Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś potrafi oszacować koszty budowy ?

Recommended Posts

zanim rozpocząłem swoją budowę całą zimę przesiedziałem na forum. Jeśli chodzi o konkrety finansowe - potraktowałem forum orientacyjnie "od-do", szczegółów szukałem w terenie na miejscu, na budowach, w hurtowniach -gdybym sugerował się większością rad nigdy bym nie zaczął z moim skromnym budżetem :) Trzeba realnie ocenić sytuację w regionie oraz własne zaplecze: finansowe, czasowe. Co do cen materiałów- wystarczy zajrzeć do kilku hurtowni z zapotrzebowaniem lub projektem i będziesz miał porównanie. Inna sprawa czy mały domek na surowo musi budować firma - np.mój stawiał miejscowy majster z pomocnikiem =tanio i solidnie. Ogólnie temat rzeka, który pojawiał się w tej lub innej formie na forum nie raz.

Jezeli nie posiada sie w gotowce przynajmniej 200 tys. ,to nie warto zaczytac budowy domu,nawet najmniejszego.

Sprawdzilam to na wlasnej skorze.

Dom wybudowalam co prawda nie maly ( 10x20) z poddaszem uzytkowym i juz pochlonal 400 tys.

Dodam,ze zadnych fanaberii nie wymyslalam, inwestycja rozpoczela sie 15 marca 2006 i juz czesc domownikow tam mieszka.Byc moze szybkosc budowy wplywa na wyzsze koszty,ale czasami lepiej szybciej niz wogole.

Z obserwacji widac,ze coraz drozej buduje sie i napewno taniej juz nie bedzie.:(

Jezeli nie posiada sie w gotowce przynajmniej 200 tys. ,to nie warto zaczytac budowy domu,nawet najmniejszego.

(

:o Gdyby posłuchać tej rady, budów w polsce byłoby o 80 procent mniej :D

Spytaj, ile osób zaczyna budować mając w kieszeni 200 tys. zł w gotówce? Zdziwisz się :wink:

Trzy podstawowe elementy składają się na budżet budowy i decyzję o niej: 1. Oszczędności 2. Mieszkanie własnościowe 3. Kredyt. I w obrębie tego należy się raczej poruszać rozkładając procentowo ciężar wg indywidualnych możliwości