dominikams 26.01.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 U Dominiki zapachniało wiosną. Życzę też wiosny w sercu i radości z mieszkania w nowym domu. No, pachnie trochę, ale tak naprawdę to będę zadowolona dopiero, jak nawieziemy ziemi i wszystko znajdzie swoje docelowe miejsce Dzięki za życzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.01.2008 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 O kurcze, ale WY się znacie na ogrodnictwie!! Moje gratulacje! Ja to myślałem o trawie w gródku i iglakach pod płotem.. I żeby było szybciej to nawet zastanawiałem się nad trawą z rolki... A tu coś koreańskiego, sztobry i nasiona w lodówce... Moje gratulacje!! kze, ty sypiasz w ogóle? Czy właśnie wróciłeś z imprezy? No nie rób tego, trawa i iglaki fajne są, ale tylko jeśli jest jeszcze coś innego - jakieś kwitnące krzewy, byliny (z takimi to jest mało roboty). Musi być jakieś urozmaicenie, bo tak to NUDA!!!!!!!! A na pocieszenie powiem ci, że mój mąż też chciał tylko trawę i iglaki . ale wzięłam go ze sobą do sklepu ogrodniczego - musieliśmy kupić rośliny lubiące wilgoć, do naszego poletka oczyszczalni - i bardzo zmieniło się jego podejście do ogrodu, i teraz zawsze bedzie jeździł ze mną na takie zakupy Tak więc widzisz - nigdy nie mów nigdy Sypiam.. A co sądzisz o tej godzinie wpisu? Byliśmy i znajomych, procenty, usnąłem przy usypianiu Madzi, obudziłem się i ... wykorzytuję jedyne chwile ciszy i spokoju. Żona i dzieciaki śpią, więc mogę zając się swoim hobby.. Ja jestem uczulony na pyłki traw, więc muszę coś wymyśleć by za bardzo nie pyliło A poza tym mając trawkę to tylko kosiarką raz w tygodniu i po kłopocie. Codziennie (taki mam plan, a jak wyjdzie w rzeczywistości to się zobaczy.. ) podlewanie iglaków. Rozmawialiśmy z Żoną o jakimś drzewku, ale .. działka mała.. Tak więc pewnie skończy się na jakiejś choince (obowiązkowo) i min 1 drzewku ozdobnym... Pożyjemy, zobaczymy. Żona lubi podróżować i nie ma takiego zacięcia by każdą wolną chwilę spędzać w ogródku. Może te instynkty dadzą znać o sobie jak przeprowadzimy się... Niemniej takiej widzy jak Ty to ani ja, ani Żona nie mamy... A dzieci jeszcze za małe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 27.01.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 No i wszystko się wyjaśniło Słuchaj, iglaków absolutnie nie podlewaj codziennie! Nie będą miały "motywacji" żeby wytworzyć porząny system korzeniowy. Coziennie to podlewa się tylko trawę w czasie upałów, bo ma płytko korzenie. Z tego również powodu ja nie chcę trawy w całym ogrodzie. No i koszenie - trawa jest jednak bardzo absorbująca. Krzewy i drzewka (przeciez możecie mieć małe, nie jakieś ogromne - jest spory wybór) dużo lepiej sobie radzą same, nie trzeba ich podlewać, no chyba że jakaś susza, to wtedy raz na kilka dni, raz na tydzień, ale porządnie. Niestety wysuszona trawa stanowi wątpliwą ozobę. Chyba że zainstalujecie jakiś system do nawadniania, to podróże nie bedą miały wpływu Chociaż z drugiej strony, trawa dość szybko odrasta. A choinkę my też będziemy mieć, a właściwie już mamy, tylko w donicy. Ale nie chciałam jakiejś wielkiej, bo w o góle nie bąrdzo chcę mieć duże drzewa na działce - poza tym taka duża choinka - kto będzie się wdrapywał żeby lampki powiesić? W każdym razie - dużo czasu jeszcze na decyzje macie, na szczęście z ogrodem nie jest jak z domem - można zmieniać koncepcje przez całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.01.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 No to pocieszyłaś mnie, że jak nie będę często podlewał to nic się nie stanie. Będę myślał o drzwkach na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 03.02.