Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

Słuchajcie, a w ogóle to chyba niedługo (no, powiedzmy :wink: ) zjazd forumowiczów :D

Rok temu byłam pewna, że to mój pierwszy i ostatni zjazd. No bo co można robić na forum, skoro dom stoi i mieszkać w nim się da? Nie, na pewno za rok już nie będę pamiętała swojego nicka i hasła! - myślałam naiwnie. Rok mija, a ja tu wciąż bywam. Ba, uzależnieniem to już trąci!

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już się zabierało, ale teraz wreszcie siadło mi na plecach i się myje.

A tak w ogóle, to mnie nosi. Dopiero co na nartach pojeździłam, kiedy poniosło mnie na Białoruś, jeszcze nie skończyłam tamtej podróży opisywać w komentarzach, a już o następnej myślę... A tak w ogóle, to przejeżdżałam przez Wawę, nawet się przesiadałam, ale to były szybkie przesiadki.

Taki nastrój to ja mam zawsze, ale nie zawsze okazje, czas i kasę. :( Na razie wspominam Białoruś, czekam na Brazę, a potem... się zobaczy. Wakacje w każdym bądź razie już planuję i wychodzi mi, że trzeba będzie POlskę wokół objechać (co najmniej, bo kto wie, czy i zaproszenie na Białoruś się nie powtórzy).

No dobra: bierzesz piasek, ziemię, mieszasz pół na pół, ładujesz do doniczki, ubijasz, robisz dziurkę większa niż średnica patyka, dolną część patyka (koniec świeżo przycięty) zanurzasz w ukorzeniaczu - takim proszku (to niby nie jest konieczne, ale powinno pomóc), wkładasz do tej ziemi, zasypujesz, i czekasz, az wypuści korzenie i listki. Aha, pilnujesz, żeby nie posadzić do góry nogami

Wystarczająco szczegółowy opis? :p :wink:

No dobra: bierzesz piasek, ziemię, mieszasz pół na pół, ładujesz do doniczki, ubijasz, robisz dziurkę większa niż średnica patyka, dolną część patyka (koniec świeżo przycięty) zanurzasz w ukorzeniaczu - takim proszku (to niby nie jest konieczne, ale powinno pomóc), wkładasz do tej ziemi, zasypujesz, i czekasz, az wypuści korzenie i listki. Aha, pilnujesz, żeby nie posadzić do góry nogami

Wystarczająco szczegółowy opis? :p :wink:

:D :D :D :D :D

no teraz to już wszystko wiem

a ja mam jeszcze jedno pytanie:

miałem w zeszłym roku takie roślinki : nie znam nazwy ale były to takie wielgachne fajne liście i potem z tego wychodził kwiat. Długoś około 1 metra. I teraz mój problem:

ta roślinka jest cebulowa, więc na jesień wykopałem cebulki, włożyłem w piasek i zostawiłem w skrzynce, no i teraz z tego piasku zaczęła mi ta roślinka rosnąć. I co ja mam teraz zrobić??? Wsadziś w ziemie? nie wsadzać? Podlewać czy nie??

Hmmm... cebulowe to na jesieni się sadzi. A dużo już wypuściła? Odkop delikatnie, zobacz czy ma korzenie. Posadź w doniczce. Jeśli uznasz, że korzenie poprzerastały ten piach już na tyle, że nie da się tej rośliny wyciągnąć bez uszkadzania korzeni, to całość włóż do dużej doniczki z ziemią. Gdzie jest teraz ta cebulka? Chyba nie w domu? I jak dużo urosła?

Hmmm... cebulowe to na jesieni się sadzi. A dużo już wypuściła? Odkop delikatnie, zobacz czy ma korzenie. Posadź w doniczce. Jeśli uznasz, że korzenie poprzerastały ten piach już na tyle, że nie da się tej rośliny wyciągnąć bez uszkadzania korzeni, to całość włóż do dużej doniczki z ziemią. Gdzie jest teraz ta cebulka? Chyba nie w domu? I jak dużo urosła?

JA SIE NA TYM WOGÓLE NIE ZNAM :cry: :cry: :cry:

Kazali mi na jesień obciąć i wykopać cebulki :o :o to tak zrobiłem :lol: :lol: roślinka jest w garażu i ma z 5cm

No tak, można sadzić na wiosnę, ale teraz taka zima, że wszystko się budzi. Moje garazowe rośliny już się pobudziły, wypuszczają liście.

To szybko przesadzaj (tylko uwaga na korzenie), i zostaw w garażu, bo na dworze może zmarznąć. Rozumiem, że w garażu jest okno?

jest okno :D

No właśnie, przez tę zimę, to mi już żonkile i krokusy zaczynają kwitnąć. Trzymałam je na poddaszu, ale teraz się kurzy, więc musiałam na taras wynieść. Mam nadzieję, że nie zmarzną :-? .

I mam też cebulkowy problem. Dostałam niedawno cebulki hiacyntów (chyba :oops: ). Ze 3 kilo tego będzie :o . Darczyńca kazał przetrzymać w garażu, a na wiosnę posadzić w ogródku. Tylko przecież cebulkowe, to na jesieni się sadzi :-? . W mordę, może to nie hiacynty?

Dominika a nie masz przypadkiem zdjecia zaworu sprężającego do pompy ciepla - to jest inna metoda wprowadzenia kolektorow do budynku, tzn ich sie nie wprowadza tylko łaczy na zewnatrz w tym zaworze.

Wiesz, od 1.02 pompa drozeje o 12%, niech to szlag, moglam zamowic w styczniu a Kolodziej w styczniu mowil ze spokojnie itd.