Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sadzicie o lakierze do parkietu "BONA"

Richard_S

Recommended Posts

Ja dopiero trochę ponad 2 lata użytkuję parkiet pomalowany tym lakierem (półmat, dwuskładnikowy). Póki co nie ma najmniejszych śladów żużycia, wytarcia w miejscach najbardziej podatnych na to - wejście do salonu czy na taras. Rzeczywiście tani nie był ale polecali mi go znajomi i mój parkieciarz. No i jest naprawdę w porządku. Ja także go polecam.

Pozdrawiam

Masz pólmat??

A nie sądzisz ze pólmatowy BONA daje efekt matowego??

Znajomi robili BONA pólmat.. i podłoga wygląda jakby była nielakierowana..:(

Ja przed zakupem oglądałem u kolegi parkiet pomalowany lakierem Bona matowym. No i ten był naprawdę matowy... W tym czasie pojawiła się w sprzedaży wersja półmatowa i stwierdziłem że będzie ok, bo z kolei błyszczące parkiety zupełnie mi się nie podobają. Te półmat okazał się świetnym wyborem. W każdym razie widać że parkiet jest pomalowany, ale do dyskretny efekt. Mi to bardzo odpowiada.

Pozdrawiam

Bona: szwedzki producent chemii parkieciarskiej. Mówienie o lakierze Bona to trochę zbyt ogólne stwierdzenie. Bona ma następujące lakiery:

TRAFFIC - dwuskładnikowy poliuretan wodny.

MEGA - jednoskładnikowy poliuretan wodny.

SPECTRA - nie używałem.

FLOW - nie używałem.

Powiedzenie o jakimś produkcie, że jest najlepszy - trochę tworzenie legendy. Każdy sznujący się producent chemii parkieciarskiej ma w ofercie porównywalne produkty.

Np. inne odpowiedniki Bona Traffic:

Berger-Siedle 2KPU;

Deva Transit;

itp.

P.S.

Część parkieciarzy uważa za najlepszy lakier Bona Traffic, część Berger-Siedle 2KPU, część Deva Transit a są tacy co uważają za króla Berger-Siedle UNO. :wink:

• 8 months później...
  • 9 years później...
Ja dopiero trochę ponad 2 lata użytkuję parkiet pomalowany tym lakierem (półmat, dwuskładnikowy). Póki co nie ma najmniejszych śladów żużycia, wytarcia w miejscach najbardziej podatnych na to - wejście do salonu czy na taras. Rzeczywiście tani nie był ale polecali mi go znajomi i mój parkieciarz. No i jest naprawdę w porządku. Ja także go polecam.

Pozdrawiam

Witam,

wiem, że upłynęło już 10 lat od wpisu na tym forum, ale właśnie z tego względu jestem zainteresowana odpowiedzią na pytanie: jak z perspektywy tylu lat ocenia Pan lakier Bona? Zaplanowałam cyklinowanie i lakierowanie desek podłogowych w starej, przedwojennej kamienicy, a ponieważ mam złe wcześniejsze doświadczenia (lakier wytrzymywał 3-4 lata), chciałabym znać opinię wieloletniego użytkownika parkietu pokrytego lakierem Bona. Taki lakier proponuje mi fachowiec, którego mam zamiar wynająć. Jednak inni specjaliści nie są w tym temacie zgodni. Pomyślałam więc, że najwięcej się do wiem od samego użytkownika. Bardzo dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas.

Pozdrawiam

Mam w mieszkaniu parkiet dębowy polakierowany lakierem Bona (podkład i ostateczny). Nie pamiętam dokładnie nazwy handlowej, ale był to lakier bezbarwny, półmat, przeznaczony do pomieszczeń mocno eksploatowanych. Lakier leży od 2000 roku i wygląda bardzo dobrze. Nie ciemnieje od słońca.

Wszystko fajnie...ale napisz czy to był wodny...czy rozpuszczalnikowy..bo to dosc duza roznica..a traffica..juz dawno jego cena nie uzasadnia jakosci...juz wolalbym 2kpu z bergera..jesli chodzi o wode badz APU-2 z hartz lacka..np...

Nie mozna tez mowic o lakierach sprzed 10lat..i porownywac ich do terazniejszych..poniewaz wiele sie w nich samych pozmienialo..z uwagi na ograniczenia w emisji..nmp..etc...od 2010 roku naprawde sie niezle pozmienialo..

Pozdrawiam. "Duchowo"

• 3 months później...
  • 5 months później...
Wszystko fajnie...ale napisz czy to był wodny...czy rozpuszczalnikowy..bo to dosc duza roznica..a traffica..juz dawno jego cena nie uzasadnia jakosci...juz wolalbym 2kpu z bergera..jesli chodzi o wode badz APU-2 z hartz lacka..np...

Nie mozna tez mowic o lakierach sprzed 10lat..i porownywac ich do terazniejszych..poniewaz wiele sie w nich samych pozmienialo..z uwagi na ograniczenia w emisji..nmp..etc...od 2010 roku naprawde sie niezle pozmienialo..

Pozdrawiam. "Duchowo"

Dzień dobry - odpowiadam pytaniem na pytanie, bo poruszył Pan temat znajdujący się u mnie na tapecie - lakier rozpuszczalnikowy. Taki został położony - hardzlack super strong. Minęło 9 miesięcy i nadal w mieszkaniu nie da się mieszkać. Odbiera zdrowie. Będziemy cuklinować i lakierować ekologicznym. Pytanie czy to, że Bona zawiera 5% rozpuszczalnika jest ok? Czy wiecie Państwo może, czy są jakieś lakiery o niższym stężeniu rozpuszczalników?

Z góry dziękuję,

KM