jaro71 15.02.2009 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Cześc Agata, dzięki za zainteresowanie Jeśli chodzi o teren, to żeby woda w miarę szybko znikała najważniejsze są dwa warunki: 1. Do podwyższania terenu nie używać gliny, ale coś przepuszczalnego, sypkiego, najlepiej piachu z wykopu, a na wierzch warstwę czarnej ziemi (ja tak robiłem, woda ładnie sobie wsiąka i czuję się jak na wyspie, bo dookoła mojej działki teraz stoi woda) 2. Żadna z działek sąsiednich (także droga), nie powinna być wyżej niż Twoja. Przejrzałem fotki w Twoim dzienniku i wydaje mi się, że sąsiad (ten za tujami) ma ciut wyżej. Jeśli tak, to zawsze będzie u ciebie bardziej mokro niż u niego. Najważniejsze, że podniosłaś fundament równo z drogą. Trzeba po prostu podsypać jeszcze. Bolesne (dla kieszeni), ale nie ma wyjścia. Ja niczym nie zagęszczałem. Po prostu wysypałem na jesieni, a na wiosnę samo się ułożyło. Teraz jeśli chodzi o tynki: gipsowy ma wiele zalet i nie sądzę, by miał jakieś przeciwwskazania w związku z podmokłym terenem. Dom i tak musisz solidnie zaizolować przeciwwilgociowo. A co do porównania do cem.-wapiennego: w mieszkaniu mam gipsowy, zrobiony pięknie, jak szkło, nie trzeba było nakładać gładzi (na zwykły czasem trzeba naciągnąć gładź, a wtedy koszty obu tynków są zbliżone). Dlatego w domu w ogóle nie myślałem o innym, jak gipsowy. Wszelkie naprawy, czy schowanie jakiegoś kabelka, to prościzna - zaszpachlować i gotowe. Ale gipsowy też może być kiepsko położony (jak miejscami u mnie, w nowym domu), więc może dojść dodatkowa robota i koszty. Ogólnie gips ładniejszy i ponoć zdrowszy. Twój wybór, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata z małopolski 15.02.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Właśnie chciałam jeszcze zapytać o izolację przeciwwilgociową, bo u nas to majster nakładał na wierzch ław folię izolacyjną, a ściana pionowa ław została do całej jej wysokości obsypana ziemią. Pytałam się ich czy to wystarczy, powiedzieli, że tak , bo robią tak na każdej budowie. Dzwoniłam wtedy do męża, jeszcze jego pytałam, ale mój mąz uznał, że gośc wie co robi, więc odpuściłam.Tutaj jak przeglądam dzienniki budowy, to prawie każdy ociepla ławice, smaruje czymś tam, u nas tego nie było, nie wiem czy to co jest zda egzamin. Chyba nie chciało się im tego robić. Jeśli chodzi o tę ziemię, to zawaliliśmy na całego, bo na sam spód na terenie działki daliśmy taką ziemię gorszego gatunku z kamyczkami, bardziej to odpad z kamieniołomów, niczym mulik. Jak leje przez kilka dni to woda na działce tyle o ile wsiąknie w ziemie, reszta sama odparuje po jakimś czasie . Druga warstwa czystej ziemi, zasypana jest na te gorsza i chyba to przez tę spodnia warstwę stoi ta woda. Czy jest na to rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 15.02.2009 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 ...ściana pionowa ław została do całej jej wysokości obsypana ziemią. Pytałam się ich czy to wystarczy, powiedzieli, że tak , bo robią tak na każdej budowie... Nie no, dyskusje były czy warto przyklejać styropian, ale co do izolacji przeciwwilgociowej to powinna być na ścianach fundamentowych bezwzględnie! Tym bardziej, że masz bajoro na działce. Mogli dla przyzwoitości chociaż przesmarować jakimś abizolem przed obsypaniem... Jeśli chodzi o tę ziemię, to zawaliliśmy na całego, bo na sam spód na terenie działki daliśmy taką ziemię gorszego gatunku z kamyczkami, bardziej to odpad z kamieniołomów, niczym mulik. Jak leje przez kilka dni to woda na działce tyle o ile wsiąknie w ziemie, reszta sama odparuje po jakimś czasie . Druga warstwa czystej ziemi, zasypana jest na te gorsza i chyba to przez tę spodnia warstwę stoi ta woda. Czy jest na to rada? Kamienie na spodzie to akurat dobrze, ale może ten muł nie da wodzie wsiąknąć. Ale teraz to już historia, szkoda zachodu, skoncentruj się na warstwie górnej. Jak jeszcze jest możliwość podniesienia, to daj wszędzie warstwę jasnego piachu lub żwirku, a potem na to warstwa ziemi urodzajnej, (o ile ma być trawniczek a nie kostka). Tak aby było co najmniej równo z drogą i... sąsiadem , bo fizyki nie oszukasz i ta woda zawsze pójdzie tam gdzie jest niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malypatrys 24.02.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Bardzo ładny ten Wasz domek, mam pytanie czy kominek sami obudowaliście?? Czy to była silka czy suporeks?? Pozdrawiam cieplutko i oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 25.02.2009 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Bardzo ładny ten Wasz domek, mam pytanie czy kominek sami obudowaliście?? Czy to była silka czy suporeks?? Pozdrawiam cieplutko i oby tak dalej Dzięki Kominek jest z suporeksu, a tam gdzie gorąco, to są jakieś specjalne płyty, które kominkarz sam załatwiał. On robił wszystko, kompleksowo Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 25.02.