Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja czy 2,5 tys. zł to dużo czy mało???

Recommended Posts

Mam ofertę na wykonanie systemu kanalizacyjnego u mnie w domku na około 2500 zł.

Wliczone są w to: dwa piony.

I pion - podłączone tu będą: dwie umywalki, pralka i wanna.

II pion - podłączone tu będą: umywalka, zlewozmywak, wanna, prysznic i dwa kibelki.

Nie potrafię niestety podać długości i średnic rur (ponoć przekroje bedą zwiększone, aby się nie zapychały rury) i ilości kolanek itp., ale czy uważacie, że przy tylu podłączanych elementach kwota ta jest właściwa.

A ile Wy płaciliście za swoją kanalizę???

Dorota dzieki za info szkoda ze nie mieszkam blisko lodzi

anpi powiedz prosze gdzie dorwales ekipe ktora za 400 to zrobila moze jest to blisko poznania :)

Raczej nie blisko, ok. 500 km. To goście, którzy mi robili dach, kominy i ściany poddasza. To taka transakcja wiązana :D ale w moim regionie są takie stawki. Mam wycenę C.O. i wod-kan. Całość robocizny to ok. 4500, w tym podłączenie 13 grzejników, podłogówka, kominek z płaszczem, piec i wyjście na solary. No i rozprowadzenie wody do łazienek i kuchni.

Myślę że to troche dużo ale 40 pln od punktu to też przegięcie jażeli jest do zrobienia podposadzkowa. a tu zależy ile metrów i jak głęboko trzeba kopać ile jest przekuć przez ściany fundamentowe. Ostatnio robiłem instalacje z dwoma pionami tak jak u Ciebie wyszło 1800

Każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie chętnie złoże oferte.

Pozdr

Piotr

608419962 lub 608 419962

Gość tomasz sulej

Witam.

2500 tys to robocizna + materiał? Jeżeli zaś chodzi o średnice rur to nie bedzie większa jak 110. Co innego jest przy uzbrajaniu budynku gdzie poziomy kładzie sie fi 160..........do tego idzie inna rura mocniejsza typ S. Mimo wszystko uważam, że nie jest to mało. Mam jeszcze pytanie do Piotra G. Dlaczego uważa Pan, że 40 zł od punktu to przegiecie...............?????????

Pozdrawiam Tomasz Sulej

Za punkt w domu tj umywalka, wanna, miska ustępowa to ok ale jeżeli jest podposadzkowa (Twoim określeniem uzbrajanie) z wykopami przebiciami przez ściany fundamentowe to 40 pln to troche mało bo jeżeli będzie w domku jedna łazienka plus kuchnia to max 5 punktów czyli 200 pln to bardzo mało

Pozdr

Gość tomasz sulej

Witam.

Żle zrozumiałem. Przekonany byłem, że twoim zdaniem to dużo.............oczywiscie, że mało. Tym bardziej, że sa zawsze przebicia przez sciany itp..

Pozdrawiam Tomek Sulej

Gość tomasz sulej

Witam.

Ceny są bardzo zróżnicowane. Jeżeli wział za 6 punktów kanalizacyjnych bez wody 180 zl to bardzo dobra cena dla inwestora czyli tanio. Są wykonawcy, którzy żadają od 30-70 zł za punkt. Dużo ludzi wyjeżdza za chlebem za granice ceny obeznie windują sie do góry.................co to bedzie za rok :D

Pozdrawiam Tomasz Sulej

no niestety bedzie drozej. Rozmawialem z facetem ktory mial mi robic dach, wstepna wycene robil mi w lutym, i za polozenie dachowki + opierzenia wycenil na 5 tys zl.

Rozmawialem z nim 2 tyg temu i chciaoem juz sie konkretnie umowic na termin i spisac umowe :-? na spotkaniu niestety uslyszalem nowa cene :x 7,5 tys zl :cry: Facet powiedzial ze wszyscy uciekaja za granice i jesli nie podwyzszy u siebie placy to pracownicy tez uciekna :-?

Rozumiem go bo za 7 zl robic na dachu ? ... kazdy kawaler i czlowiek w potrzebie ucieknie na wyspy pracowac za duzo wyzsza stawke.

Za rok nie bedzie wogole dobrych ekip w polsce, wszystko wyemigruje.

Ciesze sie ze zaczalem budowe w tym roku i stan durowy bede mial zamkniety, a wykonczenie to juz rodzina ktora zajmuje sie remontami i nie zamierza emigrowac.