal więc bardzo popieram pomysł kafli drewnopodobnych w salonie, ale stety lub niestety uległem namolnej Żonie i będzie u mnie drewni... (przynajmnie sama zamówi :lol: )

A temacie glazury i terakoty to ja kupuję na wyprzedażach w Leroy i Castorama... Da siię na prawdę w dobrej cenie kupić sporo niezłego towaru.. 8)

Myślę, że jesteś bardzo wyjatkową inwestorką.. 8) :lol: :p

Chłopaki, jak miło, że wpadliście :D

Widzę, że temat kafli nie tylko nam, kobietom bliski :wink:

kze - dzięki :oops:

Co do kafli, to my wcale ich nie lubimy, ale tak wyszło (i to jest decyzja z zeszłego tygodnia, do tej pory cały czas planowaliśmy parkiet :o - tak się ludziom potrafi odwidzeć :wink: :lol: ). Z tym, że decydujemy się na płytki z takie trochę satynowe w dotyku i matowe, ze strukturą drewna w płytkach (nie sam rysunek). One sa przyjemne w dotyku i nie czuć tak bardzo, że to kafle.

jabko - o płytkach Kuba wypowiadała się kilka stron wcześniej Aga J.G - chwaliła je bardzo :D

Muszę zajrzeć do grupy Białołęckiej, dawno nie byłam :oops:

Chyba jednak bedzie jodełka. Trudno - drożej, ale jak ma się meżowi bardziej podobać, to lepiej tak zrobić, niż żeby był nieszczęśliwy przez resztę życia :wink:

Żonę możesz przekonać tylko zabierając ją do odpowiedzniego sklepu, żeby zobaczyła i pomacała kafle. Ewentualnie zdjęcia na necie. Niektóre płytki sa śliskie i typowo kaflowate. My wybieramy takie matowe i lekko szorstkie - to właśnie mi przypomniał, ze miałam napisać o moim testowaniu płytek w sklepie - zaraz uzupełnię dziennik o te istotne informacje :lol:

hihi nie chcialam Ci tego proponowac jak strone wczesniej zarzekalas sie ze tylko nie jodelka :wink:

ja chcialam podluznie ale z roznych rozmiarowo kafli... gdybym jednak kupila wszystkie rozmiarowe, to ulozyla bym w jodelke :lol: wlasnie tak dla bajeru hihi czy moze byc ladniejsze zestawienie jak ceramika, ulozona w klasyczna jodelke 8) ta podloga bedzie robic to "cos" w pomieszczeniu.

A mezczyzni maja czasem jakis taki trzeci zmysl, bo ja dalam sie przekonac malzowi zeby gres polerowany polozyc w karo :roll: karo, ktorego ja strawic nie moglam.... ale wyszlo cacy, az sama zrobilam :o

Kze, może to jest jakieś rozwiązanie :D

Mohag - no własnie, mi się podobało użołenie proste, jest takie "trendy" teraz, ale rzeczywiście najlepiej wygląda, jak płytki sa różnej szerokości. A jodełka ostatnio mi się spodobała, jak oglądałam w Castoramie płytki, więc nie protestuję już, tylko te koszty mnie przerażają. Nie mam pojęcia ile metrów mam wziąć więcej na ścinki. No i ciekawe, co na to pan od kafelków :roll:

Karo uwielbiam - też bym tak położyła. Ale chyba zwykłe kafle położe prosto, bo jodełka mnie wykończy :lol: (finansowo, oczywiście).

Dominika!!!! Uwielbuiam Cie!!! :D :lol:

Dzieki ci za test brudnej szmaty! :D Przeczytalam i przed chwila zrobilam szmata do podlogo z odpowiednim plynem- nakapalam nawet kropokowo namydlonymi lapami. Test wyszedl znakomincie- moje ciemnobrazowe pytki wygdladaja jak przed testem, wiec spadl mi kamien z serca :wink: Moze jednak moj maz tez ma ten trzeci zmysla, ze sie tak przy tych plytakch upieral :o

A faktycznie- wybraliscie te plytki, ktore tak mi sie podobaly :wink: Kolor jest wg mnie rewelacyjny. Mysle, ze bede naprawde dobrze wygladaly ulozone w jodelke. Jednak na prosto przy tym wymiarze to nie to :roll:

Mysle, ze ten wybor dylatacji co do rozmiaru plytek to przesada. W koncu dylatacje robi sie na betonie w wylewce i ma ona zapobiegac jego pekaniu ipewnie jeszcze paru innym rzeczom :roll: A przy ukladaniu plytek po prostu sie te dylatacje w miare powtarza. Ludzie od wylewek zazwyczaj robia te dylatacje jakos z sensem (tylko raz na forum trwafilam na kwiatki w tej sprawie)- np. wiadomo, ze sa na stylu pomieszczen i tam dajesz listwy laczeniowe. Generalnie raczej nikt nie robi dylatacji pod rozmiar i sposob ulozenia plytek(choc na pewno bardzo to pozniej ulatwia zadania plytakrzom), bo po prostu najczesciej na tym etapie nikt nie wie jakie beda plytki :wink:

Iga - buźka! :D Cieszę się, że test się powiódł :D (jak widzisz ja jestem bardzo praktyczna 8) )

A może mąż po cichu testował te płytki w sklepie - i dlatego tak się upierał przy nich 8)

Co do dylatacji pod wymiar - Adrianka tak robi :wink:

U nas się nie da - no ba jak, skoro kafle w jodełkę :o

Musi być dobrze. Zostawimy sobie trochę płytek na zapas, gdyby trzeba było coś wymienić (zresztą zawsze trzeba mieć kilka w zanadrzu, bo kto wie, co się może zdarzyć - moja mama robiła remont łazienki - coś tam przerabiała, i oczywiście nie było zapasowych płytek - musiała dać jakieś w kompletnie innym kolorze. Na szczęscie zrobiła takie same dodatki i wyszło w porzadku, ale to mi dało do myślenia :roll: )

Dominika mam pytanko zwizane z luksferami nad drzwiami

W ten weekend odwiedzilismy pare sklepow z drzwiami i okazuje sie ze nasz otwor jest mocno nietypowy i musimy drzwi na wymiar robic.

W zwiazku z tym zaczelismy powaznie myslec o takim rozwiazaniu jak Twoje.

I teraz pytanie: jak te luksfery sa umocowane u was nad drzwiami? czy masz jakas belke pomiedzy luksferami a futryna? jak sie one trzymaja? tylko wiszą przyczepione do nadproza czy sa jakos zabezpieczone od dolu?

Bede wdzieczna za wyjasnienia i zdjecia :)