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Dominiko jak się cieszę, że przepowiadasz wiosnę, tego mi potrzeba. Nie mogę sie już doczekać Twoich opowieści o roślinach. Dobrze, że wysterylizowałaś koteczka, moje koty zawsze chodzą do tyłu jak zakładam im kołnierz na szyję, jest to bardzo zabawne. Kotka kiedyś wlazła na drzewo i tam zaczepiła kołnierz o gałąź, żeby go zdjąć z siebie, później mieliśmy problem, żeby odzyskać go z tego drzewa a spryciara uciekła, innym razem zostawiła go na kracie okiennej. Swoją drogą koty są bardzo pomysłowe i przy tym mądre. cieszę się, że Cię widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 03.02.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Sylwia - nie myślałam, że aż tak sprytne te koty potrafią być - to nasz pierwszy kot Wiosna, wiosna - oby, bo naprawdę mam juz dosyc siedzenia w domu, i w ogóle tej szarości, błota, blee.... Moje roślinki w garażu (niektóre przynajmniej) powoli zaczynają otwierać pąki mam nadzieję, że zima już nie wroci.... P.S. a mnie dopadła grypa żołądkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 04.02.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Strasznie Ci współczuję, u mnie córki też chorowały w ubiegłym tygodniu, normalnie masakra. zdrówka Ci życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 04.02.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Dominiko ja Ci też życzę duzo zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea_l 04.02.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam. To moja pierwsza wizyta w komentarzach.Od czasu do czasu śledzę Twój dziennik. Rzadko się wypowiadam, bo ciągle mam zbyt mało czasu. Sama stoję przed dylematem wyboru rodzaju ogrzewania. Właściwie to jesteśmy zdecydowani na pc, bo jest w zasadzie bezobsługowa. Ale chciałabym zapytać o Twoją pompę ciepła.1. Czy jest możliwość ustawienia temperatury w każdym pomieszczeniu oddzielnie?2. Czy masz wymiennik ogrzewania do kolektora słonecznego, a jeśli tak to jak długi 10 czy 15 m (takie są na stronie firmy) i od czego zależy jego długość?3. Jaki macie sterownik - tzn. chodzi mi o to, czy taki , jaki był zaproponowany w standardzie, czy też jakiś inny i w związku z tym, czy korzystasz z taryfy nocnej w większym zakresie, czy to bez znaczenia. Czy są jakies ograniczenia w ustawieniach? Nie jestem pewna ,czy się jasno wyraziłam. Moje wątpliwości biorą się stąd, że w wymianie doświadczeń bonetka skarżyła się na sterownik w swojej pompie, tylko, że ona ma IVT. Zdaje się ,że w zegarze nie można programować taniej i drogiej taryfy jednocześnie ( programuje się tylko jeden przedział godzinowy). A jak to wyglada w Twojej pompie?pozdrawiamandrea_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 04.02.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Dzięki, Kochani, już mi lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 04.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam. To moja pierwsza wizyta w komentarzach. Od czasu do czasu śledzę Twój dziennik. Rzadko się wypowiadam, bo ciągle mam zbyt mało czasu. Sama stoję przed dylematem wyboru rodzaju ogrzewania. Właściwie to jesteśmy zdecydowani na pc, bo jest w zasadzie bezobsługowa. Ale chciałabym zapytać o Twoją pompę ciepła. 1. Czy jest możliwość ustawienia temperatury w każdym pomieszczeniu oddzielnie? 2. Czy masz wymiennik ogrzewania do kolektora słonecznego, a jeśli tak to jak długi 10 czy 15 m (takie są na stronie firmy) i od czego zależy jego długość? 3. Jaki macie sterownik - tzn. chodzi mi o to, czy taki , jaki był zaproponowany w standardzie, czy też jakiś inny i w związku z tym, czy korzystasz z taryfy nocnej w większym zakresie, czy to bez znaczenia. Czy są jakies ograniczenia w ustawieniach? Nie jestem pewna ,czy się jasno wyraziłam. Moje wątpliwości biorą się stąd, że w wymianie doświadczeń bonetka skarżyła się na sterownik w swojej pompie, tylko, że ona ma IVT. Zdaje się ,że w zegarze nie można programować taniej i drogiej taryfy jednocześnie ( programuje się tylko jeden przedział godzinowy). A jak to wyglada w Twojej pompie? pozdrawiam andrea_l andrea, trochę myslisz pojęcia Temperaturę pomieszczeń nie ustawia się na pc, tylko na czujnikach (termostatach). U nas mają być dwa (góra jeszcze nie jest włączona, bo zamieszkujemy tylko na dole). Dlatego sa oddzielne pompy cyrkulacyjne do podłogówki, jedna na dół, druga na górę, i tak samo czujniki. Wiem, że można sobie zrobić regulację do każdego pomieszczenia, ale to chyba strasznie drogo wychodzi, i myślę, że jest to zbędne. Jak uznam, że w którymś pokoju jest za ciepło, to moge przykręcić trochę zawory na podłogówce. Póki co, na razie korzystałam z tego w salonie, ze względu na kominek. Nie wiem, o jaki wymiennik do kolektora słonecznego pytasz, ja mam możliwość podpięcia kominka i solarów do bufora (kominek jest już podpięty). Trzeba było zamówić specjalnie przystosowany zbiornik do tego. Nie mogę programować czasu na sterowniku pompy, to można pewnie zaprogramować ustawiając temp. na termostacie pokojowycm (wiem, że Agduś tak ma ustawione - metodą prób i błędów). Spróbuj ją podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea_l 05.02.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Naczytałam się w wymianie doświadczeń o spostrzeżeniach i uwagach użytkowników pomp, stąd moje wątpliwości. Jeśli chodzi o wymiennik do solarów, to właśnie mi odpowiedziałaś, do tej pory na stronie dystrybutora był oferowany w dwóch długościach - od wczoraj w jednej, zatem jeden dylemat mniej. Chciałabym zapytać jeszcze o jedną rzecz, ale na priv. pozdrawiam andrea_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 05.02.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Cześć Dawno mnie u Ciebie nie było... mnie też interesują bufory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 05.02.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 jea Twoje zainteresowanie to tylko zbieżność nazw jak przypuszczam Dominiko jak zwykle jesteś niezastąpioną skarbnicą wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 05.02.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Cześć Dawno mnie u Ciebie nie było... mnie też interesują bufory To mam ci coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 05.02.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 jea Twoje zainteresowanie to tylko zbieżność nazw jak przypuszczam Dominiko jak zwykle jesteś niezastąpioną skarbnicą wiedzy Dobre, Sylwia no wiesz, mam, to wiem niestety bufory mało konkretne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 05.02.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Słuchajcie, a w ogóle to chyba niedługo (no, powiedzmy ) zjazd forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 06.02.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Słuchajcie, a w ogóle to chyba niedługo (no, powiedzmy ) zjazd forumowiczów Kiedy? Widze, że ciekawe tematy: bufory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 06.02.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Słuchajcie, a w ogóle to chyba niedługo (no, powiedzmy ) zjazd forumowiczów Kiedy? Widze, że ciekawe tematy: bufory... Jeszcze nie wiadomo kiedy, ale pewnie tak jak w zeszłym roku - chyba w maju był No tak to nam zeszło na bufory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 08.02.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Dominika zdecydowaliśmy sie na PC . ciekawe jak to będzie grało wszystko razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts