Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze spelnieniem warunkow dla uzyskania kredytu

mkkafe

Recommended Posts

Zaczne od mojej sytuacji:

splacilismy tesciom mieszkanie - poki co jest ono ich wlasnoscia, czekamy do stycznie bo wtedy bedziemy mogli zostac wlascicielami mieszkania prawnie. Jeszcze nie wiem czy na zasadzie kupna-sprzedazy czy darowizny, nie wiem co bedzie korzystniejsze...Wiec mieszkanie mamy. Z jego sprzedazy ( ok 130 tys) chcemy czesciowo sfinansowac budowe domu. Do tego dochodza oszczednosci tak ze do budowy domu brakuje nam ok 30-40 tys. Niewiele, prawda? Wszystko wiec jest piekne, ale....No wlasnie...KREDYT!!!

Jak mam uzyskac kredyt, a raczej moj maz.

Jestem na wychowawczym a moj maz na umowie ma najnizsza krajowa. Zarabia oczywiscie wiecej. Mamy dwoje dzieci. Kto takim biedakom da kredyt??? Oczywiscie kredyt powinien opiewac na wyzsza kwote niz owe 30-40 tys, wykonawca przeciez nie bedzie czekal na prawie polowe kwoty az sprzedamy mieszkanie.Wiec potrzebujemy kredytu na ok 160-170 tys. Dodam tylko ze nasza inwestycja bedzie przebiegala w szybkim tempie - dom szkieletowy lub z bali, wiec max 3 miesiace. No wiec jak? Bedziemy dla banku wiarygodni bedac wlascicielami mieszkania (4 letniego) w bloku. Na mieszkanie hipoteki chyba nie wezme bo kto mi je kupi??? Jak to zalatwic, niby malo nam brakuje praktycznie ale teoria uniemozliwia budowe...Pomocy, plisss

A to 170 tys. kredytu to jaki procent całej inwestycji??

Bo np. Santander ma taki kredyt, że jak masz ileś tam udziału własnego to nie musisz przynosić zaświadczenia o zarobkach, tylko Twoje własne oświadczenie.

Q.

I co z tego? Tak czy inaczej musi podać swoje oficjalne zarobki.

Oficjalne zarobki to może okazać poprzez zaświadczenie z zakładu pracy.

Tutaj ma oświadczyć, ile tak naprawdę zarabia (oficjalnie lub nieoficjalnie).

Nie wiem, jak to się ma do skarbówki.

Zresztą,

Mkkafe może zadzwonić do banku i tam się wszystkiego dowiedzieć. Ja tylko rzuciłem pomysł.

Q.