Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto obudowywał sam kominek

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kolego Joshi zebys nie myslał ze jestm złosliwy

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86526&highlight=

Pablo1979, JoShi to koleżanka, nie kolega. Kobieta. :D

• 3 months później...
Witam! I cisza na temat samodzielnej obudowy wkładu kominkowego cegłą szamotową. Bywają na forum fachowcy ale jacyś tacy wstrzemięźliwi w konkretnych wypowiedziach w sprawie szamotowych obudów , lubią pokazywać swoje prace. Ale żeby tak coś więcej powiedzieć, chyba tajemnica zawodowa a przecież wielu chętnych by skorzystać z ich usług mieszka całkiem daleko od rejonów ich działalności. Może jednak coś powiedzą?

Witam! Juz na wstępie dzięki za odzew. Myślałem, że tylko przesympatyczne Panie z tego forum mają to szczęście na tak expresową odpowiedź! Kombinowałem nawet żeby podszyć pod jakąś "kobitkę" (bez obrazy) ponieważ jak obserwuję Fachowcy z forum zrobią wszystko,(i dobrze) by im pomóc!Przed chwilą byłem na forum "montera" i była tam drobna scysja pomiędzy tymi za i przeciw obudowom z szamotu. Jestem ciemny w tej branży stąd szukam info na temat. Oto co mnie interesuje: 1. Czy rzeczywiście się to sprawdza (cegła szamotowa) jako obudowa? 2. Jak, czym wymurowane ścianki od wewnątrz "wytynkować" po to by nie czepiał się ich kurz, który nikomu nie służy. Mam na myśli obojętnie jaki system rozprowadzenia pow byłby zastosowany, może z wyjątkiem nadmuchu powietrza do obudowy? 3. Czym wykończyć szamotową obudowę z zewnątrz, chciałbym tynk wyklejony w części kamieniem naturalnym? 4. Czy obudowa z cegły szamotowej na być pod sam sufit. Czy tylko do jakiejś wysokości? 5.Murowanie to myślę mączką szamotową? 6. Tak mnie zaskoczyłeś swoim odzewem, że zapominam języka w gębie! 7. Czy ogólne zasady montażu wkładów zalecane przez producentów są bez zmian? mam na myśli zachowanie odległości ścianek obudowy od wkładu? Proszę opisz po krótce i co jest istotne przy tego typu obudowie, jak to sam zrobiłeś, odeślij mnie pod jakiś adres gdzie już kiedyś o tym pisałeś. Każda info jest dla mnie cenna! Po zadanych pytaniach widać żem t.....n! Pozdrawiam!

witam serdecznie.

Jezeli chcesz otwarty kominek bez wkladu(oblozony cegla szamotowa) to musisz polozyc na plasko cegly o dowolnej wielkosci, jaka ci pasuje w stosunku do kominka, a w suficie musisz zrobic polki tez z szamotowki podpierajac je konstrukcja stalowa zeby te cegly sufitowe nie spadly, w celu zmniejszenia szybkiego przeplywu ciepla do komina. jezeli to wykonasz to reszte obudowy z naturalnego kamienia musisz zostawic deletacje do 5cm. mozesz ja zrobic do samego sufitu, ale musisz tez zrobic konstrukcje stalowe zeby ci sie to nie zalamalo. Jezeli z regipsu to tylko lekki stelarz. kleic szama\otowa cegle zaprawa z castoramy (o nazwie goral). Jest bardzo mocna, a kamien naturalny mozesz kleic normalna zaprawa, troszke mocniejsza jak tynki. Doprowadzenie powietrza z zewnatrz najlepiej jakby dochodzilo ci z piwnicy z regulacja(ameostad). do kominkow z plaszczem sa gotowe przepustnice powietrza, ktore same elektronicznie steruja sobie doplyw powietrza.

W razie niescislosci lub innych pytan nie krepuj sie napisac.

Pozdrawiam ;)

Łoj, łoj, łoj.... Za szybko. Tego nie rozumiem:

a w suficie musisz zrobic polki tez z szamotowki podpierajac je konstrukcja stalowa zeby te cegly sufitowe nie spadly, w celu zmniejszenia szybkiego przeplywu ciepla do komina.

Tego tez nie:

jezeli to wykonasz to reszte obudowy z naturalnego kamienia musisz zostawic deletacje do 5cm. mozesz ja zrobic do samego sufitu, ale musisz tez zrobic konstrukcje stalowe zeby ci sie to nie zalamalo.

O co chodzi z tą dylatacją ?

Pablo, kominek jest super... poki go nie masz.

Jako ogrzewanie nie sprawdza sie zupelnie; nawet przecietne drewno bedzie zawsze drozsze niz np. gaz, nie sposob regulowac dokladnie temperatury, trzeba pilnowac ognia, czyscic czesto szyby (nie ma 'samoczyszczacych')...

Kominek tez smierdzi. ZAWSZE kiedy na zewnatrz jest cieplej niz w srodku bedzie do wnetrza wciskalo sie powitrze robiac z pomieszczenia wedzarnie.

Jak wielu, zrobilismy sobie kominek i z perspektywy czasu widzimy ze to raczej niezbyt rozsadne....

Witam! Mnie interesuje szamotowa obudowa wkładu kominkowego, pozostałe pytania bez zmian. Z jednym dodatkowym- czy wymurowaną z szamotu obudowę wkładu można oprócz np oklejenia kamieniem, tynkowania(czym?) inaczej wykończyć np płytą gipsową, gdyby tynkowanie rozłożyłoby mnie finansowo? A przede wszystkim czy idea szamotowej obudowy wkładu ma sens? czy to bzdura? Lejek jestem ale wydaje mnie się, że oprócz rozprowadzenia ciepłego powietrza kominek ogrzewa przy okazji szamotową obudowę, która dobrze akumuluje i oddaje ciepło. Nie musisz się się bardzo spieszyć z odpowiedzią wolę poczekać i mięć ją pełną. Ale Ty masz z tymi domorosłymi kominkarzami ! Trują jakby się znali, mam siebie na myśli. Z góry dziękuję!