Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto obudowywał sam kominek

Gość

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój kominek, o którym pisałem w poście z dnia 30 lipca tego roku, już działa. Odpalałem go kilka razy, w tym rozgrzewałem naprawdę mocno. Muszę dumnie przyznać, że jestem bardzo zadowolony z własnej pracy i jestem także wdzięczny formuowiczom za dzielenie się doświadczeniem przy samodzielnej budowie kominka. Mam rozprowadzone dgp w układzie grawitacyjnym (też wykonane samodzielnie), gdzie najdłuższy przewód ma 7 metrów długości - wszystko działa nadzwyczaj sprawnie. W razie konieczności zainstalowałem pod wkładem gniazdko elektryczne do podłączenia wentylatora nadmuchowego, sprzedają takie w firmie Kratki. Dla podniesienia ekonomiki pracy kominka rozważam w przyszłości zakup takiego urządzenia. Może ktoś z Was ma taki nadmuch już wykonany, chętnie posłuchałbym opinii. Pozdrawiam. [/img][/code]

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam kolegów.

Właśnie postanowiłem stawiać kominek samodzielnie. Sytuacje swoją odnośnie kominka omówiłem wstepnie na poście:

http://forum.muratordom.pl/analiza-przed-montazem-wkladu-kominkowego-zdjecia,t147127.htm

Mam wkład Tarnawa 14kW

Ostatecznie postanowiłem obudowac kominek z płyt krzemionowo wapniowych. Konstrukcje ścianek che zrobić z płyty grubości 5 cm a okap z płyt gr. 3 cm.

W związku z tym mam kilka pytań:

1. te grubości płyty co podałem są właściwe? Moze dac grubsza na okap

2. Piszecie ze wkład Tarnawa musi mieć montowane rury kielichem do góry. Wewnętrzna srednice wylotu wkłądu mam 150 mm i chce kupić rure firmy Bertrans fi 150 wraz z radiatorem i rewizja na kolanku. Czy takie podejscie jest dobre?

3.Ponieważ komin mam kwadratowy 14mmx14mm to jak najlepiej wejsć z ta rura do komina? Jaką redukcje lub połączenie z firmy Bertrans zastosować?

4. Mam stojak tarnawy do którego wbudowana jest czerpnia powietrza o średnicy 8 cm. czy taką właśnie rurę dać czy lepiej przez jakiś reduktor ja powiększyć. Czy może to być rura plastikowa czy raczej metalowa. Obawiam sie ze plastikowa może sie topić.

Szukam porad, instrukcji, wątków, fotek, do samodzielnego obudowania kominka.

Widziałem u Rydza w dzienniku bardzo fajnie opracowane ale szukam dalej jeszcze.

Jeśli chcesz sam budować kominek zastanów sie nad alternatywą dla karton gipsu i wełny.

Ja zbudowałem z płyt ceramicznych varmsen.

Polecam.

Płyty ceramiczne nie wymagające dodatkowego ocieplenia, łączone ze sobą na specjalny klej i wkręty do drewna.

Witam! też zamierzam zastosować te płyty. Masz może jakieś fotki z budowy swojego kominka? Robiłeś tylko okap z tych płyt czy cala obudowę? Ja chcę obudowę kominka zrobić z płyty 50mm a okap z 30mm. Chociaż zastanawiam się nad rozwiązaniem innym tzn. obudowę zrobić z gazobetonu i ocieplic wewnątrz płytą 30mm tak chyba wyjdzie taniej bo te płyty 50mm są strasznie drogie.

Brałeś płyty Wassermana czy jakieś tańsze?

U mniejest zrobiony kominek z plyt. Nazywaja sie AKUBET i sprzedaje je firma http://www.cebud.eu. Niestety nie ja obudowywalem kominek ale wnikliwie sie przygladałem budowie wiec moze troche ci pomoge.

Kominek jest obudowany plytami o grubosci 20-30mm i łaczone na specjalny klej. Chyba Haftmortel firmy ORTNER

http://lh3.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/SUa5AXgfb0I/AAAAAAAABFg/Im6XJwIcCWE/s800/HPIM1933.jpg

Przepraszam za jakosc ale tylko takie ma z tego etapu.

tu juz otynkowany

http://lh3.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/SUa5DmqqIQI/AAAAAAAABF4/UJgUZKrodrM/s800/Zdj%C4%99cie142.jpg

Panowie wykonywali z tych plyt cały kominek z wyjatkiem czesci przedniej dolnej ktora jest wykonana z plyty izolacyjnej (element bialy na 1 zdjeciu). Płyty z ktorych jest kominek wykonany sa naprawde bardzo wytrzymale wiec nie widze powodu zeby dawac te na 50mm. Wydaje mi sie ze 30mm spokojnie starcza. Obudowa super akumuluje i oddaje ciepło

A tak wyglada to od srodka

http://lh5.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/SUa5s0I_cpI/AAAAAAAABKY/Jozuzh05oU8/s128/DSCN6602.jpg

Do izolowaniu uzyto plyt PI800 i wg mnie sa wystarczajace. Biorac pod uwage ze u mnie kominek przebija sie przez sufit i nie posiada komory dekompresyjnej.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mam jeszcze wątpliwości co do kratek wentylacyjnych.

Jesli planuję dystrybucję powietrza mechaniczna to jak podejść do tematu kratek? Jeśli będę wyciągał powietrze z czopucha to czy przez kratki na pokój będzie szlo ciepłe powietrze? Jak wyliczyć potrzebną powierzchnię kratek wentylacyjnych na czopuch i komorę dekompresyjną?

witam wszystkich.

Zabieram się za budowę kominka. Mam Amelię 24 kw kratek.pl z płaszczem. Zamontował mi ją hydraulik, który robił całą hydraulikę w domu i uważam, że jest super. Grzeje nim od listopada i jest super. Zabieram się za robienie obudowy. I tu moje pytanie:

1. Za kominkiem zrobiłem otwór w ścianie i włożyłem nadproże, aby kominek stał bezpośrednio przy kominie i aby oszczędzić nieco powierzchni w salonie. Czy muszę izolować komin za kominkiem? Są tam dwa przewody - ceramika do kominka, ceramika do kondensata i wentylacyjny.w Sumie do czego jest izolacja ścian? po niektórych postach wynika, iż do tego, aby nie grzać ściany a nie np żeby nie popękała lub coś takiego.

2. Skoro robię kominek prostokątny od podłogi do sufitu (mam zamiar obłożyć cegłą (cegielnia hoffmanowska, cegła francuska postarzana) zdecydowałem się na izolację z płyt krzemowo wapiennych przykręconych do profili. rozumiem, że wytarczy izolacja bezpośrednio przy cegle i nie trzeba robić jakiś dodatkowych elementów, poza oczywiście komora dekompresyjną

3. Czy powinna być dylatacja pomiędzy wkładem (przy szybie) a płytami, czy można ją uszczelnić silikonem?

4. Czy mam uszczelnić silikonem poszczególne połączenia pomiędzy wkładem a kominem (czopuch, kolano z rewizją, rura stalowa, redukcja i w szczególności redukcja - komin ceramiczny), czy wystarczy, iż są włożone w siebie.

5. Czy dać kratki przy podłodze, czy wystarczą dwie po bokach poniżej komory i dwie w komorze pod sufitem. Czy komora może mieć więcej niż 30 co od sufitu?

Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro zaczynam rozmierzać i przystępuję do prac.

Mam takie pytanie,czy można w całości obudować bloczkami gazobetonu,bo widzę standardowo,używa się gazobetonu w dolnej czesci,a w górnej płyt GK.

Czy jest to spowodowane jakimis wytycznym dot. zabudowy wkładu??

Pewnie dlatego że dużo ludzi myśli, że z płyt się szybciej stawia. I jak ktoś ma pochyłą obudowę na górze, to łatwiej to zmontować z płyt niż z bloczków.

A może dlatego, że płyta plus izolacja zajmuje mniej miejsca niż gazobeton plus izolacja? Ale jak ktoś nie chce KG to są specjalne płyty izolacyjne które się składa do kupy bez wełny mineralnej. A jak się chce mieć ciepłą obudowę to płyty szamotowe (też bez wełny)