Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycięcie drzwi w ścianie działowej bloku - jak? :)

arus

Recommended Posts

Witam

Mam ścianę działową między kuchnią a pokojem, ściana ma 6 cm grubości.

Chcę zrobić w niej drzwi - rozważałem oczywiście zamówienie pana który zrobi to za mnie, ale chciałbym spróbować sam :)

Pytania:

Czy szlifierka kątowa i tarcze "do betonu na sucho" (takie dzielone) będzie wystarczająca? Co się stanie jeśli taką tarczą spotkam pręt zbrojeniowy? Czy w ścianach działowych występują pręty?

Wyobrażałem to sobie tak: przewiercam ścianę na rogach "drzwi", rysuję linie od poziomicy, dzielę drzwi na kawałki wielkości płytek chodnikowych, tnę.

Jeszcze pytanie: czy ściana działowa wymaga jakiejś ościeżnicy na górze, takiej belki przenoszącej ciężar? Bo zamierzałem to ogipsować na "kant", nie wstawiać w to miejsce drzwi.

A może w ogóle porywam się z motyką na słońce?

Nie powinno być problemu. Wczesniej dobrze wiedziec z czego (z jakiego materiału) została wykonana ściana (beton, cegła). Szlifierka kątowa - (mówisz o małym tzw potocznie flexie) nie dasz rady jeżeli beton, a jak spotkasz pręt przy cięciu możez zniszczyć tarcze, w ścianach z betonu będą jak najbardziej pręty zbrojeniowe.

Z tego co moja wiedza budowelana mi podpowiada to ściany działowe w budownictwie wielo kondygnacyjen zazwyczaj są z cegieł pełnych lub pustaków gazobetonowych.

Na pocztek tzreba odkuć kawałek tynku i sprawdzić co tam jest pod spodem :) jesli gazobeton to rysujemy i wycinamy nawet szlifierką kątową, powinno pójść łatwo potem dokańczamy przecinakiem i młotkiem. Jeśli jest to blok z wielkiej płyty to wyburzanie otworu drzwiego bym odradził. Szkoda czasu i nerwów właśnie ze względu na pręty które niewątpliwie tam są.Ale jeśli już ktoś by się uparł i chciał te drzwi to młot udarowy i brzeszczot do wycinania prętów(oraz wyrozumiałych sąsiadów).

Witam

Mam ścianę działową między kuchnią a pokojem, ściana ma 6 cm grubości.

Chcę zrobić w niej drzwi - rozważałem oczywiście zamówienie pana który zrobi to za mnie, ale chciałbym spróbować sam :)

Pytania:

Czy szlifierka kątowa i tarcze "do betonu na sucho" (takie dzielone) będzie wystarczająca? Co się stanie jeśli taką tarczą spotkam pręt zbrojeniowy? Czy w ścianach działowych występują pręty?

Wyobrażałem to sobie tak: przewiercam ścianę na rogach "drzwi", rysuję linie od poziomicy, dzielę drzwi na kawałki wielkości płytek chodnikowych, tnę.

Jeszcze pytanie: czy ściana działowa wymaga jakiejś ościeżnicy na górze, takiej belki przenoszącej ciężar? Bo zamierzałem to ogipsować na "kant", nie wstawiać w to miejsce drzwi.

A może w ogóle porywam się z motyką na słońce?

W ścianach działowych nawet w blokach z wiekiej płyty, wydaje mi się ( a mieszkałem w takim 20 lat) nie ma pretów zbrojeniowych. ściany działowe nie były robione z płyt betonowych.

Co do nadproża na otworem, to wydaje mi się ze jest to niezbędne tym bardziej że nie będzie tam drzwi czyli nie będzie ościeżnicy. Na czymś to musi się trzymać.

pozdrawiam

• 3 weeks później...
Ja poszerzałem drzwi do łazienki i natknąłem się na ścianę z elementów gipsowych o grubości 8 cm. Pierwsze podejście było ręczną pilarką tarczową (z założoną piłą z nakładkami widiowymi), szło nieźle, ale kurz był potworny. Dlatego zrezygnowałem, wziąłem wiertarkę z wiertłem widiowym 8 mm i otworek przy otworku (na wylot) co 2 cm wzdłuż linii cięcia. Trochę zabawy, ale pyłu o wiele mniej. Potem solidny 2 kg młotek, kilka uderzeń i dziura gotowa.

W bloku z końca lat '80 usunąłem ścianę działową pomiędzy kuchnią a pokojem. Ściana była z betonu grubości 6 cm, zbrojona siatką i prętami przy ościeżnicach. Używałem wyłącznie młotka. Zajęło mi to 1 dzień. Gorsze było wynoszenie gruzu. Przy cięciu tarczą na sucho licz się z ogromnym zapyleniem. Spróbuj, jesli ściana z betonu, ciąć tarcż ścierną do cięcia kamienia (zielona). Jak trafisz na zbrojenie, to nie zniszczysz tarczy.

W bloku z końca lat '80 usunąłem ścianę działową pomiędzy kuchnią a pokojem. Ściana była z betonu grubości 6 cm, zbrojona siatką i prętami przy ościeżnicach. Używałem wyłącznie młotka.

Prawie identyczną ściankę miałem między łazienką a ubikacją. Była to prefabrykowana płyta betonowa grubości 5 cm zbrojona siatką z pręta 6 mm. Wystarczył dobry, dwukilogramowy młotek i dwie godziny roboty. A później było 16 wiader gruzu do wyniesienia... Z tym, że ta technika nadaje się do całkowitego wyburzenia takiej ścianki a nie wykonania w niej otworu, bo pozostała reszta byłaby całkowicie popękana.

tylko czy takie betonowe, zbrojone - aby napewno nie sa konstrukcyjnymi ?, bo kto by ladowal stal w scianke dzialowa ?

Moja konstrukcyjna na pewno nie była, bo miała na dole i na górze podcięcia łączące łazienkę z ubikacją, więc ze stropami kontaktowała się tylko rogami. Druga sprawa, ściana nośna o grubości 5 cm byłaby bardzo podatna na wyboczenie. Trzeci argument - jaki sens mają dwie ściany nośne w odległości 2 metrów od siebie? Mało tego, łazienka jest malutka (ze 3 metry kwadratowe), z czterech jej ścian dwie są na pewno ścianami nośnymi (żelbet 15 cm) Ostatnim argumentem jest słabość zamocowania tej płyty do konstrukcji budynku - dwa kiepsko przyspawane pręty 6 mm. A zazbroić czymś musieli, bo płyta niezbrojonego betonu o wymiarach 120 x 280 x 5 cm nie dałaby się nawet podnieść dźwigiem - po prostu rozerwałaby się pod własnym ciężarem. Zresztą za co by hak zaczepili... Myślę, że ta ścianka po prostu przyspieszała montaż, zawsze to szybciej wstawić płytę niż murować. Przez to poprzedni właściciel mieszkania nie poradził sobie ze schowaniem rur (akurat tam sobie umywalkę powiesił) i poukrywał je w koszmarnych półeczkach z glazury.

Witam.

Jakis czas temu mialem podobny problem z wycieciem otworu pod drzwi w plycie z betonu zbrojonego.Opierajc sie na podpowiedziach kolegów , pozyczylem szlifierke kątowa, takiego byka na tarcze 230mm i zalozylem mu tarcze do betonu któr tnie tez prety zbrojone, sciana grubosci 6cm wycieta zostala w ciagu 3 h , zadn motek zadne nawiercanie nie da takiego efektu,tu ma sie odrazu prost krawedzie odealne pod futryne, tylko zakrecasz kotwami ,delikatnie uzupelniasz szparki i dzwi w scianie dzalowej gotowe.istota calej pracy lezy w sprzecie i jakosci tarczy,teraz mamy do czynienia z takimi tarczami do betou ze tną jak maslo, fakt ze kurzy strasznie ale cos zacos albo kurz który mozna zmyc albo pobijane rece od mlotka i przecinaka.

Pozdrowienia dla wszystkich walczacych ze sciankami dzialowywmi.

:)

Witam.

Jeśli chodzi o sposób wykonania dziury to tak jak podpowiadaja poprzednicy. Jeśli jest to ścianka z suporeksu (gazobeton) to jest miękkie jak masło i otwory mozna robic nawet śrubokretem ;)

W moim mieszaniu działówki robili z suporeksu grubości przeważnie 8-12 cm ne mam ani jednej stalowej ościeżnicy (wszystko drewniane skrzynkowe). Robotnicy poszli na wyjątkową łatwiznę i to co jest nad drzwiami leży na dwóch prętach zbrojeniowych - były one wmurowywane.

W Twoim przypadku dla pewności, że nic na głowę nie spadnie (niewiadomo jaka mocna zaprawa) można takie dwa pręty wpasować w ściane. Wyżeźbic takie bruzdy w ścianie po obu stronach ściany na wysokości góry otworu drzwiowego.