Barloc 08.01.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Drodzy forumowicze, czy jest na forum jakiś wątek (bo nie mogę go trafić ) mówiący o całkowitych kosztach budowy domu? Nie tylko o kosztch robocizny, tylko wszystkiego... (Dostałem dzisiaj kosztorys i spadłem z krzesła....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 09.01.2007 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Podpinam sie pod temat bo wlasnie zastanawiam sie nad budowa takiego mniej wiecej domku. M03 z kolekcji Muratora jest podobny. Kosztorysy w roznych wersjach sa ponizej 200tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 09.01.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 zanim rozpocząłem swoją budowę całą zimę przesiedziałem na forum. Jeśli chodzi o konkrety finansowe - potraktowałem forum orientacyjnie "od-do", szczegółów szukałem w terenie na miejscu, na budowach, w hurtowniach -gdybym sugerował się większością rad nigdy bym nie zaczął z moim skromnym budżetem Trzeba realnie ocenić sytuację w regionie oraz własne zaplecze: finansowe, czasowe. Co do cen materiałów- wystarczy zajrzeć do kilku hurtowni z zapotrzebowaniem lub projektem i będziesz miał porównanie. Inna sprawa czy mały domek na surowo musi budować firma - np.mój stawiał miejscowy majster z pomocnikiem =tanio i solidnie. Ogólnie temat rzeka, który pojawiał się w tej lub innej formie na forum nie raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna_zaj 09.01.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Jezeli nie posiada sie w gotowce przynajmniej 200 tys. ,to nie warto zaczytac budowy domu,nawet najmniejszego. Sprawdzilam to na wlasnej skorze. Dom wybudowalam co prawda nie maly ( 10x20) z poddaszem uzytkowym i juz pochlonal 400 tys. Dodam,ze zadnych fanaberii nie wymyslalam, inwestycja rozpoczela sie 15 marca 2006 i juz czesc domownikow tam mieszka.Byc moze szybkosc budowy wplywa na wyzsze koszty,ale czasami lepiej szybciej niz wogole. Z obserwacji widac,ze coraz drozej buduje sie i napewno taniej juz nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 09.01.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Jezeli nie posiada sie w gotowce przynajmniej 200 tys. ,to nie warto zaczytac budowy domu,nawet najmniejszego. ( Gdyby posłuchać tej rady, budów w polsce byłoby o 80 procent mniej Spytaj, ile osób zaczyna budować mając w kieszeni 200 tys. zł w gotówce? Zdziwisz się Trzy podstawowe elementy składają się na budżet budowy i decyzję o niej: 1. Oszczędności 2. Mieszkanie własnościowe 3. Kredyt. I w obrębie tego należy się raczej poruszać rozkładając procentowo ciężar wg indywidualnych możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts