Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na trąbę mi to nie wygląda. Rzeczy sa ładnie ułożone przy płocie. Najpierw myślałam, że może jakiś sasiad chciał to sobie przechować i uznał, ze koło mojego ogrodzenia bedzie bezpieczniej. Teraz skłaniam się ku wersji, ze to jakieś niepotrzebne rzeczy ktoś podrzucił. Może sadził, ze zamiast na śmietnik komuś jeszcze posłużą. Nie wiem, póki co prezenty od tajemniczego wielbiciela leżą, jak leżały :wink:

Dominikams to na pewno jest znak. My mieliśmy taki znak 2 lata temu. już rozglądaliśmy sie za działką, albo mieliśmy już kupioną, ale jeszcze nie myśleliśmy o budowie. Zadzwonił do nas mój ojciec i powiedział, że się zakopał na jakiejś polnej drodze w porządnym błocku i żebyśmy go wyciągneli. Mój mąż, gdy zajechaliśmy przeszedł się po polach obok, żeby znaleść jakieś kamienie, czy deski do podłożenia i co znalazł .... zerdzerwiałą łopatę. I to był nasz znak.

A w następnym tygodniu więżba, jeśli majster znów nam nier zniknie. trzymam kciukasy za te znaki na niebie, niech dodają nam wiatru z żagle.

Uwielbiam wasze komentarze :lol: :wink:

No więc po kilku dniach bycia szczęśliwą posiadaczką tych prezentów stwierdziłam, ze musza to być jakieś niepotrzebne komuś rzeczy. Ktoś nie miał co z tym zrobić i podrzucił myśląc, że może mi się przydadzą. Pudło jest jakies lekkie, może tam tylko jakies śmieci są? Sedesik w pięknej niebieskiej folijce przeniosłam do naszego drewnianego domku, może przyda się chłopakom, kto wie.

Ja jednak nadal wolę uwazaać to za znak - zapowiedź mojej rychłej przeprowadzki :D

Może ten kibel powinnam sobie jednak na pamiątkę zostawić? :roll: Jak myślicie? Może postawić go w ogrodzie i wykorzystać do zrobienia - dość osobliwej, przyznam - fontanny? :roll: :wink: :lol:

• 2 weeks później...
wiesz! jestem w wielkim szoku! :o :o :o :o

bardzo dawno nie zaglądałem do ciebie a tu chałupa już stoi!!! i zaczynałaś poźniej ode mnie! GRATULUJE!!! ekipy przede wszystkim...

Zaczynałam trochę wcześniej, jakoś w pierwszej połowie lipca zalewaliśmy ławy, tak mi się wydaje (kurcze, jak to człowiek szybko zapomina takie rzeczy :o )

No i my mamy ekipę, a wy własnymi siłami budujecie, dlatego różnica duża.

Magdapz, a ty dlaczego się nie ujawniasz ze szczegółami budowy?! :wink:

Magdapz a ty dlaczego się nie ujawniasz ze szczegółami budowy?!

korzystam z internetu okazjonalnie, wiec od czasu do czasu tylko poczytuje sobie. My zeczelismy budowe w sierpniu, wczoraj przyjechaly okna, a w poniedzialek dekarze zaczynaja ukladac dachowke, pozatym elektryk zaczal tez swoje robic, i powoli w srodku zaczelismy na razie tylko dol, mamy w planach przeprowadzke w grudniu:)

pozdrawiam

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego masz jakieś wyrzuty sumienia. Panowie się machnęli - ludzka rzecz. Grzecznie im to uświadomiłaś. Zastanawiali się, jak naprawić błąd - ich problem. Moim zdaniem nie masz powodu się tym gryźć.

I tak dobrze, ze tak w cześnie to zauważyłaś. My mieliśmy wycinanie ścian szczytowych! To dopiero była zabawa! A ile paliwka do agregatu na to poszło :evil: !

Nie martw nic, czasami trzeba twardo z fachowcami. Czasami wystarczy stanowczy głos a czasami mała wišzanka :o niecenzuralna :wink: . tak było u mnie gdy mi troszku fachowcy zaleŸli za skórę - no bo ja tak a oni po swojemu bo co tam będš baby słuchać. Gdy okazało się że potrafię rzucić parę q.. to natychmiast doznali rozjaœnienia umysłów, a potem skarżyli mojemu małżonkowi że dostali od szefowej zj.bkę.

Co do opóŸnień to chyba obecnie norma. Wszyscy o tym mówiš. U mnie też opóŸnienie ok. 1 miesišca. Ale mam nadzieję, że plan roczny niedługo zostanie zakończony.

Hejka, fajny dziennik ;-)

Ja w sprawie DGP - osobiście wstrzymałbym się z rurkami do tynków, do tego czasu traktuj kominek jak kozę, przy otwartych przestrzeniach i braku (jak rozumiem) obudowy będzie grzał aż miło. Koleżanka jest już chyba z 8 lat po przeprowadzce a DGP nadal nie zrobiła "bo i po co?" :lol:

Magdapz - no to tempo macie niezłe!!

Agduś i Wciornastek - wiecie, ja normalnie jestem bardzo kłótliwa baba :wink: , potrafię wrzeszczeć, używać niecenzuralnych słów itd. :oops:

ale w przypadku mojej ekipy nie miałam powodu, żeby tak robić bo chłopaki naprawdę się starali ( i starają), no i w końcu przecież zostawili to miejsce, (tylko że pomyliła im się grubość), czyli starali się zrobić to zgodnie z ustaleniami. W projekcie oczywiście ani słowa na ten temat nie ma. A ja rzeczywiście mówiłam o tym na samym poczatku budowy, więc mieli prawo zapomnieć. Dlatego nie uważam, że zasługiwali na wrzaski i wiązanki. Może jestem jakaś nawiedzona, ale skoro oni znosili bez mrugnięcia okiem moje fanaberie (było ich trochę :oops: ) i jakieś niedociągnięcia, to powinnam zachowywać się tak samo.

Ale było, minęło, jest już w porządku.

Kropi - czyli sugerujesz, żeby rozprowadzenie robić dopiero po otynkowaniu? A kuć ewentualne otwory na rozprowadzenie też po tynkach, czy przed?

Ja zostawiam ten miodzik na potem-potem. Przekucia pionowe utrudniają robienie wylewek a poziome nie pomagają w równym tynkowaniu. Tylko w drewnianym stropie z oczywistych względów mam zaplanowane gdzie zostawić otwory. Warto natomiast dokładnie rozplanować przebieg tras wszystkich kanałów, ja uzgadniałem to z kominkarzami, żeby potem nie bylo jakiegoś kuku.