Trociu 03.03.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A może dlatego, że płyta plus izolacja zajmuje mniej miejsca niż gazobeton plus izolacja?Pewnie też dlatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 03.03.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ja swoją obudowę muruję z bloczków na górze chociaż jest pochyła. Bo... miałem bloczki, bawi mnie lepienie tego z błota, płyty nie kształtowałem, a chcę mieć trochę nietypowy kształt; a poza tym mur to mur mogę prawdziwego gwoździa wbić czy oprzeć się spokojnie Wydaje mi się, że specjalnych za czy przeciw nie ma - dzisiaj wszystko ma być szybko i pewnie dlatego płyta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 04.03.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A czy jak się obudowuje gazobetonem, to czy daje się izolację od sodka czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.03.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A czy jak się obudowuje gazobetonem, to czy daje się izolację od sodka czy nie? Ja bym dała. Taki gazobeton nie może chyba wytrzymać panujących w środku temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panczo255 08.03.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Szukam porad, instrukcji, wątków, fotek, do samodzielnego obudowania kominka. Widziałem u Rydza w dzienniku bardzo fajnie opracowane ale szukam dalej jeszcze. Jeśli chcesz sam budować kominek zastanów sie nad alternatywą dla karton gipsu i wełny. Ja zbudowałem z płyt ceramicznych varmsen. Polecam. Płyty ceramiczne nie wymagające dodatkowego ocieplenia, łączone ze sobą na specjalny klej i wkręty do drewna. Witam! też zamierzam zastosować te płyty. Masz może jakieś fotki z budowy swojego kominka? Robiłeś tylko okap z tych płyt czy cala obudowę? Ja chcę obudowę kominka zrobić z płyty 50mm a okap z 30mm. Chociaż zastanawiam się nad rozwiązaniem innym tzn. obudowę zrobić z gazobetonu i ocieplic wewnątrz płytą 30mm tak chyba wyjdzie taniej bo te płyty 50mm są strasznie drogie. Brałeś płyty Wassermana czy jakieś tańsze? Są tańsze płyty SILKA oraz SUPER ISOL z Darco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.03.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 A czy obudowę można wykonać z cegieł i/lub klinkieru? Zostało mi trochę z obudowy komina i można by wykorzystać. Co o tym sądzicie? Głównie pod i dookoła wkładu. Nad wkładem już pewnie pójdzie płyta na stelażu i wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 10.03.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 No na zdrowy rozum,to jesli gazobeton można to cegła czy klinkier,to materiał bardziej szlachetniejszy i bardziej wytrzymalszy.Ja mam takie pytanie jeszcze w kwestii gazobetonu i izolacji,nie maproblemu,żeby wyłożyć izolacja,ścianę za kominkiem,,czy boczne ściany,ale problem może byc z wyłożeniem przedniej ściany,no i właśnie,czy można ja pominąć i nie izolować??Od góry do dołu,chce obudować wkład z siporka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.03.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 maproblemu,żeby wyłożyć izolacja,ścianę za kominkiem,,czy boczne ściany,ale problem może byc z wyłożeniem przedniej ściany,no i właśnie,czy można ja pominąć i nie izolować?? Od góry do dołu,chce obudować wkład z siporka. Ja bym nie ryzykowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 10.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 No na zdrowy rozum,to jesli gazobeton można to cegła czy klinkier,to materiał bardziej szlachetniejszy i bardziej wytrzymalszy. Ja mam takie pytanie jeszcze w kwestii gazobetonu i izolacji,nie maproblemu,żeby wyłożyć izolacja,ścianę za kominkiem,,czy boczne ściany,ale problem może byc z wyłożeniem przedniej ściany,no i właśnie,czy można ja pominąć i nie izolować?? Od góry do dołu,chce obudować wkład z siporka. Pozdrawiam a jaki problem zaizolować przednią ścianę ??? musi być całość, chyba że lubisz rysy i pęknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 11.03.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Obudowa z cegły - żadna nowość, muruj śmiało Jak obudujesz cegłą bez wełny będzie się można przytulić do ciepłej ścianki - super sprawa - polecam szczególnie w zimie. Izolowanie przedniej ściany dla laika podczas lepienia pierwszej obudowy to rzeczywiście pewien problem - przechodziłem "to" niedawno. Rozwiązałem to w następujący sposób: stelaż z profili do KG + blacha; położyłem na to wełnę i dalej zwykłe murowanie. Moje uwagi po wykonaniu: cieńsza blacha (0,3mm?) była by łatwiejsza w obróbce i cięciu; na blachę można kłaść zwykłą wełnę. Na plus jest to że na 200% żadna wełna czy taśma nie odpadnie i kawałki nie będą fruwały po domu. Odnośnie BK-gazobetonu w obudowie: nie sądzę aby od temperatury coś mu się stało, chodzi raczej o pękanie łączeń, na spoinach. Pewnie załatwiłaby ten problem odpowiednia zaprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.03.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Obudowa z cegły - żadna nowość, muruj śmiało Jak obudujesz cegłą bez wełny będzie się można przytulić do ciepłej ścianki - super sprawa - polecam szczególnie w zimie. Właśnie na to liczę. Mam nadzieję, że chociaż tutaj małżonka da się przekonać do widocznych cegieł. Inne pomysły na widok cegło-podobny w różnych miejscach domu upadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 11.03.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Obudowa z cegły - żadna nowość, muruj śmiało Jak obudujesz cegłą bez wełny będzie się można przytulić do ciepłej ścianki - super sprawa - polecam szczególnie w zimie. Izolowanie przedniej ściany dla laika podczas lepienia pierwszej obudowy to rzeczywiście pewien problem - przechodziłem "to" niedawno. Rozwiązałem to w następujący sposób: stelaż z profili do KG + blacha; położyłem na to wełnę i dalej zwykłe murowanie. Moje uwagi po wykonaniu: cieńsza blacha (0,3mm?) była by łatwiejsza w obróbce i cięciu; na blachę można kłaść zwykłą wełnę. Na plus jest to że na 200% żadna wełna czy taśma nie odpadnie i kawałki nie będą fruwały po domu. Odnośnie BK-gazobetonu w obudowie: nie sądzę aby od temperatury coś mu się stało, chodzi raczej o pękanie łączeń, na spoinach. Pewnie załatwiłaby ten problem odpowiednia zaprawa. To pierwsze sprawdz na sobie a nie ludzi namawiasz. Jasne ze popęka chyba że murujesz z szamotu a i tak będą rysy. Jak sie pożądnie napali to może być do 400 stopni wszystko zaczniesię rozchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 12.03.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 (Paprociak) Może faktycznie błędnie zakładam: -że ludzie którzy chcą coś sami zrobić, dogłębniej zbadają temat zanim zaczną murować (szamotem) -że piece kiedyś murowane stoją do dzisiaj a temperatura w nich była podobna -że mój kominek jednak się nie rozleci bo wymurowany do połowy ze zwykłej cegły, a jeśli nawet popęka to się potencjalnie z tym liczę i mimo to uważam że ciepła obudowa jest dla mnie ważniejsza niż rysy... A najlepiej w nowym i obowiązującym duchu tego forum - powinienem odradzić i wysłać do fachowca... Tak z perspektywy czasu: nic mi nie pęka, ani dół wymurowany ze zwykłej cegły na zwykłej zaprawie - jest ciepła. Nie pęka też góra nad wkładem z BK (ale jest izolowana wełną - więc czemu miałaby pękać...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 13.03.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 (artureski ) bez urazy ale jak czegoś nie sprawdziłeś to nikomu nie sugeruj takich rozwiązań a takie gdybanie ze moze sie nie rozleci to niczemu nie służy dlatego napisałem że suporex i tynk na nim popęka bo jestem tego http://pewien i to już ćwiczyłem. Musi byc wymurowane na zaprawie szamotowej i cegły pełnej najlepiej też szamotowej. Materiał taki się nie rozszerza i nie popęka całość , wadą tego jest że bardzo, bardzo powoli sie nagrzewa ale też dłużej oddaje ciepło. Nie obrażajmy się bo tu wymieniamy doświadczenia budowlane które są czasem zgoła inne niz nasze wyobrażenia i intuicjapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tome__k 01.05.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam. mam plany co do budowy kominka..niestety moja wiedza w tej dziedzinie uboga czy mógłby ktoś mi przesłać zdjęcia budowy, linki na jakich stronach czegoś więcej mogę sie dowiedzieć. no i mam pytanie czy warto usunąć piec kaflowy i zamienić go na kominek ??bo w piecu jak sie napali to trochę ciepła trzyma a w kominach nie?? pzdr e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts