Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

Tabalugo - nie pakuję się jeszcze, bo jakoś nie mogę się zebrać. Jutro mam zamiar przewieżć trochę rzeczy - może z piwnicy, albo zimowych ubrań (i tych za małych dziewczynek, których jest cała masa). Ciuchy chce popakować w plastikowe worki i wrzucić na górę.

Tak naprawdę to za dużo sie w tej chwili dzieje na budowie, żeby móc zacząć przewozić większą ilość rzeczy. Salon zawalony, rzeczy dekarzy u nas w sypialni (chociaż może już się wyprowadzili :wink: )

Andix - dzięki, że jesteś ze mną myślami :wink:

Sylwia - Legno brown, ochra jest dla mnie za czerwona, chociaż pewnie też ma swoj urok - jednak do naszego wiatrołapu brąz był lepszy. Katalogowa cena Polcoloritu to 78 zł, my płaciliśmy 61/m2.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

10 dni nie zaglądałam i szaleństwo. :p

Twoja historia napawa mnie optymizmem. Dziś czytałam wątki o kosztach budowy i materiałów, to wiało taką grozą, że się dziwię, że ludzie jednak budują choć tak strasznie narzekają!

Odpowiadając na pytanie - butla będzie taka mała gazowa 11 kg, a kocioł do ogrzewania na paliwo stałe.

Co do przeprowadzki, to ja nie mam żadnych wątpliwości, że Ci się uda :D

pzdr

Wybór kolorów nie jest łatwy... Po kilku porównaniach wszystko sie miesza... :roll: Pamiętam jak wybierałem kolor drzwi. Wybieralismy pod kolor okien i bramy garazowej. Sprzedawca wybrał jeden próbnik, a ja drugi. Okazało się, że .. to sa 2 kolory obok siebie w palecie i różnia sie tylko o 1 jednostkę odcienia.. :lol: Tak wieć, wiem jak trudno jest cos wyrać.

Ponoć przeprowadzka jest gorsza od wojny.. :-? Na pewno uda Ci się. 8) Zdesperowane kobiety są niesamowite.. :wink:

Licząc moje "dorosłe" przeprowadzki to miałem 2 (do kawalerskiego mieszkania i z kawalerskiego mieszkania do wynajmowanego). Nie było bardzo źle, ale urwanie głowy jest... :roll: Wszystko dla ludzi, ale .. zawsze jednak stresik w szczególnosci jeśli projekt przeprowadzki ma deadline... :roll:

Dominiko, powiem Ci, że jestem mile zaskoczona :wink: . Nie wiedziałam, że podbitka z PCV może tak ładnie wyglądać :o :D

Czy ułożenie podbitki "poprzecznie" to w/g Ciebie prostopadle do krokwi, czy pod skosem (pod kątem 45 stopni)?

Fotki pokazują ułożenie wzdłuż krokwi - czy się mylę ? :roll:

Teraz masz urwanie głowy, ale za to już niedługo nagroda!

Powiem szczerze, ze ja najbardziej lubiłam te dni, kiedy na budowie jednocześnie szalało kilka ekip. Tak szybko wtedy przybywało!

Niby fajnie by było mieć jeszcze trochę czasu, pomalutku zrobić to i jeszcze owo, a potem tamto wykończyć i tak by się ciągnęło w nieskończoność. A teraz masz wyznaczony termin i co będzie, to będzie!

Na pewno się uda! Na początku po prostu będziecie się czuli jak na wakacjach (tak to określiły moje dziewczyny), a potem się zrobi całkiem domowo.

Ja w pierwszych tygodniach ciągle chciałam, żeby wszystko było już gotowe, a potem wyluzowałam. Trzeba żyć, a nie tylko wykańczać i urządzać, bo się wykończyć można samemu.

Hej, hej

podobnie jak było w przypadku Agduś - wiernie kibicuje Twojej szalonej przeprowadzce - i jestem pewna, że podobnie jak w Niepołomicach, i u Ciebie wszystko dobrze się skończy - choć pewnie nie bez niespodzianek. :wink: Obu były tylko miłe!!!

Zamierzam kupić centymetr krawiecki czyli 1 metr i zacząć odcinać po centymetrze (kiedyś tak robiło się w wojsku) - mam nadzieję, że zmieszczę się w 100 dniach ...

