sly70 18.03.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Już o tym myślałem tylko, nas sąsiadów jest dwóch. Z drugiej strony koszt samego zezwolenia na przyłączenie się do wodociągu wynosi równe 1800 zł jeżeli do tego dodać koszt projektu przyłącza i samo jego wykonanie to... . Jeżeli chodzi zaś o Twoje rozwiązanie ( za które dziękuję) to nie wierze w to, że moi przyszli sąsiedzi będą chcieli ponosić jakiekolwiek dodatkowe koszty (już przy i tak dużych kosztach zezwolenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 18.03.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Nie wiem czyżby przepisy były różne,koszt jakiego zezwolenia?Ja nie musiałam ponosić kosztów żadnego zezwolenia ,to jest niezgodne z ustawą o zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków.radziłabym się dowiedzieć dokładniej o co chodzi,bo koszty ponoszone w wodociągach to opłata za twp.ze 30 zł.Chyba ,że chodzi Ci o przekopanie ulicy a to juz inna sprawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 18.03.2003 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Do AgnesKoszt (1800) wynika z umowy: "...mocą niniejszej umowy Właściciel zobowiązuje się do zapłaty na rzecz Gminy kwoty 1800zł za jedno włączenie do rury(...) z przeznaczeniem na pokrycie poniesionych przez Gminę kosztów budowy sieci wodociągowej" Cytat pochodzi z umowy jaką zawrłem z Gminą na okoliczność wydania warunków przyłącza do sieci kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.03.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 A czy nie możesz wejść w układ z Gminą, że Gmina rezygnuje z opłaty 1800 zł a Ty i sąsiad na własny koszt budujecie 30 m wodociągu który następnie darujecie gminie na własność?Oczywiście musisz to przekalkulować. Jaką fi ma ta końcówka wodociągu?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 18.03.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Sądzę,że lepiej wyszłoby we własnym zakresie niż zawierać umowę z gminą.Najlepiej zacząć od rozmów z wodociagami a nie gminą,W gminach wszystko sie potwornie wlecze . A`propos podisałeś juz umowę z gminą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martines 18.03.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 w chwili kiedy zdecydujesz się na rozbudowę wodociągu przejdzie on na mocy kodeksu cywilnego (art.49 i art.191) na rzecz gminy. Możesz próbować się dodadać z gminą tak jak proponuje Wowka, ale wcale nie muszą się na to zgodzić.mam ten sam problem co ty tylko, że nas jest więcej (7 osób), ale mamy też więcej do pociągnięcia dużo dłuższy wodociąg (400m)dyskusja na ten temat toczyła się pod tematem "rozbudowa istniejącej sieci wodociągowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Jeszcze nie mam. Cytaty pochodzą z umowy o przyłączeniu się do sieci kanalizacji. Z tejże umowy wynika że, właścicielem sieci kanalizacji (podejżewam, że również sieci wodociągów) jest gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 18.03.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Rację ma Martines ,mimo iż Ty/Wy wybudujecie wodociąg ,przechodzi on na własność gminy,z tymże wg ustawy o zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków -odpłatnie.Są to nowe uregulowania więc w praktyce mogą być z tym problemy,gdyz do tej pory przekazywane były nieodpłatnie gminie. Jesli nie masz umowy z gminą , popytaj najpierw w wod-kanie. Wybierzesz wtedy to co lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martines 18.03.2003 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 zgadzam się z Agnes. Problem jednak jest w tym, że z reguły gmina miga się od odpłatnego przejęcia wodociągu tym, że jej kasa świci pustkami, lub że rozbudowa nie była ujęta w budżecie na dany rok. Ja już około 2 m-cy próbuję bezskutecznie znaleźć rozwiązanie tej sytuacji. W Starostwie dowidziałem się m.in. że nie wydadzą pozwolenia na budowę na inwestora innego niż gmina.Jeżeli ktoś zna prawne możliwości wyjścia z tej sytuacji to proszę o informację [ Ta wiadomość była edytowana przez: martines dnia 2003-03-18 16:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martines 19.03.2003 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 znalazłem dziś ustawę o zbiorowym zaopatrezniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Art. 31 pk. 1 mówi, że: "Art. 31. 1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie. 2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach." Myślę, że można do tego się przyczepić. Ja przynajmniej będę próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts