Richard_S 14.07.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Witajcie! Słyszalem ze jest to jeden z najlepszych lakierów, niedostepny w Castoramach i innych sklepach, a dostępny jedynie w specjalistycznych hurtowniach z uwagi na jego cene i jakosc. Czy to prawda?? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bryku 14.07.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Ja dopiero trochę ponad 2 lata użytkuję parkiet pomalowany tym lakierem (półmat, dwuskładnikowy). Póki co nie ma najmniejszych śladów żużycia, wytarcia w miejscach najbardziej podatnych na to - wejście do salonu czy na taras. Rzeczywiście tani nie był ale polecali mi go znajomi i mój parkieciarz. No i jest naprawdę w porządku. Ja także go polecam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 14.07.2006 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Masz pólmat?? A nie sądzisz ze pólmatowy BONA daje efekt matowego?? Znajomi robili BONA pólmat.. i podłoga wygląda jakby była nielakierowana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bryku 14.07.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Masz pólmat?? A nie sądzisz ze pólmatowy BONA daje efekt matowego?? Znajomi robili BONA pólmat.. i podłoga wygląda jakby była nielakierowana.. Ja przed zakupem oglądałem u kolegi parkiet pomalowany lakierem Bona matowym. No i ten był naprawdę matowy... W tym czasie pojawiła się w sprzedaży wersja półmatowa i stwierdziłem że będzie ok, bo z kolei błyszczące parkiety zupełnie mi się nie podobają. Te półmat okazał się świetnym wyborem. W każdym razie widać że parkiet jest pomalowany, ale do dyskretny efekt. Mi to bardzo odpowiada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 15.07.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 jako sprzedawca polecam te lakiery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 15.07.2006 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 A czemu to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 16.07.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Bona: szwedzki producent chemii parkieciarskiej. Mówienie o lakierze Bona to trochę zbyt ogólne stwierdzenie. Bona ma następujące lakiery: TRAFFIC - dwuskładnikowy poliuretan wodny. MEGA - jednoskładnikowy poliuretan wodny. SPECTRA - nie używałem. FLOW - nie używałem. Powiedzenie o jakimś produkcie, że jest najlepszy - trochę tworzenie legendy. Każdy sznujący się producent chemii parkieciarskiej ma w ofercie porównywalne produkty. Np. inne odpowiedniki Bona Traffic: Berger-Siedle 2KPU; Deva Transit; itp. P.S. Część parkieciarzy uważa za najlepszy lakier Bona Traffic, część Berger-Siedle 2KPU, część Deva Transit a są tacy co uważają za króla Berger-Siedle UNO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 16.07.2006 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Ok.. ale widzę ze Bona nie jest zly.. O to mi chodzilo..Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.07.2006 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 2KPU jest tak samo dobry a może lepszy od Bona Trafic.Takim lakierem mam pomalowany parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 22.03.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Czy możecie mi podpowiedzieć który z tych lakierów najlepiej nadaje się do desek sosnowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaTu 11.07.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Ja dopiero trochę ponad 2 lata użytkuję parkiet pomalowany tym lakierem (półmat, dwuskładnikowy). Póki co nie ma najmniejszych śladów żużycia, wytarcia w miejscach najbardziej podatnych na to - wejście do salonu czy na taras. Rzeczywiście tani nie był ale polecali mi go znajomi i mój parkieciarz. No i jest naprawdę w porządku. Ja także go polecam. Pozdrawiam Witam, wiem, że upłynęło już 10 lat od wpisu na tym forum, ale właśnie z tego względu jestem zainteresowana odpowiedzią na pytanie: jak z perspektywy tylu lat ocenia Pan lakier Bona? Zaplanowałam cyklinowanie i lakierowanie desek podłogowych w starej, przedwojennej kamienicy, a ponieważ mam złe wcześniejsze doświadczenia (lakier wytrzymywał 3-4 lata), chciałabym znać opinię wieloletniego użytkownika parkietu pokrytego lakierem Bona. Taki lakier proponuje mi fachowiec, którego mam zamiar wynająć. Jednak inni specjaliści nie są w tym temacie zgodni. Pomyślałam więc, że najwięcej się do wiem od samego użytkownika. Bardzo dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 13.07.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Mam w mieszkaniu parkiet dębowy polakierowany lakierem Bona (podkład i ostateczny). Nie pamiętam dokładnie nazwy handlowej, ale był to lakier bezbarwny, półmat, przeznaczony do pomieszczeń mocno eksploatowanych. Lakier leży od 2000 roku i wygląda bardzo dobrze. Nie ciemnieje od słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.07.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Mam w mieszkaniu parkiet dębowy polakierowany lakierem Bona (podkład i ostateczny). Nie pamiętam dokładnie nazwy handlowej, ale był to lakier bezbarwny, półmat, przeznaczony do pomieszczeń mocno eksploatowanych. Lakier leży od 2000 roku i wygląda bardzo dobrze. Nie ciemnieje od słońca. Wszystko fajnie...ale napisz czy to był wodny...czy rozpuszczalnikowy..bo to dosc duza roznica..a traffica..juz dawno jego cena nie uzasadnia jakosci...juz wolalbym 2kpu z bergera..jesli chodzi o wode badz APU-2 z hartz lacka..np... Nie mozna tez mowic o lakierach sprzed 10lat..i porownywac ich do terazniejszych..poniewaz wiele sie w nich samych pozmienialo..z uwagi na ograniczenia w emisji..nmp..etc...od 2010 roku naprawde sie niezle pozmienialo.. Pozdrawiam. "Duchowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xfnowydomxf 25.10.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Kilku moich znajomych ma ten lakier, co prawda całkiem niedawno pomalowali nim parkiet, ale narazie wszystko jest w porządku. Zachwalają go, więc myślę, że powinien się sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 31.10.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Ja z kolei od wielu lat używam Vidaronu i uważam, że to lakier w porządku. O Bonie nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.10.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Ja z kolei od wielu lat używam Vidaronu i uważam, że to lakier w porządku. O Bonie nie słyszałem. Ja mam odwrotnie Vidaron widziałem często w TV a na podłodze BONĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 01.11.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Ja z kolei od wielu lat używam Vidaronu i uważam, że to lakier w porządku. O Bonie nie słyszałem. Vidaron jest okej. Cenowo nieźle, jakościowo też okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.11.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Ja z kolei od wielu lat używam Vidaronu i uważam, że to lakier w porządku. O Bonie nie słyszałem. Ja nie słyszałem o Vidaronie, a Bona ma dobre i bardzo dobre lakiery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina.miszczyk 29.04.2017 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Wszystko fajnie...ale napisz czy to był wodny...czy rozpuszczalnikowy..bo to dosc duza roznica..a traffica..juz dawno jego cena nie uzasadnia jakosci...juz wolalbym 2kpu z bergera..jesli chodzi o wode badz APU-2 z hartz lacka..np... Nie mozna tez mowic o lakierach sprzed 10lat..i porownywac ich do terazniejszych..poniewaz wiele sie w nich samych pozmienialo..z uwagi na ograniczenia w emisji..nmp..etc...od 2010 roku naprawde sie niezle pozmienialo.. Pozdrawiam. "Duchowo" Dzień dobry - odpowiadam pytaniem na pytanie, bo poruszył Pan temat znajdujący się u mnie na tapecie - lakier rozpuszczalnikowy. Taki został położony - hardzlack super strong. Minęło 9 miesięcy i nadal w mieszkaniu nie da się mieszkać. Odbiera zdrowie. Będziemy cuklinować i lakierować ekologicznym. Pytanie czy to, że Bona zawiera 5% rozpuszczalnika jest ok? Czy wiecie Państwo może, czy są jakieś lakiery o niższym stężeniu rozpuszczalników? Z góry dziękuję, KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts