edwinw 13.07.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 mam nagły problem i proszę o poradę wszytkich przed 7.00 jutro. 2 lata temu scine pokryłem zwykla farba z pigmentem, obecnie chiałem pomalować dekoralem i po przemalowaniu 5 m2 zaczeła sie stara farba kruszyć, obecnie to co bylo pomalowane odeszło(do tynku) a normalnie nie chciało odejść, nie wiem co robić żeby pomalować jednak tym dekoralem kolor super. zmyć reszte mydłem malarskim? czy gruntować nierozpuszczonym unigrutem nie wiem dziekuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 14.07.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 zdecydowanie zmyć i poczekać aż ściana przeschnie. Nie polecam gruntowania uni-gruntem, gdyż trzeba to zrobić umiejętnie (bez tzw. filmu), bo przy malowaniu mogą powstać kolejne problemy z nieprzyjmowaniem farby przez ścianę i "mazaniem" się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRATER 11.06.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Proszę o pomóc doświadczonych forumowiczów. Kupiłem czerwony Akrylit W firmy Dekoral. Podłoże to tynk wapienny, pomalowany emulsją przez dewelopera i dodatkowo zagruntowany, a mimo to efekt nawet po podwójnym malowaniu wałkiem niezadawaljący, by nie powiedzieć opłakany. Dodam, że przy jasniejszych koloroach nie występuje. Doradźcie proszę co z tym fantem zrobić. Ściana po jednokrotnym malowaniu: http://img254.imageshack.us/img254/9900/farba1cw8.jpg i po dwukrotnym (jest lepiej, ale nie za dobrze) http://img408.imageshack.us/img408/3262/farba2xc9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 11.06.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Kolor gotowy czy z mieszalnika? Czym gruntowałeś powierzchnię? Zgłoś reklamację w punkcie zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znafca 11.06.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 witam Zgłoś reklamację w punkcie zakupu. i trzeba będzie pomalować raz jeszcze pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 11.06.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Musicie to przemalować, chodzi o to, że JEŚLI wina leży po stronie farby to niech przynajmniej zwrócą Wam pieniądze i dadzą lepszą farbę gratis na przemalowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRATER 11.06.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 farba gotowa, a gruntowałem Tytanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 11.06.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Nie znam tego gruntu więc nie chcę się wypowiadać, niestety nie zostaje Tobie nic innego jk zgłoszenie reklamacji w punkcie zakupu farby - niestety najprawdopodobniej powiedzą, że zastosowałeś nieodpowiedni "środek gruntujący" i nie uznają reklamacji albo okaże sie, że partia tego koloru była skopana - o niestety jest wątpliwe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRATER 12.06.2007 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 to ten grunthttp://www.budujzpsb.com.pl/v3/?language=pl&site=pages&name=&id=hnmpvhk04jp3gp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 12.06.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 BRATER przeczytałem charakterystykę tego gruntu i wszystko wygląda fajnie, ale nikt nie uzna reklamacji z jednego powodu - nie zastosowałeś przed malowaniem farby podkładowej DEKORALA tylko grunt innej firmy, w tej sytuacji żadna firma nie weźmie na siebie reklamacji, chyba, że okaże się, że partia była skopana chociaz tutaj szanse są raczej bardzo małe. Nie zostaje nic innego jak przemalować to jeszcze raz najlepiej mocniejszą farbą o większej sile krycia... Pozdrawiamps. ja i tak zareklamowałbym produkt, ciekaw jestem co tobie powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.06.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Malowałem parę dni temu na podobny kolor Duluxem - efekt jaki uzyskałem był identyczny Pomalowałem to jeszcze raz i pomogło. Nie reklamowałem farby bo doszedłem do wniosku ze wiecej strace nerwów niz kosztuje puszka farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 12.06.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Nie wiem jak z innymi frimami, ale ja malowałam Fluggerem na wiśnię i też kilkakrotnie, (smugi, smugi, smugi) mimo, że grunt był odpowiedni Wydaje mi się, że przy tych kolorach są kłopoty Koleżanka miała to samo, chociaż inna firma, kolor zbliżony do czerwieni. Nasycony niebieski i fiolet wyszedł super po praktycznie jednokrotnym malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRATER 12.06.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 i się wyjaśniło co nieco. Uprzejmy pan ze sklepu, w którym nabyłem farbę powiedział, że cokolwiek bym nie kupił w tym akurat kolorze (chodzi o czerwień i pochodne) niezależnie od firmy będą jazdy. Pomaga 2, 3-krotne malowanie. Pigmenty są silne, ale słabo kryją. Przypadłość intensywnych kolorów. Dodam, że mam identyczne Akrylity w innych kolorach i nic takiego nie wystąpiło, więc to potwierdza tylko tę teorię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 12.06.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 To może niech pan ze sklepu zwróci Tobie pieniądze (lub da za darmo farbę) jakie musiałeś wydać na pomalowanie tej ściany 3 raz!! Akrylit w to jest farba do 2-krotnego malownia nie 3 lub więcej...Jezeli są problemy z tym kolorem to popwinni uprzedzac o tym klientów!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 13.06.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 To jest kwestia wybranego koloru. Miałem w tym samym pomieszczeniu, na tak samo przygotowamych ścianach dwa kolory tej samej farby (firmy) z mieszalnika. Żółty był od frazu OK. Wystarczyłaby praktycznie jedna warstwa. Z intensywnie pomarańczowym były kłopoty. Niektóre miejsca musiałem malować czterokrotnie.Jest to chyba cecha pigmentów używanych w czerwieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 08.08.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 U mnie identycznie Łososiowy - pokrył na razpachnący cynamon - tu już było konieczne malowanie 2x Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 08.08.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Qurka a ja bede malowac dojrzala wisnia... ciekawe jak bedzie... aha, ale to jest latex..., moze nie bedzie tak zle... no i jedna tylko sciane, wiec chyba sobie poradze... z akrylowych mam tylko jasne kolory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiola 08.08.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 złóż reklamację - a co Ci szkodzi pracuję w "farbach" i wiem ,że połowa sukcesu przy malowaniu to jest odpowiedni grunt a druga połowa to wykonanie - producent Akrylitu W ma bardzo dobry podkład gruntujący specjalny pod farby - większość gruntów dostępnych na rynku ma tendencje do tworzenia tzw.filmu na powierzchni , a oczywiście "trudne" kolory gorzej się maluje , to oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.08.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 U nas malarze strasznie klęli (choć normalnie to klęli tak przeciętnie) malując ciemnobrązowym Beckersem (farbą znaczy dobrej jakości).Pod koniec malowania odkryli sekret - trzeba malować bardzo grubo nakładając na wałek, bez oszczędności, nie żałować farby. Poszło 5 litrów na ścianę w pomieszczeniu 7 m2 (i tylko ok.połowa ścian pomalowana - może mniej), farba lateksowa, półmat, ale efekt jest oszałamiający. Zanim panowie odkryli o co chodzi, efekt był taki jak u autora wątku. Musieli poprawiać. Farba była koszmarnie droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 18.02.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Sprawa wygląda następująco. Pomalowałam ściany o dużym kącie nachylenia farbą Duluxa Tajemniczy Ogród. To bardzo ciemny fioletowy kolor. Farba lateksowa, szorowalna. Jednak wcale taka nie jest. Owszem można ja szorować do bólu i nie schodzi ale plamy na niej zostają jak nie wiem co. Po dotknięciu czymkolwiek: ubraniem, dłonią, głową, przedmiotem.... zostaje szara plama. Mycie nie pomaga. Wręcz przeciwnei. Plama się powieksza za każdym razem. Jedyne wyjście to przemalowanie sciany. Tak też zrobiłam. Pomalowałam ją ponownie (3 raz). Ale powstają nowe plamy przy dotknięciach. Pomyślałam więc o zabezpieczeniu tej powierzchni i tu nasunęła mi się następująca myśl. Pomaluję ścianę farbą transparentną Dekorala z diamentowej kolekcji Ewy Minge. http://www.dekoral.pl/kolory/product.xml?id=35983 Z opisu wynika, że to transparentna farba z dodatkiem drobnego brokatu którą nanosi się na pomalowane sciany. Mam nadzieję, że taka farba zabezpieczy te sciany przez plamami. Brokat mi nie przeszkadza bo wnetrze ma być w stylu glamour więc nawet bedzie pasował. Mam pytanie do forumowiczów: czy malowaliscie tą farbą? Jak ona kryje? czy zabezpiecza powierzchnie przez zabrudzeniem? jak wyglada sciana? czy farba transparentna jest całkowicie wchłaniana czy moze tworzy na wierzchu powłokę? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Gdyby ktoś miał zdjęcia to juz wogóle bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts