dominikams 27.03.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 JoShi - nie mam niestety zdjęć. Chcecie sami montować, czy ktoś to będzie robił dla was? Bo może wykonawcy będą wiedzieli..... No właśnie wykonawcy, czyli my, szukają informacji Aha U nas chyba były standardowe profile do płyt, pewnie cztery na większą część i później jeszcze 3. Spróbuję się delikatnie podpytać wykonawców Aneta - układaliśmy na mijankę w dwóch warstwach. Najpierw skuliśmy tynk ze ścian do docelowej wysokości styropianu, zeby można go było dosunąć do samej ściany. Skuwaliśmy też pozostałości po tynku na chudziaku (łatwo schodzi). No i oczywiście pierwszą warstwę styro przycinaliśmy, żeby zmieściły się rurki. Pod styropian położyliśmy 2 warstwy folii, i jeszcze jedną na styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.03.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 U nas chyba były standardowe profile do płyt, pewnie cztery na większą część i później jeszcze 3. Spróbuję się delikatnie podpytać wykonawców Będę zobowiązana... Rozumiesz. Chodzi o to gdzie były profile U, gdzie profile C. Czy to były U i C czy UD i CD i jak były między sobą połączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 27.03.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 cześć chwilę mnie nie było i co tu sie dzieje i kafle są i drzewka w sobotę idę z Twoją listą do szkółki może też coś ciekawego kupię pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 27.03.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 http://images21.fotosik.pl/120/dc14e838b23609admed.jpgto ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 27.03.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 JoShi - nawet nie wiedziałam, że tyle różnych profili jest Pooglądam resztki - może jakieś zostały. D chyba nie było U na pewno. Ivonesca - zauwazyłam, że większość drzewek jest jednak na zwykłych podkładkach, te karłowe to tylko nieliczne widziałam i były strasznie drogie (np. czereśnia Rivan kosztowała 36 zł ). Pamiętam, że Iga planuje małe drzewka, ale piszę to tobie, zebyś wcześniej się zastanowiła, a nie podejmowała decyzję w pośpiechu, jak się okaże, że nie ma tego co sobie wymyśliłaś. Świerczu - no ja, ja, któż inny by tak się grzebał w ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 27.03.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 o kurcze..... http://www.cosgan.de/images/smilie/liebe/f045.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 27.03.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Swierszczu a nie widziałeś wcześniej zdjęć z murowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 27.03.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 o kurcze..... http://www.cosgan.de/images/smilie/liebe/f045.gif Jakiś małomówny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 27.03.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Ivonesca - zauwazyłam, że większość drzewek jest jednak na zwykłych podkładkach, te karłowe to tylko nieliczne widziałam i były strasznie drogie (np. czereśnia Rivan kosztowała 36 zł ). Pamiętam, że Iga planuje małe drzewka, ale piszę to tobie, zebyś wcześniej się zastanowiła, a nie podejmowała decyzję w pośpiechu, jak się okaże, że nie ma tego co sobie wymyśliłaś. dzięki za radę ja chyba raczej tez wolałabym mniejsze ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 27.03.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 http://www.cosgan.de/images/midi/haushalt/b055.gif no ładnaś... http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/g010.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 27.03.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Swierszczu a nie widziałeś wcześniej zdjęć z murowania? murowanie..... murowanie..... gdzies chyba tam przemknęla..... ale tu zrobiła na mnie dopiero wrażenie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 27.03.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Ja jeszcze nawiążę do układania styropianu na podłodze... A czy chudziak mieliście równiutki? Bo wiesz, u nas jest taki sobie i zastanawiam się czy można na nim poukładać styropian czy nie będzie się "chybotał"... Może trzeba to jeszcze jakoś równać... Oby nie, bo specjalnie nam się nie chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 27.03.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Swierszczu a nie widziałeś wcześniej zdjęć z murowania? murowanie..... murowanie..... gdzies chyba tam przemknęla..... ale tu zrobiła na mnie dopiero wrażenie!!!! Pewnie dlatego, ze za drzewem schowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 27.03.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Joshi - nie wiem, jakie te profile, na pewno U (były resztki), i wydaje mi się, że L - w miejscu łączenia tej cieńszej warstwy do grubszej. Chudziak u nas .... nie wiem, były jakieś zgrubienia, generalnie trzymał poziom, i styro po ułożeniu nie chybotał się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 27.03.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 dziendobry, witam pania sadowniczke milo mi poznac kafle zostaly zatwierdzone i odebrane teraz tylko wymyc, spiwory na kafle i mozna nocna impreze urzadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 27.03.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Ze tez te karlowate cholery takie drogie ALe ja juz przyzwyczajona, ze co wybore to akurat nadrozesze musi byc Musi byc i bedzie - bo mamy tylko 5m ogrodu. A jak myslicie - moze taka zwykla wisnia sie zmiesci w narozniku? Wisnie jak znam wszystkie byly malymi i niskimi drzwekami a mialy sporo lat? Dominika- czy cos sie zmienia w tej kwestii z biegiem lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.03.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 To i ja na leniucha (bo nie chce mi się szukać gdzie indziej) zapytam, choć pytanie wyda Ci się zapewne banalne i kompromitujące mnie (moją niewiedzę): do jakich rozmiarów dorasta taka czereśnia na podkładce zwykłej a do jakich na skarlającej? I czy to jakoś wpływa na ich owocowanie? I jak z ich korzeniami (o ten kolektor mi chodzi)? I najlepiej o zdjęcia proszę.Tak, jestem leniwa i zupełnie nieuświadomiona - przyznaję się bez bicia!Mam ten sam problem z owocami - ile by ich nie było, to znikną. A czereśnie, śliwki, wiśnie są nieprzyzwoicie drogie, więc pozostaje tylko wyczarowanie sadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 27.03.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 O Jezu, chyba mnie przeceniacie - ja ciągle podkreślam, że moja wiedza tylko teoretyczna, i nigdy nie miałam ani jednego drzewka Dopiero teraz rozwijam skrzydła i się dokształcam. Wydaje mi się, ze drzewa, nawet te silnie rosnące można utrzymać w ryzach poprzez cięcie. Największe (z tego co kojarzę) sa czereśnie szczepione na czereśni ptasiej (tradycyjnej podkładce), ale jak pisze pan Mika " czereśnie nie musza osiągać niebotycznych rozmiarów, po wyrośnięciu drzew do wys. 3-4 m skracamy wierzchołki i górne gałęzie". To samo jest z innymi drzewami - (głównie mowa o jabłoniach i gruszach, bo wiśnie chyba z natury sa mniejsze). Ciacha się górę - widziałyście zapewne stare jabłonie ze zwisającymi gałęziami - kształt parasola - tak się robi, żeby drzewo nie było wysokie. Można jeszcze od razu sobie założyć (albo później drzewo "przerobić), że drzewo ma być wąskie - tzw. szpalerowa forma. Wtedy zmieści się więcej drzew. Przyznam się że nie wiem, do jakich rozmiarów wyrastają śliwy i wiśnie, ale np. na działce mojego taty była stara śliwa i wcale nie była duża. Dość wysoka (musiałam tam włazić, żeby zerwać owoce, ale raczej wąska). Było to zaniedbane drzewo (kupił od kogoś działkę), i wydaje mi się, że powinno się je ostro ciachnąć. Agduś, nie mam pojęcia jak jest z korzeniami. Ja staram się sadzić drzewa tam, gdzie kolektorów nie ma, chociaż to są cienkie rurki i wydaje mi się, że korzenie nie powinny tam się wbijać, skoro mogą kolektor ominąć. W ogóle to jeszcze raz proponuję wam spróbować ulokować niektóre drzewa owocowe gdzieś zamiast innych drzew - nie w tej "roboczej" części ogrodu. Takie drzew, stojące samotnie wygląda bardzo dekoracyjnie. Iga, a nie mogłabyś zostawić takiego pustego kółka w kostce betonowej (na drzewo), tak jak robią w mieście? Zresztą ja sama zastanawiam się co ile posadzić drzewa, bo w sumie też nie chcę, żeby mi zajmowały pół ogrodu Chyba wolę bardziej ciąć i mieć więcej miejsca. Mój ojciec sadził ostatnio wiśnię, śliwę i gruszę i jabłoń (ale jabłoń karłowa chyba, te nowe odmiany jabłoni to raczej mniejsze sprzedają, tak mi się zdaje) chyba co 1,5 - 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.03.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Joshi - nie wiem, jakie te profile, na pewno U (były resztki), i wydaje mi się, że L - w miejscu łączenia tej cieńszej warstwy do grubszej. Szkoda, że nie masz zdjęć. Wychodzi na to, że C nie było ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 27.03.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 tak wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts