Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dominikams o co chodzi z tą lodówką i winogronami????? :o :o :o

Wogóle się na tym nie znam. Możesz podzielić się informacjami po co ta lodówka?????

eeeee.... nie pamiętam, co tam wypisywałam w dzienniku. Ale w lodówce trzymam sztobry (czyli gałązki na sadzonki) winogron. Niby najlepiej trzymać je zakopane w ogródku, ale może być za mokro, no i czy bym je później znalazła :roll: No więc można też trzymać w lodówce. Chodzi o to, żeby było chłodno, żeby patyki pozostawały w uśpieniu,

Niestety, moją sadzonkę winogrona, którą kupiłam w zeszłym roku (była w garażu, w doniczce, ale coś mnie podkusiło, żeby ją na dwór wystawić, bo w garażu trochę za ciepło się zrobiło), zjadł pies sąsiadów :cry: :cry: :cry:

A tak się naszukałam tej odmiany - ulubiona moja i moich dzieci

:cry: :cry: :cry:

Ech, trudno, kupię nową na wiosnę, tylko to rok w plecy z owocami :roll:

ech, to różnica kilku miesięcy na pewno. Kurcze, nie wiem, jak będzie lepiej. A chcecie sterylizować przed pierwszą rują żeby nie mieć kłopotów, czy ze względów ideologicznych? :wink:

Ani jedno, ani drugie. Ponoć kastracja przed pierwszą rują zmniejsza czy też eliminuje ryzyko raka sutka, bo hormony nie zdążą zacząć szaleć.

ech, to różnica kilku miesięcy na pewno. Kurcze, nie wiem, jak będzie lepiej. A chcecie sterylizować przed pierwszą rują żeby nie mieć kłopotów, czy ze względów ideologicznych? :wink:

Ani jedno, ani drugie. Ponoć kastracja przed pierwszą rują zmniejsza czy też eliminuje ryzyko raka sutka, bo hormony nie zdążą zacząć szaleć.

No to te względy ideologiczne, o których mówiłam :wink:

ja tym aż tak się nie przejmuję, dużo bardziej ropomaciczem.

Proszę bardzo: "przez stratyfikację rozumie się wszelkie sposoby czy zabiegi prowadzące do przerwania stanu spoczynku nasion, polegające na traktowaniu ich przez określony czas chłodem lub na przemian chłodem i ciepłem, przy odpowiedniej wilgotności i dostępie powietrza."

Dominika, nareszcie :oops: policzyłam te rurki - 30 ich mamy.

dominikams ja też chce juz wiosny!!! Wiesz co ja dziś zrobiłem - też już nie mogłem wytrzymać - wykopałem se sosne :o (taką5-6 letnią) i zasadziłem na działce :oops: . nie wiem co z nią bedzie ale zaspokoiłem swe instynkty ogrodnicze :) troche sie uspokoiłem, ale jak jutro bedzie taka pogoda jak dziś to chyba znów się nie bede mógl powstrzymać.....

A! gdzie zamawiasz rośliny przez nat - dawaj mi namiary może to mnie troche uspokoi ja se pooglądam no i nie wierze że nic nie zamówie :oops: :lol: :lol: :lol:

ps. a z pustych doniczek to się uśmailiśmy wspólnie z ziutą :lol: :lol: :lol:

Świerczu :lol: :lol: :lol: :lol:

Jak ja to rozumiem! Sosnę też przesadzałam - tak na jesieni (późną jesienią) - pora zupełnie nie tego, ale co tam, najważniejsze że mam na działce na razie - jeszcze nie uschła :wink:

Póki co to musisz obsypać grubo korą i podlewać, podlewać, podlewać (jak temp. powyżej zera jest). Ja na razie zaprzestałam podlewania, bo ziemia jest mokra, ale po przesadzeniu to co kilka dni podlewałam, chyba że był deszcz - bo u nas piach, więc szybko woda przelatuje.

Wiesz co możesz zrobić w celu zaspokojenia tych chuci ogrodniczych? 8)

Kup sobie wiaderko (małe) wapna - w każdym ogrodniczym dostaniesz (ja kupowałam w dziale ogrodniczym Castoramy), rozrób z wodą i pobiel drzewka. Dobrze im to zrobi, bo ochroni je przed pękaniem kory pod wpływem słońca w dzień i mrozu w nocy, a ty będziesz miał poczucie, że coś się dzieje :wink: Ja bieliłam ze 3 dni temu (te owocowe), tylko wrzuciłam trochę tego wapna do słoika i tam rozrabiałam, bo całe wiaderko to jak się ma drzewka normalnych rozmiarów, a nie takie chucherka jak moje :oops:

Drzewka kupiłam na Allegro - wiąz syberyjski - niby do bonsai, ale ja chcę, żeby to były takie dość niskie drzewa, a nie miniaturki. Jedno będzie w salonie - na jesieni na taras, a wiosną(późniejszą) do salonu :wink: Iod tego samego producenta tą jabłoń rajską.

A dziś znalazłam taki sklep z nasionami

http://sklepogrodnika.pl/index.php

- szukałam nasion pasternaka, bo wszyscy (i nasi znajomi też) uwielbiamy, a w Polsce (przynajmniej w W-wie) ciężko dostać - mąż przywozi zawsze z Anglii. I zamierzam kupić tam różne nasiona - jakieś pomidory, kwiatki, sratki :wink:

Planuję kupić sobie takie doniczki do rozsady

http://sklepogrodnika.pl/images/imagecache/szklarnia.JPG

żeby łatwiej później było przesadzać.

Aha, na Allegro kupiłam tez te sztobry dzikiej róży. Wszystkie rośliny w super stanie, więc nie ma obawy. Kupię też róże, ale to jeszcze nie teraz, bo u mnie w garażu już mało miejsca jest :wink:

Powodzenia - eee.... może chcecie trochę tych doniczek? :wink: :lol: :lol:

o rany :o ale wy sie znacie na ogrodnictwie :D

u mnie zasadzone zostały 4 sosny: żółta, czarna, limba i jakaś jeszcze inna taka niebieska :oops: . Po świętach mam dwa małe świerczki srebrne i na razie są na dworze, ale w donniczkach, bo ziemia pod koniec grudnia była twarda i nie dała sie wykopać - jak tylko rozmoknie, to przesadzać? a, i mam jeszcze trzy ładne krzaczki, tez posadzilam je w donnniczkach - jeszcze jesienią...

i tez czekam na wyjaśnienie o tych sztobrach :D :wink:

oczyma wyobraźni widzę róże rosnące w moim ogrodzie.............................

No sztobry to są patyki 8) :wink: - czyli ucięte pędy (zazwyczaj jednoroczne) rośliny, inaczej mówiąc materiał na sadzonki zdrewniałe. Wsadza się taki patyk do ziemi (albo lepiej do ziemi z piaskiem), maczając go wcześniej w ukorzeniaczu (takim do sadzonek zdrewniałych),chociaz to nie jest niezbędne, ale zwiększa szanse na ukorzenienie. No i czeka się trochę, aż sadzonki się porobią z tego :wink:

ave - u nas w doniczce rośnie jodła koreańska. Wisiały na niej lampki, a teraz czeka, na przesadzenie do gruntu, najwcześniej na wiosnę, bo jeszcze nie wiem, gdzie docelowo ją bym widziała :roll:

O kurcze, ale WY się znacie na ogrodnictwie!! Moje gratulacje! Ja to myślałem o trawie w gródku i iglakach pod płotem.. :oops: I żeby było szybciej to nawet zastanawiałem się nad trawą z rolki... :roll: :oops:

A tu coś koreańskiego, sztobry i nasiona w lodówce... Moje gratulacje!! 8)

O kurcze, ale WY się znacie na ogrodnictwie!! Moje gratulacje! Ja to myślałem o trawie w gródku i iglakach pod płotem.. :oops: I żeby było szybciej to nawet zastanawiałem się nad trawą z rolki... :roll: :oops:

A tu coś koreańskiego, sztobry i nasiona w lodówce... Moje gratulacje!! 8)

kze, ty sypiasz w ogóle? :o Czy właśnie wróciłeś z imprezy? :wink:

No nie rób tego, trawa i iglaki fajne są, ale tylko jeśli jest jeszcze coś innego - jakieś kwitnące krzewy, byliny (z takimi to jest mało roboty). Musi być jakieś urozmaicenie, bo tak to NUDA!!!!!!!!

A na pocieszenie powiem ci, że mój mąż też chciał tylko trawę i iglaki :wink: . ale wzięłam go ze sobą do sklepu ogrodniczego - musieliśmy kupić rośliny lubiące wilgoć, do naszego poletka oczyszczalni - i bardzo zmieniło się jego podejście do ogrodu, i teraz zawsze bedzie jeździł ze mną na takie zakupy :wink: Tak więc widzisz - nigdy nie mów nigdy :wink: