f.5 22.09.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 a jak wygląda sprawa ogrzewania podjazdu gdy mamy kostkę granitową? znasz kogos kto ogrzewa podjazd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 np. ja. Ale ja mam zwykła libet. Ciekawi mnie jak to wygląda przy kostce granitowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 22.09.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Ile Cię to kosztuje ?jaki ma sens podgrzewać podjazd masz stromo czy niechęć odsnieżania.zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem tylko nie mogę tego sobie wyobrazic. pada snieg włączasz ok2 godziny i co ? sucho ?nastepnego dnia znowu pada snieg i tak dalej....nie lepiej odsniezyc ? myslałem nad matą w garazu ale grzejnik powinien wystarczyć.czas pokaże bo jeszcze nie mieszkam więc jestem teoretykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Zrobiłem to kilka lat temu, załączam wieczorem w nocnej taryfie. Elegancko rozpuszcza lud i śnieg. W sieci wstawiałem kiedyś fotki z montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 23.09.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 jakiej mocy są te maty - i jak długo muszą być włączone aby otrzymać pożądany efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 24.09.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Kiedyś tu na forum dyskutowaliśmy na ten temat. Konkluzje były takie, że trzeba cały czas grzać bo jak nie, to woda z rozpuszczonego śniegu zamienia się natychmiast w lód i jest jeszcze gorzej niż było. Same maty są w cenie zwykłego grzejnika na ścianę ale używanie ich jest drogie.Osobiście miałem do czynienia z matami grzejnymi pod kostką a pod płyty na schodach dawaliśmy klientowi drut grzejny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.09.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 u mnie jest duży spadek, nic nie zamarza powtórnie. Ale nie jest tez tak, że cały podjazd jest suchy, byłoby to bardzo kosztowne. Sa tylko ślady na samochód do garażu. Dodatkowo, jest tez podgrzewanie pod bramą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.09.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 To ja odpuszczam temat z pogrzewaniem granitu , chyba wystarczy ze mam siedzenia i kierownicę podgrzewaną.Jesli chodzi o odsieżanie to narazie walczymy z sąsiadami do kogo szuflować snieg z ulicy.Przegrywa ten co się obija i zostaje w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.09.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 :lol2::lol2::lol2: trzeba wstawać z samego rana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 24.09.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 A my mamy na tarasie kostkę Libet, obijana 7 cm: Natulit i Romano. Dla nas super i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.09.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 :lol2::lol2::lol2: trzeba wstawać z samego rana . Kto rano wstaje temu ...święta prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 27.09.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 też mam libet picolla, własnie się kładzie, do tego zamiast krawężników dałem ekobordy, bo sporo łuków, nie wiem jak to się sprawdzi i czy nie będzie się rozjeżdżać ale jakoś obrzeża betonowe mi się nie podobają. Przy wyborze "przeleciałem" paru producentów kostek płukanych, libet był około 8 zł droższy na m2 od konkurencji, pytałem różnych sprzedawców i każdy jak jeden mówili że libet jest impregnowany przy produkcji a inne nie i przez to jakość jest trochę lepsza, do tego faktura też trochę się różni od np polbruku czy awbud-u. Jakoś najbardziej nam odpowiadała. Układamy sami około 120 m2, sprzęt z wypożyczalni. Mam jedno pytanie, czy wykonawcy kładali wam kostkę na drobnym kamieniu czy może na pisku, ponoć na pisaku już się nie układa, ale zostało mi go z 20 ton i chciał bym pod kostkę trochę zużyć, jak to u Was było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 27.09.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Wymieszaj piasek z cementem 3 lub 5 łopat piachu do 1 cementu, wtedy uzyskasz stabilną podbudowę, ale to oczywiście tylko część całej podbudowy... Przy prawidłowym wykonaniu 120 m2 - 20 ton piachu znika szybko i trzeba domawiać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.09.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 to ja mam pytanie do kolegi, jak to jest z płytami granitowymi np 60x30x3cm oczywiście płomieniowane. Widziałem u Ciebie w galerii płytki ale nie widziałem połaczenia z kostka granitowa. Konkretnie chodzi mi o to ze mam ścieżkę szerokości 1m , w środku ciąg płyt granitowych ok 15mb, po bokach zwykłe kostki granitowe, zapewne po szerokości 2sz z każdej strony płyty. Ale płyta ma 3 cm a kostka 7. Jak wy to robicie? Inna sprawa, że mam taki pomysł aby pod płyty dać ogrzewanie, a pod kostki już nie. Wtedy nawet gdyby sie nie dało od razu ogrzewania (względy finansowe) można by je dać później I jeszcze jedno, jakiej grubości płyty dajecie pod wjazd samochodowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 28.09.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Wymieszaj piasek z cementem 3 lub 5 łopat piachu do 1 cementu, wtedy uzyskasz stabilną podbudowę, ale to oczywiście tylko część całej podbudowy... Przy prawidłowym wykonaniu 120 m2 - 20 ton piachu znika szybko i trzeba domawiać.... Cement do pisku pod kostkę granitową – tak, jak najbardziej, OK. Cement pod kostkę betonową – nie, nie, nie. Rozumiem intencje, stabilność ostatniej warstwy podbudowy. Ale cement w piasku pod kostką betonową to prawie „gwarancja” wykwitów. Nikt tego nie zniesie spokojnie na swojej posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.09.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 ??? na dwóch posesjach mam cement pod kostkę i żadnych wykwitów nie mam. Nigdy nawet o tym nie słyszałem ze można sam piasek. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.09.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 autorus - płyty kładziemy najpierw. Plan ściągamy deską tak jak pod betonówkę. Układamy płyty. Dobijamy gumowym młotkiem. Gotowe. Teraz po bokach rozsypujemy świeży suchy beton. Wbijamy weń najczęściej po dwa rządki kostki po każdej stronie płyt. Obmurowujemy boki kostki. Gotowe.Grubość materiału nie ma tu znaczenia, bo kładziemy to dwoma różnymi technologiami jedna po drugiej.Maty grzejne topimy w suchym betonie. Nie ma możliwości kłaść ich w drugim etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.09.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Płyty pod wjazd samochodowy to delikatna kwestia uzależniona od masy auta oraz od wielkości samych płyt. Generalnie od 6 do 10 cm. W Warszawie na chodnik dają płyty granitowe grubości 6 cm. (Wiem, bo sam je tam zawoziłem zgodnie z projektem warszawskiego architekta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.09.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 dzieki za wytlumaczenie. I tak myslalem abyscie jednak wy to robili ale czasem zdarzaja sie jakies wyprzedaze plyt granitowych i skoro jest sporo czsu moznaby przynajmniej ten element zgromadzic bo troche bedzie tego potrzeba. Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za wytlumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 03.10.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Cement do pisku pod kostkę granitową – tak, jak najbardziej, OK. Cement pod kostkę betonową – nie, nie, nie. Rozumiem intencje, stabilność ostatniej warstwy podbudowy. Ale cement w piasku pod kostką betonową to prawie „gwarancja” wykwitów. Nikt tego nie zniesie spokojnie na swojej posesji. hmmm, na razie robię opaskę w koło domu, wiec tam obciążenia żądne, kamienia jest sporo bo dreny są na wysokości ławy fund. później daje kruszywo 0-16mm żeby to zagęścić jakieś 3-5 cm i na to piasek 2 cm, na nim ustawiam spadek, teraz zamierzam się zabrać za podjazd do garażu i parking (auta osobowe) do tego spadek dość znaczny, kamienia mam sporo w pierwszej warstwie, później zagęszczony 0-16, no i też myślę układać na piasku, ale chciał bym to czymś wzmocnić....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts