Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

Aga - powodzenia na wiosnę w takim razie! :wink:

jea - i po co ryczysz? :wink: Środkowa najlepsza! :D

Rom - drzazgi nie wchodzą, zdarliśmy korę (trochę jeszcze zostało, ale nie jest ostra), oszlifowałam też deskę (siedzenie), więc jest wygodnie. I bezpiecznie. Ale trochę pracy jeszcze jest, za to jak już się zabejcuje, to będzie super wyglądać. To miała być tymczasowa huśtawka, ale wydaje mi się, że ładnie się będzie prezentować, poza tym ten ciemny brąz będzie nam też pasował do kolorystyki domku, więc chyba zostanie na czas nieokreślony. Zresztą dziewczyny sobie chwalą, więc nie ma sensu robić/kupować nowej.

Ja chciałabym jeszcze zrobić taką trzyosobową (ławeczkę), gdzieś przy tarasie. Muszę zobaczyć, ile stempli nam zostało, ale to i tak już pewnie na wiosnę....

Aha, do zabezpieczenia linki przed rozwiązywaniem się użyłam takich zacisków (pakowane po 2), składają się z 2 częsci, które dokręca się do siebie, co powoduje zaciśnięcie na końcach linki.

W ogóle to ta środkowa (rurka) miała być z okrągłej sklejki (znaczy wycięte kółko), ale ponieważ nie mieliśmy tego, to mąż wpadł na pomysł z rurką, i jest fajnie. Dla starszych dzieci super, bo obraca się wokół własnej osi, więc adrenalina skacze 8) :wink:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już nie po raz pierwszy twój dziennik pomaga mi w rozterkach budowlanych :D Dziękuję :D Teraz zajrzałam bo chciałam się upewnić jak to było z pracami w zimie, bo nam jak nic grozi robienie instalacji i tynków w środku zimy... Widzę, że poradziliście sobie nawet z wysuszeniem tynków cementowo-wapiennych. Czy tynki schły tak prędko, że tynkarze mogli mieszkać w domu? Jest to dla mnie ważna kwestia bo mój tynkarz będzie zamiejscowy... Czy okna i drzwi nie zniszczyły się troszkę w trakcie prac wykończeniowych?

Pisałaś, że będzie kominek z płaszczem wodnym, czy już wybraliście i zainstalowaliście taki kominek bo nic nie piszesz...

Mam więcej pytań, ale nie będę Cię dręczyć od razy :wink:

Pozdrawiam,

Dominika nieustannie upiększa dom, ale jak się ma w imieniu te piękne słowa, które się z domem kojarzą, to nic dziwnego. Pozdrawiam serdecznie i życzę radości z mieszkania. Ja szukam tanich wrzosów. Za mała krzewinkę życzą sobie 10 zł. To chyba za drogo- tak mi się wydaje.

:o :o :o

W zwykłej kwiaciarni widziałam po 3 zł! Za 10 zł była większa doniczka z wrzosami w dwóch kolorach.

Renka, tynki zrobili najpierws na górze, w tym czasie mieszkali na dole. Potem przeniesli się na górę i tynki były już na tyle suche, że nie narzekali (podsuszyli sobie trochę ten pokój). Drzwi i okna się nie zniszczyły, tzn. na drzwiach wejściowych jest jakaś mała ryska, ale właściwie jej nie widać.

Kominek jeszcze nie wybrany tak na 100%, ale myślę, że będzie Lechma, taki był mój ostatni wybór. Będę teraz przymierzać się do tematu kominka, więc może zweryfikuję swój wybór. CTM mi się nie podoba, bo jest strasznie głęboki i zajmuje dużo miejsca. Poza tym mój sąsiad go ma i ciągle (po raz 3) psuje mu się jakaś automatyka - automatyczny szyber czy przepustnica. Tak więc to co miało być zaletą, jest wadą.

dorbie - wstyd przyznać, ale podłogi na górze jeszcze nie ma. Planujemy płytki w korytarzu, pokoju mojego męża (biurze) i być może w sypialni. Za to w pokojach dziewczynek ma być linoleum. Paneli nie chcemy.

kze - dzięki!

Andix - ja też widziałam wrzosy po ok. 3 zł, co prawda małe jeszcze ale co tam. W życiu nie zapłaciłabym 10 zł za wrzos, bo przecież kupuje się ich kilka co najmniej.

Dominiko, bardzo wazne pytanko: jak duzo miejsca zajmuje Wam pompa ciepla. Nastawiamy sie na taka jak Wy, ale mamy problem z lazienka bo jest za waska i chcemy przesunac scianke zmniejszajac pom gosp o jakies 10-15 cm, teraz wneka na pompe ma wymiar glebokosc 80cm, szerokosc 184cm. Moglabys zmierzyc glebokosc tych urzadzen? czy ta wneka moze byc plytsza o 10-15cm?

Juz nie musisz , napisalam do Kolodzieja i wszystko mi wyjasnil.

• 3 weeks później...

A ja Cię doskonale rozumiem. Dopiero po wprowadzce stwierdziłam, że ta cała budowa to był mały pikuś - dopiero teraz nie mam na nic czasu. Wpadam na forum, zaglądam do znajomych, czasem się nawet nie odzywam, bo i kiedy?

