Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEKORAL - farba, farby: opinie, kolory, uwagi, malowanie

edwinw

Recommended Posts

mam nagły problem i proszę o poradę wszytkich przed 7.00 jutro. 2 lata temu scine pokryłem zwykla farba z pigmentem, obecnie chiałem pomalować dekoralem i po przemalowaniu 5 m2 zaczeła sie stara farba kruszyć, obecnie to co bylo pomalowane odeszło(do tynku) a normalnie nie chciało odejść, nie wiem co robić żeby pomalować jednak tym dekoralem kolor super. zmyć reszte mydłem malarskim? czy gruntować nierozpuszczonym unigrutem nie wiem dziekuję za podpowiedź

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 10 months później...

Proszę o pomóc doświadczonych forumowiczów. Kupiłem czerwony Akrylit W firmy Dekoral. Podłoże to tynk wapienny, pomalowany emulsją przez dewelopera i dodatkowo zagruntowany, a mimo to efekt nawet po podwójnym malowaniu wałkiem niezadawaljący, by nie powiedzieć opłakany. Dodam, że przy jasniejszych koloroach nie występuje. Doradźcie proszę co z tym fantem zrobić.

Ściana po jednokrotnym malowaniu:

http://img254.imageshack.us/img254/9900/farba1cw8.jpg

i po dwukrotnym (jest lepiej, ale nie za dobrze)

http://img408.imageshack.us/img408/3262/farba2xc9.jpg

Nie znam tego gruntu więc nie chcę się wypowiadać, niestety nie zostaje Tobie nic innego jk zgłoszenie reklamacji w punkcie zakupu farby - niestety najprawdopodobniej powiedzą, że zastosowałeś nieodpowiedni "środek gruntujący" i nie uznają reklamacji albo okaże sie, że partia tego koloru była skopana - o niestety jest wątpliwe. Pozdrawiam

BRATER przeczytałem charakterystykę tego gruntu i wszystko wygląda fajnie, ale nikt nie uzna reklamacji z jednego powodu - nie zastosowałeś przed malowaniem farby podkładowej DEKORALA tylko grunt innej firmy, w tej sytuacji żadna firma nie weźmie na siebie reklamacji, chyba, że okaże się, że partia była skopana chociaz tutaj szanse są raczej bardzo małe. Nie zostaje nic innego jak przemalować to jeszcze raz najlepiej mocniejszą farbą o większej sile krycia... Pozdrawiam

ps. ja i tak zareklamowałbym produkt, ciekaw jestem co tobie powiedzą

Nie wiem jak z innymi frimami, ale ja malowałam Fluggerem na wiśnię i też kilkakrotnie, (smugi, smugi, smugi) mimo, że grunt był odpowiedni :-? Wydaje mi się, że przy tych kolorach są kłopoty :D Koleżanka miała to samo, chociaż inna firma, kolor zbliżony do czerwieni. Nasycony niebieski i fiolet wyszedł super po praktycznie jednokrotnym malowaniu :wink:

i się wyjaśniło co nieco. Uprzejmy pan ze sklepu, w którym nabyłem farbę powiedział, że cokolwiek bym nie kupił w tym akurat kolorze (chodzi o czerwień i pochodne) niezależnie od firmy będą jazdy. Pomaga 2, 3-krotne malowanie. Pigmenty są silne, ale słabo kryją. Przypadłość intensywnych kolorów. Dodam, że mam identyczne Akrylity w innych kolorach i nic takiego nie wystąpiło, więc to potwierdza tylko tę teorię.

To jest kwestia wybranego koloru. Miałem w tym samym pomieszczeniu, na tak samo przygotowamych ścianach dwa kolory tej samej farby (firmy) z mieszalnika. Żółty był od frazu OK. Wystarczyłaby praktycznie jedna warstwa. Z intensywnie pomarańczowym były kłopoty. Niektóre miejsca musiałem malować czterokrotnie.

Jest to chyba cecha pigmentów używanych w czerwieniach.

• 1 month później...

złóż reklamację - a co Ci szkodzi

pracuję w "farbach" i wiem ,że połowa sukcesu przy malowaniu to jest odpowiedni grunt a druga połowa to wykonanie - producent Akrylitu W ma bardzo dobry podkład gruntujący specjalny pod farby - większość gruntów dostępnych na rynku ma tendencje do tworzenia tzw.filmu na powierzchni ,

a oczywiście "trudne" kolory gorzej się maluje , to oczywiste

U nas malarze strasznie klęli (choć normalnie to klęli tak przeciętnie) malując ciemnobrązowym Beckersem (farbą znaczy dobrej jakości).

Pod koniec malowania odkryli sekret - trzeba malować bardzo grubo nakładając na wałek, bez oszczędności, nie żałować farby. Poszło 5 litrów na ścianę w pomieszczeniu 7 m2 (i tylko ok.połowa ścian pomalowana - może mniej), farba lateksowa, półmat, ale efekt jest oszałamiający. Zanim panowie odkryli o co chodzi, efekt był taki jak u autora wątku. Musieli poprawiać. Farba była koszmarnie droga.

• 6 months później...

Sprawa wygląda następująco. Pomalowałam ściany o dużym kącie nachylenia farbą Duluxa Tajemniczy Ogród. To bardzo ciemny fioletowy kolor. Farba lateksowa, szorowalna. Jednak wcale taka nie jest. Owszem można ja szorować do bólu i nie schodzi ale plamy na niej zostają jak nie wiem co. Po dotknięciu czymkolwiek: ubraniem, dłonią, głową, przedmiotem.... zostaje szara plama. Mycie nie pomaga. Wręcz przeciwnei. Plama się powieksza za każdym razem. Jedyne wyjście to przemalowanie sciany. Tak też zrobiłam. Pomalowałam ją ponownie (3 raz). Ale powstają nowe plamy przy dotknięciach. Pomyślałam więc o zabezpieczeniu tej powierzchni i tu nasunęła mi się następująca myśl.

Pomaluję ścianę farbą transparentną Dekorala z diamentowej kolekcji Ewy Minge.

http://www.dekoral.pl/kolory/product.xml?id=35983

Z opisu wynika, że to transparentna farba z dodatkiem drobnego brokatu którą nanosi się na pomalowane sciany. Mam nadzieję, że taka farba zabezpieczy te sciany przez plamami. Brokat mi nie przeszkadza bo wnetrze ma być w stylu glamour więc nawet bedzie pasował.

Mam pytanie do forumowiczów: czy malowaliscie tą farbą? Jak ona kryje? czy zabezpiecza powierzchnie przez zabrudzeniem? jak wyglada sciana? czy farba transparentna jest całkowicie wchłaniana czy moze tworzy na wierzchu powłokę? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Gdyby ktoś miał zdjęcia to juz wogóle bajka :wink: