trajan 18.03.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Ekipa polozyla mi na wydeskowany dach , pape wierzchniego krycia przybita papiakami z podkladkami. czy na tak zrobiony dach moge klasc gonto bitumiczne?? czy nie bedzie ono odstawalo na tych podkladkach ??? Czy musze zmieniac pape wierzniego krycia ktora juz jeden sezon zimowala ??? i jakie macie jeszcze uwagi na temat gont bitumicznych .Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 19.03.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Ogólnie kiepskie rozwiązanie - koszty podobne jak w przypadku każdego innego pokrycia (nawet dachówki), wygląd trochę gorszy a moje doświadczenie nauczyło mnie, że najczęściej pojawiają się problemy (np. takie jak w Twoim przypadku - z wyglądem ale także poważniejsze - częste przecieki - trudno robi się obróbki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 26.03.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Blaszki trzeba wszystkie usunąć przed połozeniem gontów. Nie zgadzam się co do kosztów dachówka mimo wszytskich zalet ma jedną najważnieszą wadę: cenę. Nie wiadomo jaka jest więźba dachowa, bo tak naprawadę ona wymusza rodzaj pokrycia. Mam pytanie co do jakości papy, czy powybrzuszała Ci się?U mnie po zimie wyglada mało elegancko i dlatego cały czas myślę czy aby nie zdecydować się na blachodachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trajan 26.03.2003 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 owszem, papa pomimo iz byla dobrze polozona i naciagnieta teraz raczej przypomina falujace morze. z tego co zauwazylem to wszystkie domy w mojej miejscowosci maja te przypadlosc.MOze to wina wilgoci - miejscowosc jest pomiedzy dwoma duzymi jeziorami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 26.03.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Nie ma żadnego problemu z podkładkami papiakowymi, jak też z pofalowaną papą!!!. Po prostu gont bitumiczny jest dosyć gruby, i nierówności nie są zauważalne. Ja mam taki gont już od 10-u lat, jest bardzo dobrze. Co innego, że jest to gont fiński. Wybudowałem teraz garaż, i też położę dachówkę bitumiczną. Mnie się sprawdziła!!! Marek. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Marek K dnia 2003-03-26 09:58 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trajan 26.03.2003 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Marku a gdzie masz dom jesli mozna wiedziec, chodzi o warunki atmosferyczne i klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 26.03.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Marek KJakie firmy masz gonty? Może ICO-POL? Zastanawiam się pomiędzy tą firmą, a amerykańskim IKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 26.03.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Do Marka K. Możesz powiedzieć jakie masz gonty. Jak patrzę na niektóre dachy i równe pasy nierównosci na gontach spowodowane przez warstwę zakładów z papy, to nie przekonuje mnie argmunet o wygładazaniu nierówności przez gonty. Wg mnie jest raczej odwrotnie - gonty uwypuklają każde nierównosci na dachu. W końcu muszą dokładnie przylegać do dachu po samozwulkanizowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 26.03.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Pape pod gont bitumiczny wystarczy przymocowac prowizorycznie takimi zszyfkami do deskowania. Na nia juz porzadnie na gwozdzie (nierdzdzewne) i lepik ktory jest w gontach mocuje sie gont bitumiczny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 26.03.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Widzę że rozpętałem burzę, i dobrze. Praktycznie na dachu to są trzy warstwy!!!, a to grubość ok. 1.5cm. Na jaką wysokość wystaje papiak z podkładką. Oglądam dach z odległości min 10m, i nie widzę żadnych nierówności. Może jak przyjrzę się z 0.5m- to coś zobaczę- jutro podzielę się wiedzą na ten temat. Gonty są chyba- Icopal, ale nie jestem pewien. Musiałbym szukać w starych rachunkach, nie chce mi się. Teraz kupiłem Ikopal, położyłem na małym daszku nad drzwiami wejściowymi i jest ok. Na garażu położę za 3 mies.Dom stoi pod Warszawą. Naprzeciw jest bardzo duży dach- w kształcie stożka, też pokryty czymś podobnym; nie widać żadnych nierówności!.Jakby co to proszę pytać!!!.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 26.03.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Mysle ze to czy bedzie widac gorki po tych poapiakach pog gontem to nieistotne - gorzej jak one beda mialy wplyw na szczelnosc tzn, jak przebija gont, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 27.03.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Nie rozumiem co mówi Marek K. Jakie trzy warstwy? Jeśli gontów bitumicznych - to po pierwsze w jakim celu, a pod rugie ile to kosztuje. Jeśli dwie warstwy papy i gonty i to tak nie rozumiem po co dwie warstwy papy. Być może deski (bądź płyty OSB) liczysz jako jedną warstwę; w takim przypadku płyty OSB typu pióro-wpust mozna liczyć jako jedną warstwę, ale w przypadku desek nawet typu pióro-wpust nie ma co mówić o jakieś warstwie. Wracając do nierówności jestem gotowy pokazać ci kilka dachów, na których położone są gonty a nierówności są tak szpetne, że nie ma oczym mówić. Chociaż widzę też dachy z gontami, które są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 27.03.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Jak położysz dachówkę prawidłowo- to uzyskasz 2-3 warstwy. Patrzyłem, obecnie kupiłem Katepal.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 27.03.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Co do 2 to zgoda, ale 3. Coś mi tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 28.03.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 On 2003-03-27 10:46, Marek K wrote: Jak położysz dachówkę prawidłowo- to uzyskasz 2-3 warstwy. Patrzyłem, obecnie kupiłem Katepal. Marek. I jakie wrażenia? Też mam gonty tej firmy, wrażenie wizualne jest niesamowite. Ktoś kto mówi że taki gont wygląda gorzej niż ohydna i sztampowa dachówka chyba w życiu porządnych gontów nie widział..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 28.03.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Ale dyskutujemy o konstrukcji i technologii budowania. A nie o gustach. Można zrozumieć, że innym się nie podoba. Dla mnie jest wspaniale!!! Nawet z bliska nie widzę nierówności, możliwe że to zależy od dokładności ułożenia, lub jakości dachówki!!!. Dobra dachówka bitumiczna, jest o ok. 50% droższa od dachówki z blachy. Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 28.03.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Do Marka K.A na co będziesz kładł Katepal: na OSB czy na deski?Co to jest za firma i jakie ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 28.03.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Jest to firma fińska, ok. 28 PLN/m2. Kładę na deski + papa + papiaki z podkładkami!. Wzór sześcian (plaster miodu), jednolity ciemny brąz.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 28.03.2003 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 O gustach się nie mówi, jakby wszystkim podobało się to samo ,to byłoby nudno i sztampowo. Gont bitumiczny to po prostu gruba papa zewnętrznego krycia z posypką inaczej pocięta i zakładana. Jak na materiał stosunkowo mało trwały przedstawione wyżej koszty są wysokie. Ja płaciłam za folię ok. 2zł/mkw i ok. 30zł/mkw dachówki ceramicznej angobowanej. Wychodzi, że koszt ten sam a trwałość i efekt chyba lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 29.03.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Też mam gont - IKO. Plaster miodu, cieniowany brąż. Ułożony równiutko -płyty OSB, papa i gont. Wygląda bosko! Pozdrawiam Marku K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts