Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do podwórkowych marzeń

Recommended Posts

Cześc Agata, dzięki za zainteresowanie :wink:

Jeśli chodzi o teren, to żeby woda w miarę szybko znikała najważniejsze są dwa warunki:

1. Do podwyższania terenu nie używać gliny, ale coś przepuszczalnego, sypkiego, najlepiej piachu z wykopu, a na wierzch warstwę czarnej ziemi (ja tak robiłem, woda ładnie sobie wsiąka i czuję się jak na wyspie, bo dookoła mojej działki teraz stoi woda)

2. Żadna z działek sąsiednich (także droga), nie powinna być wyżej niż Twoja. Przejrzałem fotki w Twoim dzienniku i wydaje mi się, że sąsiad (ten za tujami) ma ciut wyżej. Jeśli tak, to zawsze będzie u ciebie bardziej mokro niż u niego.

Najważniejsze, że podniosłaś fundament równo z drogą. Trzeba po prostu podsypać jeszcze. Bolesne (dla kieszeni), ale nie ma wyjścia. Ja niczym nie zagęszczałem. Po prostu wysypałem na jesieni, a na wiosnę samo się ułożyło.

Teraz jeśli chodzi o tynki: gipsowy ma wiele zalet i nie sądzę, by miał jakieś przeciwwskazania w związku z podmokłym terenem. Dom i tak musisz solidnie zaizolować przeciwwilgociowo. A co do porównania do cem.-wapiennego: w mieszkaniu mam gipsowy, zrobiony pięknie, jak szkło, nie trzeba było nakładać gładzi (na zwykły czasem trzeba naciągnąć gładź, a wtedy koszty obu tynków są zbliżone). Dlatego w domu w ogóle nie myślałem o innym, jak gipsowy. Wszelkie naprawy, czy schowanie jakiegoś kabelka, to prościzna - zaszpachlować i gotowe. Ale gipsowy też może być kiepsko położony (jak miejscami u mnie, w nowym domu), więc może dojść dodatkowa robota i koszty. Ogólnie gips ładniejszy i ponoć zdrowszy. Twój wybór, pozdrawiam

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie chciałam jeszcze zapytać o izolację przeciwwilgociową, bo u nas to majster nakładał na wierzch ław folię izolacyjną, a ściana pionowa ław została do całej jej wysokości obsypana ziemią. Pytałam się ich czy to wystarczy, powiedzieli, że tak , bo robią tak na każdej budowie. Dzwoniłam wtedy do męża, jeszcze jego pytałam, ale mój mąz uznał, że gośc wie co robi, więc odpuściłam.Tutaj jak przeglądam dzienniki budowy, to prawie każdy ociepla ławice, smaruje czymś tam, u nas tego nie było, nie wiem czy to co jest zda egzamin. Chyba nie chciało się im tego robić.

Jeśli chodzi o tę ziemię, to zawaliliśmy na całego, bo na sam spód na terenie działki daliśmy taką ziemię gorszego gatunku z kamyczkami, bardziej to odpad z kamieniołomów, niczym mulik. Jak leje przez kilka dni to woda na działce tyle o ile wsiąknie w ziemie, reszta sama odparuje po jakimś czasie . Druga warstwa czystej ziemi, zasypana jest na te gorsza i chyba to przez tę spodnia warstwę stoi ta woda. Czy jest na to rada?

...ściana pionowa ław została do całej jej wysokości obsypana ziemią. Pytałam się ich czy to wystarczy, powiedzieli, że tak , bo robią tak na każdej budowie...

Nie no, dyskusje były czy warto przyklejać styropian, ale co do izolacji przeciwwilgociowej to powinna być na ścianach fundamentowych bezwzględnie! Tym bardziej, że masz bajoro na działce. Mogli dla przyzwoitości chociaż przesmarować jakimś abizolem przed obsypaniem...

Jeśli chodzi o tę ziemię, to zawaliliśmy na całego, bo na sam spód na terenie działki daliśmy taką ziemię gorszego gatunku z kamyczkami, bardziej to odpad z kamieniołomów, niczym mulik. Jak leje przez kilka dni to woda na działce tyle o ile wsiąknie w ziemie, reszta sama odparuje po jakimś czasie . Druga warstwa czystej ziemi, zasypana jest na te gorsza i chyba to przez tę spodnia warstwę stoi ta woda. Czy jest na to rada?

Kamienie na spodzie to akurat dobrze, ale może ten muł nie da wodzie wsiąknąć. Ale teraz to już historia, szkoda zachodu, skoncentruj się na warstwie górnej. Jak jeszcze jest możliwość podniesienia, to daj wszędzie warstwę jasnego piachu lub żwirku, a potem na to warstwa ziemi urodzajnej, (o ile ma być trawniczek a nie kostka). Tak aby było co najmniej równo z drogą i... sąsiadem :wink:, bo fizyki nie oszukasz i ta woda zawsze pójdzie tam gdzie jest niżej

• 2 weeks później...
Bardzo ładny ten Wasz domek, mam pytanie czy kominek sami obudowaliście?? Czy to była silka czy suporeks??

Pozdrawiam cieplutko i oby tak dalej :wink:

Dzięki :D

Kominek jest z suporeksu, a tam gdzie gorąco, to są jakieś specjalne płyty, które kominkarz sam załatwiał. On robił wszystko, kompleksowo :wink: Pozdrawiam serdecznie

• 2 weeks później...
Witam ..dziennik super,czyta sie jak dobra książke.......mam pytanko związane z ogrodzeniem posiadłości a mianowicei jakie wysokie masz rurki ogrodzeniowe oraz jaka dales długosc plyty miedzy nimi bo fajnie ta odleglosc wyglada.Widze rowniez ze łaczniki wylewales sam czy nie taniej bylo je kupic jak juz kupiles plyte(jak była wowczas cena plyt?)..pozdrawiam

Witam ..dziennik super,czyta sie jak dobra książke.......mam pytanko związane z ogrodzeniem posiadłości a mianowicei jakie wysokie masz rurki ogrodzeniowe oraz jaka dales długosc plyty miedzy nimi bo fajnie ta odleglosc wyglada.Widze rowniez ze łaczniki wylewales sam czy nie taniej bylo je kupic jak juz kupiles plyte(jak była wowczas cena plyt?)..pozdrawiam

:lol: Muszę kiedyś przeczytać, bo dopisuję po kilka słów, a nigdy nie przeczytałem całości :wink:

Rury 2,1 m. Płyty były po 20 zł (2-metrowe), a łączników gotowych nie brałem, bo wymyśliłem sobie taką konstrukcję, chyba lepiej i taniej. Podliczyłem dokładnie koszty metra takiego ogrodzenia, ale nie mam teraz przy sobie. Mogę sprawdzić jak chcesz.

monia77w1, wysłałem Ci namiar na priva