Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do zapiskow dominikims

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dominika,

napisałaś że chcesz zająć się uprawą winorośli. Super pomysł - bardzo mi się podoba. też o tym myślę, ale mam problem z miejscem....

ale chcesz mieć kilka krzaków, czy na jakąś większą ilość - lub na sadzonki ją uprawiać?

a takie kursy to często się odbywają? jest gdzieś jakaś informacja o nich?

pzdr

Witam :D

Może trochę przesadziłam. Nie zamierzam się tym zająć zawodowo, ani na większą skalę. Winorośl bedzie jedną z naszych przydomowych upraw. Krzewy planuję zasadzić wzdłuż ogrodzenia (dłuższego boku, i być może jednego krótszego - z tyłu działki). Na razie będę mieć ok. 25 krzewów odmian deserowych. Większość po 1 szt. z kazdej odmiany, żeby sprawdzić, które najlepiej się sprawują w moich warunkach, i które najlepiej smakują. Później część będziemy pewnie wymieniać, na te najlepsze.

Może ta ilość wydaje się duża, ale po pierwsze mamy bardzo długą działkę - od tarasu do końca jest chyba 35 m, więc można je bezproblemowo posadzić, tak, żeby nie zawadzały, poza tym nasze możliwości przerobowe są duże :oops: Kilogram winogron znika w pół godziny. Więc jeśli przyjmiesz, że z każdego krzewu jest po kilka, powiedzmy 8 kg, i że owocowanie jest rozłożone na ponad 2 miesiące, to nie jest to jakaś zastraszająca ilość. Owocowanie zamierzam kontrolować, że by nie mieć bardzo dużo owoców kosztem ich jakości (powinno się ograniczać, bo robią się wodniste i bez smaku).

W przyszłym tyg. ma przyjść przesyłka od mojego kolegi, z sadzonkami i sztobrami). Jak wszystko dobrze pójdzie, to m.in. takie piękności będę mieć u siebie:

http://www.winogrona.org/foto/odmiany/1/47.jpg

http://www.winogrona.org/foto/odmiany/1/310.jpg

http://images12.fotosik.pl/75/203c8f7079821e61.jpg

No i jeszcze wiele innych. Przerobowe (na wina) też oczywiście będą. Nie wiem jeszcze w jakiej ilości, na razie po kilka szt. na wina czerwone.

Dominiko posadziłem na jesień pięc krzaczków winogron. Krzaczki to szumnie powiedziane, na razie ledwie wystają z ziemi. Są już ukorzenione.

Zwtracam się do Ciebie jako do eksperta w tym temacie :D

Czy w tym roku powinienem już coś z nimi robić??

Jakoś je przycinać, formować???

Jezu, wy to chyba zwariowaliście - ja żadnym ekspertem nie jestem - mam 1 krzaczek posadzony w zeszłym roku (drugi został zeżarty przez psa sąsiadów), musiałam go przyciąć i ledwo sobie poradziłam (no bo jak tu kurcze obciąć tak krótko, jak ładnie wyrośnięte jest :wink: ). Ale do rzeczy - skoro są małe, to - jak mniemam - zostały przycięte. I dobrze. Powinno być przycięte na 2 - 3 oczka.

Teraz, jesli wyrosną ci dwa pędy (latorośle) z tego, to nic nie rób. Jak więcej - wybierz 2 najsilniejsze, a resztę wyłam (każą wyłamywac, podobno łatwiej i lepiej, ja nigdy tego nie robiłam). I niech rosną. Nie powinno im się pozwolić jeszcze owocować, ale jeśli pędy są grube, dobrze rosną, to możesz zostawić z 1 gronko na próbę. Resztę usunąć, i to jeszcze przed kwitnieniem. Nie ma sensu zostawiać więcej, bo system korzeniowy jeszcze jest mały i nie wyżywi tego wszystkiego. Krzew będzie przez to słabszy, a owoce i tak niezbyt dobre.

Za rok powiem ci co dalej :wink: :lol:

fillette - będę szukać koło sklepu, którego nazwa jest imieniem właściciela?

Dokładnie 8) pewnie jesteś już blisko rozwikłania zagadki kartograficznej 8) :D

:lol: :lol: :lol: :lol:

To teraz podpowiedz mi gdzie ty mieszkasz - tylko ja Marki znam bardzo słabo - no, wiem gdzie są szkoły podst. (1 i 2), przychodnia, Urząd Miasta i .... chyba to wszystko :oops:

Jezu, wy to chyba zwariowaliście - ja żadnym ekspertem nie jestem - mam 1 krzaczek posadzony w zeszłym roku (drugi został zeżarty przez psa sąsiadów), musiałam go przyciąć i ledwo sobie poradziłam (no bo jak tu kurcze obciąć tak krótko, jak ładnie wyrośnięte jest :wink: ). Ale do rzeczy - skoro są małe, to - jak mniemam - zostały przycięte. I dobrze. Powinno być przycięte na 2 - 3 oczka.

Teraz, jesli wyrosną ci dwa pędy (latorośle) z tego, to nic nie rób. Jak więcej - wybierz 2 najsilniejsze, a resztę wyłam (każą wyłamywac, podobno łatwiej i lepiej, ja nigdy tego nie robiłam). I niech rosną. Nie powinno im się pozwolić jeszcze owocować, ale jeśli pędy są grube, dobrze rosną, to możesz zostawić z 1 gronko na próbę. Resztę usunąć, i to jeszcze przed kwitnieniem. Nie ma sensu zostawiać więcej, bo system korzeniowy jeszcze jest mały i nie wyżywi tego wszystkiego. Krzew będzie przez to słabszy, a owoce i tak niezbyt dobre.

Za rok powiem ci co dalej :wink: :lol:

Dzieki za info :D :D :D

A co to znaczy "wyłam" :oops:

Obciąć??

No właśnie nie obciąć tylko wyłamać. Przecież mówię że tego jeszcze nie robiłam :wink: Nie obinać, tylko np. kciukiem nacisnąć w dół taki pęd (przy nasadzie), i powinien się urwać :roll: :D

Jakie to masz odmiany?

teraz rozumiem :D :D :D

Ale ja niekumaty :oops: :oops:

Jakie odmiany nie mam pojęcia. Dostałem ukorzenione krzaczki. To winogrono ma takie wielkie, słodziutkie grona. Jedymym minusem jest twarda skórka. Ale za to jakie wino z nich wychodzi :lol: Poezja :lol:

Witam

Od jakiegoś czasu podpatruję Twoją budowę, a trafiłam tu za sprawą płytek do łazienki - (też zakupiłam areniscę) i od tamtej pory często zagądam do twojego dziennika. Z tego co wyczytałam, sami kładliście pierwszą warstwę wełny mineralnej na poddaszu i w związku z tym mam pytanie (jeśli można)

jakich uchwytów użyliście do montowania profili do krokwii ES czy wieszaków kotwowych- na zdjęciach jakoś nie mogę wyśledzić :wink:

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :p :p :p

Aga