Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena stanu surowego z pokryciem dachowym

Recommended Posts

Proszę o pomoc. W kwietniu przyszłego roku rozpoczynam budowę domu (woj. Warmińsko-Mazurskie). Jak będzie się kształtować cena robocizny (bez kosztu materiałów) stanu surowego otwartego z więżbą i pokryciem dachówką ceramiczną domu: Projekt "Z Atrakcyjnym Salonem" (projekt nr.3 z częściowym podpiwniczeniem-projekt "B") z pracowni architektonicznej "Stylowy Dom" p. R. Szewczyka; ściany trójwarstwowe z pustaków keramzytobetonowych, elewacja z cegły klinkierowej, dwa stropy monolityczne, jeden tylko komin do kominka; pow. użytkowa budynku - 332m2, pow. podpiwniczenia - 157m2, pow.dachu wielospadowego z trzema lukarnami i trzema oknami połaciowymi - 460m2 (kąt nachylenia połaci dachowych - 32 stopnie). Będę szukał ekipy, lecz nie mam pojęcia czy wyceny jakie otrzymam nie będą zbyt zawyżone lub niepoważnie niskie. Jeszce raz proszę o pomoc forumowiczów wśród których z pewnością jest wielu fachowców. Wdzięczny laik.[/u][/b]

• 3 weeks później...

Buduje dom pod Warszawą. Wielkość nieco większa niż Pan podał, bo uzytkowa 368, be piwnic, dach bez lukarn, ale wielospadowy. Dałam do wyceny kilku firmom budowlanym, jedna powiedziała, że za sama robocizne chce 70 tys. zł, druga 86 tys., trzecia - szacunkowo 80-100 tys. (sa to ceny bez Vat).

Rena

Pani Reno.

Dziękuję za informacje.Widzę z tego, że firmy coraz bardziej się cenią. Sumy jakie Pani podała uważam za mocno wygórowane. Może ktoś z forumowiczów ma namiary na solidne ekipy które oceniają swą pracę adekwatnie do jej wartości? Bardzo proszę o dane na ten temat na priv.

• 1 month później...

U mnie budynek 800 m2 kosztował 100 tys netto (robocizna).

Ekipa 10-12 ludzi - znają się na robocie.

W cenie: ławy, fundamenty, ściany nośne 1 warstwa i działowe, dwa stropy, balkony wiszące, więźba. Dach b. prosty.

Miałem tańszą ofertę, ale znałem wykonastwo i wiedziałem, że ci są dobrzy i szybcy. Miałem też dwie droższe oferty.