Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEKORAL - farba, farby: opinie, kolory, uwagi, malowanie

edwinw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze nie spotkałem się ze złym pigmentem. Śmiało możesz kupić każdy pigment i mieszac z tą farbą. W marketach budowlanych masz plansze z kolorami jakie uzuskasz stosując odpowiednie barwniki. Pisze tam również ile barwnika trzeba wlać aby uzyskać dany kolor więc masz ściągawkę. Jednak jeżeli chodzi o uzyskanie odpowiedniego koloru z palety RAL czy NCS to jednak lepiej skorzystać z mieszalnika komputerowego. Chociaż mi się kiedyś udało wymieszać kolor RAL 9001 z pigmentów i nikt by nawet nie widział różnicy z oryginałem. Biała farba to barwiona farba. Do farb zabarwianych komputerowo stosuje się bazy. Baza nie jest szara ale nie jest też taka biała i ma inny skład, więc kolor w mieszalniku może nie wyjść dla farby białej taki jaki ma być w oryginale.

Możesz iść na ten mieszalnik komputerowy. Jeśli jasne kolory do dużo kasy nie ryzykujesz(kwestia paru złotych)-zabarwienie bazy na jasny kolor np.RAL9010 kosztuje dla 10l ok.1,5zł. ale jak byś chciała zabarwić na bardzo intensywne kolory np. taki rażący czerwień czy fiolety ciemne to sam pigment będzie Cię kosztować więcej niż farba.

• 3 months później...
  • 4 months później...
  • 1 year później...
Nie tylko 2 kolory na sąsiednich ścianach mają pasować do siebie, ale i do podłogi, drzwi i mebli... Zobacz połączenia kolorów w wątku z pokojami dziecięcymi - nie ma na forum wątków dla poszczególnych kolorów (spoza klasycznej palety) :)