POzdrawiam,

Bardzo ladnie wyglada podbitka. a temperatura jest faktycznie porazajaca. My pojechalismy ze znajomymi na 2 dni do stadniny koni i zmarzlismy bardzo a wychodzilismy tylko na spacery (nie liczac wieczornego ogniska). Tak pracowac w tym zimnym wietrze na dachu sobie nie wobrazam- brrrr.

Agduś ma racje, ze trzeba troche spasowac- dom jest dla nas a nie my dla domu - jak stale powtarza moj malzonek :wink:

Adrianko - jak by to wytłumaczyć.... :roll: Ja planowałam (chciałam) żeby podbitka szła równolegle do krokwii - chodzi mi o powierzchnię podbitki - żeby nie była prostopadle do ściany. Czyli patrząc na ostatnie zdjęcie - ta strona po lewej, tam gdzie rynna - miała być też pod skosem, tak jak lecą krokwie. Bez tego trójkąta. Jednak trzeba by było przerabiać kilka rzeczy, żeby tak ułożyć podbitkę, więc zrezygnowałam.

Tak więc pod skosem jest tylko na ścianach szczytowych. Nie wiem, czy jasno to wytłumaczyłam :roll:

kze - podbitką sama jestem mile zaskoczona. Tak sie bałam, ze będzie koszmarnie ciemna, ale dzięki temu, ze ma to "usłojenie" światło trochę się załamuje i wygląda fajnie, nie jest taka jednolita. Trudno w ogóle zrobić tak zdjęcia, żeby oddawały tę kolorystykę, więc musisz mi wierzyć na słowo :wink: (albo wpaść podejrzeć :p ). Tak naprawdę to najbardziej podobała mi się podbitka Gamrat (kolor trochę jaśniejszy), ale niestety znalazłam ją w małym składzie koło mnie, który jej nie składuje, i nie było czasu na czekanie na dostawę. Poza tym tutaj mogę w każdej chwili dokupic, jak zabraknie, albo oddać to, co zostanie. Więc duzo większy komfort psychiczny.

Aga - podoba mi się koncepcja z wakacjami :wink: Ja tez muszę wyluzować, już się staram przyzwyczajać, że wiele rzeczy bedzie nie tak (czyli niedokończonych), ale najbardziej martwię się brakiem wystarczającej ilości szaf, połek - tak, żeby można było rozpakować podstawową część ubrań i nie miotać się szukając czegokolwiek. Bo szczerze mówiąc, brak parapetów, drzwi wewnętrznych i tego typu rzeczy w ogóle mnie nie rusza :oops:

jk69 - pomysł z centymetrem niezły, ale jedną trzecią musisz od razu obciąć, bo centymetr ma 1,5 m :wink: Ja chyba będę wykreślać w kalendarzu, i tu na forum jakiś dopisek zrobić. Zaraz dodam :wink:

Iga - najważniejsze, że panowie wiedzą o moich planach. Myślę, że będą sie starali stanąć na wysokości zadania.

Witaj Dominiko,

obserwuję sobie Twój domek. Jest bardzo urodziwy :D

Podbitka naprawdę pięknie zrobiona i nic nie szkodzi, że nie jest tak, jak kształt dachu, tylko z trójkątem. Bardzo ładnie wygląda.

Jeśli chodzi o szafy. Ja kiedyś dla swojego szefa, gdy się przeprowadzał kupowałam szafy z kartonu. Są one naprawdę solidnie wykonane, mają do wyboru albo półki, albo drążki. Jest to na tyle fajne, że ubrania z wieszakami z szafy normalnej wyciągasz i wieszasz na drążku w takiej kartonowej szafie. Może jest to rozwiązanie do czasu, aż nie zakupisz sobie tych właściwych szaf w domu?

Szafy wytrzymały przeprowadzkę z Gdyni do Francji, a we Francji dość długo opierały się częstym atakom czwórki niezbyt spokojnych dzieci.

Agduś ma racje, ze trzeba troche spasowac- dom jest dla nas a nie my dla domu - jak stale powtarza moj malzonek :wink:

A mój ciągle narzeka, że za mało zrobił. Ciężko go wyrwać z domu, no chyba, że w niedzielę. To dobrze i źle zarazem.