Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

JoShi - nie mam niestety zdjęć. Chcecie sami montować, czy ktoś to będzie robił dla was? Bo może wykonawcy będą wiedzieli..... :roll:

No właśnie wykonawcy, czyli my, szukają informacji ;)

Aha :lol:

U nas chyba były standardowe profile do płyt, pewnie cztery na większą część i później jeszcze 3. Spróbuję się delikatnie podpytać wykonawców 8)

Aneta - układaliśmy na mijankę w dwóch warstwach. Najpierw skuliśmy tynk ze ścian do docelowej wysokości styropianu, zeby można go było dosunąć do samej ściany. Skuwaliśmy też pozostałości po tynku na chudziaku (łatwo schodzi). No i oczywiście pierwszą warstwę styro przycinaliśmy, żeby zmieściły się rurki.

Pod styropian położyliśmy 2 warstwy folii, i jeszcze jedną na styropian.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas chyba były standardowe profile do płyt, pewnie cztery na większą część i później jeszcze 3. Spróbuję się delikatnie podpytać wykonawców 8)

Będę zobowiązana... Rozumiesz. Chodzi o to gdzie były profile U, gdzie profile C. Czy to były U i C czy UD i CD i jak były między sobą połączone ;)

JoShi - nawet nie wiedziałam, że tyle różnych profili jest :roll:

Pooglądam resztki - może jakieś zostały. D chyba nie było :roll: U na pewno.

Ivonesca - zauwazyłam, że większość drzewek jest jednak na zwykłych podkładkach, te karłowe to tylko nieliczne widziałam i były strasznie drogie (np. czereśnia Rivan kosztowała 36 zł :o ). Pamiętam, że Iga planuje małe drzewka, ale piszę to tobie, zebyś wcześniej się zastanowiła, a nie podejmowała decyzję w pośpiechu, jak się okaże, że nie ma tego co sobie wymyśliłaś.

Świerczu - no ja, ja, któż inny by tak się grzebał w ziemi? :wink:

Ivonesca - zauwazyłam, że większość drzewek jest jednak na zwykłych podkładkach, te karłowe to tylko nieliczne widziałam i były strasznie drogie (np. czereśnia Rivan kosztowała 36 zł :o ). Pamiętam, że Iga planuje małe drzewka, ale piszę to tobie, zebyś wcześniej się zastanowiła, a nie podejmowała decyzję w pośpiechu, jak się okaże, że nie ma tego co sobie wymyśliłaś.

dzięki za radę :-) ja chyba raczej tez wolałabym mniejsze .....

Ja jeszcze nawiążę do układania styropianu na podłodze... :) A czy chudziak mieliście równiutki? Bo wiesz, u nas jest taki sobie i zastanawiam się czy można na nim poukładać styropian czy nie będzie się "chybotał"... Może trzeba to jeszcze jakoś równać... Oby nie, bo specjalnie nam się nie chce...:)

Ze tez te karlowate cholery takie drogie :roll: :-? ALe ja juz przyzwyczajona, ze co wybore to akurat nadrozesze musi byc :lol: Musi byc i bedzie - bo mamy tylko 5m ogrodu. A jak myslicie - moze taka zwykla wisnia sie zmiesci w narozniku? Wisnie jak znam wszystkie byly malymi i niskimi drzwekami a mialy sporo lat? Dominika- czy cos sie zmienia w tej kwestii z biegiem lat? :wink:

To i ja na leniucha (bo nie chce mi się szukać gdzie indziej) zapytam, choć pytanie wyda Ci się zapewne banalne i kompromitujące mnie (moją niewiedzę): do jakich rozmiarów dorasta taka czereśnia na podkładce zwykłej a do jakich na skarlającej? I czy to jakoś wpływa na ich owocowanie? I jak z ich korzeniami (o ten kolektor mi chodzi)? I najlepiej o zdjęcia proszę.

Tak, jestem leniwa i zupełnie nieuświadomiona - przyznaję się bez bicia!

Mam ten sam problem z owocami - ile by ich nie było, to znikną. A czereśnie, śliwki, wiśnie są nieprzyzwoicie drogie, więc pozostaje tylko wyczarowanie sadu.

O Jezu, chyba mnie przeceniacie - ja ciągle podkreślam, że moja wiedza tylko teoretyczna, i nigdy nie miałam ani jednego drzewka :oops: Dopiero teraz rozwijam skrzydła i się dokształcam. Wydaje mi się, ze drzewa, nawet te silnie rosnące można utrzymać w ryzach poprzez cięcie. Największe (z tego co kojarzę) sa czereśnie szczepione na czereśni ptasiej (tradycyjnej podkładce), ale jak pisze pan Mika " czereśnie nie musza osiągać niebotycznych rozmiarów, po wyrośnięciu drzew do wys. 3-4 m skracamy wierzchołki i górne gałęzie". To samo jest z innymi drzewami - (głównie mowa o jabłoniach i gruszach, bo wiśnie chyba z natury sa mniejsze). Ciacha się górę - widziałyście zapewne stare jabłonie ze zwisającymi gałęziami - kształt parasola - tak się robi, żeby drzewo nie było wysokie. Można jeszcze od razu sobie założyć (albo później drzewo "przerobić), że drzewo ma być wąskie - tzw. szpalerowa forma. Wtedy zmieści się więcej drzew.

Przyznam się że nie wiem, do jakich rozmiarów wyrastają śliwy i wiśnie, ale np. na działce mojego taty była stara śliwa i wcale nie była duża. Dość wysoka (musiałam tam włazić, żeby zerwać owoce, ale raczej wąska). Było to zaniedbane drzewo (kupił od kogoś działkę), i wydaje mi się, że powinno się je ostro ciachnąć.

Agduś, nie mam pojęcia jak jest z korzeniami. Ja staram się sadzić drzewa tam, gdzie kolektorów nie ma, chociaż to są cienkie rurki i wydaje mi się, że korzenie nie powinny tam się wbijać, skoro mogą kolektor ominąć.

W ogóle to jeszcze raz proponuję wam spróbować ulokować niektóre drzewa owocowe gdzieś zamiast innych drzew - nie w tej "roboczej" części ogrodu. Takie drzew, stojące samotnie wygląda bardzo dekoracyjnie. Iga, a nie mogłabyś zostawić takiego pustego kółka w kostce betonowej (na drzewo), tak jak robią w mieście?

Zresztą ja sama zastanawiam się co ile posadzić drzewa, bo w sumie też nie chcę, żeby mi zajmowały pół ogrodu :wink: Chyba wolę bardziej ciąć i mieć więcej miejsca.

Mój ojciec sadził ostatnio wiśnię, śliwę i gruszę i jabłoń (ale jabłoń karłowa chyba, te nowe odmiany jabłoni to raczej mniejsze sprzedają, tak mi się zdaje) chyba co 1,5 - 2 m.