U nas powoli przybywa, zbieram się do powklejania zdjęć i... nie mam kiedy.

Twój ogródek prezentuje się znakomicie! W końcu nie musisz pisać, ze tylko mały kawałeczek już zrobiłaś! :wink: Znając Twój ogrodniczy zapał, każdy by uwierzył, że masz cały teren wokół domku zagospodarowany.

Jak się mieszka? A dziewczynki zadowolone? Jak się sprawują poś i pc?

Dominika- znam ten ból z domem w środku :wink: Człowiek by chciał, ale woli jakoś coś innego zrobić :wink: Za to zapał ogrodniczy widzę duży :D

A myślisz, że pod zadarniające nie dawać kory? Ona podobno zakwasza glebę :roll:

Pytam, bo właśnie pod swoje zadarniające iglaki korę daję. Mam nadzieję , że pomoże mojej glinie i jakoś chwasty ograniczy zanim się to wszystko rozrośnie :roll:

Paweł i Renia - urwaliśmy chyba z 10%.

malmuc - no tak, wiem, wiem, należy mi się :cry:

Agduś - no właśnie, pamiętam jak śledziłam, czy pojawisz się na forum i każdy wpisa chłonęłam jak gąbka :wink: :D Teraz już wiem, dlaczego tak spadła częstotliwość twoich wpisów. Dziewczyny bardzo zadowolone, bo hasają po dworze całymi dniami. Mają koleżanki - sąsiadki, więc im się nie nudzi. Poza tym cieszą się z obecności kota (kot chyba mniej zadowolony z ich obecności :p )

Poś sprawuje się znakomicie. Dosadzam tam coś co jakiś czas (dzis np. bukszpan; nawet nie wiedziałam, że lubi wilgoć, dopiero w sklepie ogrodniczym przeczytałam, że tak). Pc też bezproblemowo, odpukać.

Iga - zapał duży, nareszcie mogłam się wyżyć ogrodniczo, choć trochę 8) Tak naprawdę to ogranicza mnie mocno fakt, że musimy nawieźć sporo ziemi, i dopiero wtedy będę mogła zabrać się za właściwą część ogrodu. Mam nadzieję, że uda nam się to zrobić przed zimą, tak, żeby to pod spodem przegniło i na wiosnę dało się ruszyć z resztą. Zobaczymy.... :roll:

Ja pisząc zadarniające miałam na myśli byliny - czyli np. barwinek, rojniki i takie tam. One się rozrastają i ukorzeniają, ładnie pokrywając dywanikiem puste miejsca. Jak podsypię korą to niestety nowe pędy nie będą się mogły ukorzeniać. Pod iglaki też bym korę sypała, tym bardziej, że im to dobrze zrobi (jak piszesz - kora zakwasza).Co do gliny - to w dołek pod rośliny ja na twoim miejscu dałabym trochę torfu (wymieszać go z gliną, a ideałem byłoby i z gliną i z piachem). Bo sama glina za ciężka. Ja też dawałam torf, ale po to żeby zagęścić, użyźnić piach. Pod rośliny lubiące obojętną lub zasadową ziemię - torf odkwaszony.

kamieniczka - no super jest. Męczące, ale jakie przyjemne :D

Róża jest naprawdę prześliczna, jak rozwinie kwiaty (na razie ma pąki), to wkleję zdjęcie. Nazwa - Charles Austin. Ja znalazłam ją w sklepie niedaleko, oni mają trochę róż angiel;skich. A jakiej róży szukasz (pytam o tę różową: ja też uwielbiam różowe). ma być mała, duża czy pnąca? Rozumiem, że ma kwitnąć cały sezon? Z pnących (najbardziej się w nich orientuję, bo takich szukałam), polecam ci Rosarium Utersen - miałam, ale mi na balkonie marniała, trochę przez to że bojąc się że przemarźnie bez zabezpieczenia na zimę - a wtedy były te trzydziestostopniowe mrozy- trzymałam ją w domu, i za wcześnie ruszyła z wegetacją, było chłodno i deszczowo, a ona już kwitła. Oddałam ją mamie i tam odżyła. To generalnie bardzo zdrowa odmiana, i pięknie pachnie. Jeszcze fajna jest Parade. Taką myślałam, że mam (nawet 3 szt.), ale sprzedawcy zrobili mnie w konia o róże okazały się mieć żółte kwiaty :roll:

No i ta nasza pnąca - Excelsa - kilka razy widziałam ją w pismach ogrodniczych jako dorosłą roślinę, i wygląda ślicznie.

Dominika jak fajnie, że jesteś :D

Widzisz - ja też w innych miejscach chę posadzić takie bylinki zadarniające - zamiast trawinka :wink: Wszelkie nazwy sobie spiszę od ciebie również :wink:

A z ta gliną to cięzka sprawa - pod każdą roślinę kopie wielkie doły (no przynajmniej większe niż korzenie :wink: - ale z dużymi iglakami to było ciężko) i sypęi odpowiednio ziemię - kwaśne podłoże do iglaków, mam tez sporo popieczarkowca no i piach np. pod cebule. Ja tam takiego zapału jak ty nie mam - weekendów mi na te robotę szkoda, więc robie np. po 12h dziennie podczas urlopu w tygodniu :lol: Więc tym bardziej ciebie podziwiam :D