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 kolejna buwniczka z podmoklych terenow pozdrawia.swietny domek.czekam na wiosenne i letnie fotki dzialki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 25.02.2009 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 kolejna buwniczka z podmoklych terenow pozdrawia.swietny domek.czekam na wiosenne i letnie fotki dzialki Dzięki Na wiosenne dopieszczanie działeczki może zabraknąć gotóweczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 07.03.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam! Bardzo ciekawe połączenie kolorów i wzorów w dolnej łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 07.03.2009 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Szczerze mówiąc jestem z niej baaardzo zadowolony Moje ulubione zestawienie: biel, czerń, czerwień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 11.03.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Przy okazji tej kratki ściekowej tu wpadłam:)Bardzo fajny domek Wam wyszedł - schody mocno przykuły moją uwagę - masz może więcej zdjęć? Z przyjemnością bym obejrzała, bo myślę o podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 11.03.2009 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Chyba jutro ma skończyć, wstawię coś na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 15.03.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Schody wyszły naprawde fajnie - jeśli pozwolisz - zapisuje w swoich inspiracjach W ogóle jestem pod wrażeniem po pobieznym na razie przestudiowaniu dziennika - zdolny facet z Ciebie!! Powodzenia w dalszym budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 16.03.2009 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 23.03.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 a jednak odkrywałes w ten weckend te swoje schody?? PIĘKNIE WYGLĄDAJĄ,...chcę, chcę je obejrzeć na żywo!!!, zamelduje sie jak bedziemy miec pare godzin wolnych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 23.03.2009 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 a jednak odkrywałes w ten weckend te swoje schody?? Nie, po co?. Są zakryte folią, bo jest malowanko A czy w domach drewnianych robi się schody betonowe? Myślałem że cała konstrukcja jest z drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpic1 24.03.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Witam ..dziennik super,czyta sie jak dobra książke.......mam pytanko związane z ogrodzeniem posiadłości a mianowicei jakie wysokie masz rurki ogrodzeniowe oraz jaka dales długosc plyty miedzy nimi bo fajnie ta odleglosc wyglada.Widze rowniez ze łaczniki wylewales sam czy nie taniej bylo je kupic jak juz kupiles plyte(jak była wowczas cena plyt?)..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 24.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Jestem pod wrażeniem schodów. Wyszły pięknie a barierka w szczególności Skoro pan sprawdzony to ja uśmiecham się o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 25.03.2009 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam ..dziennik super,czyta sie jak dobra książke.......mam pytanko związane z ogrodzeniem posiadłości a mianowicei jakie wysokie masz rurki ogrodzeniowe oraz jaka dales długosc plyty miedzy nimi bo fajnie ta odleglosc wyglada.Widze rowniez ze łaczniki wylewales sam czy nie taniej bylo je kupic jak juz kupiles plyte(jak była wowczas cena plyt?)..pozdrawiam Muszę kiedyś przeczytać, bo dopisuję po kilka słów, a nigdy nie przeczytałem całości Rury 2,1 m. Płyty były po 20 zł (2-metrowe), a łączników gotowych nie brałem, bo wymyśliłem sobie taką konstrukcję, chyba lepiej i taniej. Podliczyłem dokładnie koszty metra takiego ogrodzenia, ale nie mam teraz przy sobie. Mogę sprawdzić jak chcesz. monia77w1, wysłałem Ci namiar na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 25.03.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dziękuję, dostałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 25.03.2009 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Proszę Sie facet zdziwi, bo już paru osobom wysłałem jego telefon. No, ale żeby nie było tak słodko, to mam też człowieka, któremu minimalnie schodki się rozeschły Z drugiej strony nie może mieć wpływu na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts