Mufka 18.07.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Lekarz nie przepisal badan?, Sa dwa wyjscia lekarz konowal albo wrozka Az dziw. Zanies kal dziecka do przebadania, w kierunku bakteri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.07.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Nie wypowiem się , ponieważ moji synowie ZAWSZE spali oddzielnie, we własnych łóżkach.Głównie przez wzgląd na inną florę bakteryjną dzieci i osobników dorosłych.Starszy był na piersi do roku ( już byłamw ciąży z młodszym) a młodszy do 10 misiąca. O ile starszy miał wybór od tyle młodszy został brutalnie odstawiony. Ile można być cysterną ? Podziewiam kobiety, które karmią tak długo, choć nie do końca rozumiem względy medyczno-psychologiczne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 18.07.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Jeszcze jedno - jak nazywacie intymne części ciała - ja mam tylko córki, więc mówię o żeńskich genitaliach - ja zawsze mówiąc używam słowa SROMIK - chodź, wytrę Ci sromik, po sikaniu wycieramy się zawsze od sromika do pupy itp. W czasie laktacji (z racji faktu powiększenia) żona na swoje piersi mówiła cycorki - chodź, dam Ci cycorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 18.07.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Aga podobno najlepszym wyjsciem na odstawienie tak duzego dziecka od piersi jest wyjazd rodzicow na tydzien a dziecko do dziadkow babcia piersi nie da przecie ... a dziadzia tym bardziej Pisze "podobno" bo nie wiem, moj synek byl na piersi do 7 miecha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 18.07.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 AGA a moze mala ma refluks? wez skontroluj corke u innego lekarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 18.07.2006 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Natalka nie jest moim pierwszym dzieckiem, mam jeszcze 11-letniego syna, którego karmiłam do 3 roku życia, po 3 urodzinach sam zrezygnował z "cyci" i w wieku 2 lat spał w swoim pokoju. Natalka choć jego siostra, jest juz zupełnie inna, od małego spała krótko i lekko. Badania w kierunku pasozytów zrobiliśmy, morfol., mocz. wszyskie wyniki sa w normie, wczoraj byla badana u innego pediatry... jest zdrowa i w ciagu dnia bardzo rezolutna, zachowuje się normalnie, jak wiekszość dziecci w jej wieku, piersi w dzień nie chce i odżywia sie zupełnie normalnie. Cycia potrzebuje tylko w nocy i do zasypiania. Lekarz stwierdził, że ona potrzebuje wiecej czasu by nauczyć się samodzielnego spania, a ja podaje jej pierś, bo nie widze innego wyjścia gdy budzi sie w srodku nocy i płacze. Nie ma szans na to by w środku nocy tłumaczyc jej, że jest juz dużą dziewczynką i mamusia cyci nie da, bo ona praktycznie śpi i nie wie co sie dzieje i instynktownie szuka piersi. Oczywiście nie wymiotuje co noc, przez ostatnie pół roku nic takiego nie miało miejsca i juz cieszylismy się i bylismy pewni, że wyrosła z tej przypadłości, aż tu nagle przypomniało sie jej i dwie noce pod rząd dała nam popalić. Od trzech dni jest spokój, ale od piersi nie udało mi sie jej odstawić i nadal śpi z nami, choć swoim koleżankom opowiada, że juz nie ssie piersi i spi w swoim pokoju, Mam nadzieje, że nie czeka mnie to co kobietke w "gotowych na wszystko'i choc pobiłam juz rekord długiego karmienia w mojej rodzinie bliższej i dalszej, to mam koleznki karmiace dłuzej ode mnie i dziwi mnie to, ze niektórych z Was tak mocno bulwersuje ten fakt .Zalet długiego karmienia jest wiele, a najważniejsza to ta, że dziecko choruje bardzo rzadko i szybko powraca do zdrowia, antybiotyk konieczny był tylko raz. Te wakacje to szansa na to by nauczyc ją samodzielnego spania bez cyci, będziemy oboje z meżem w domu w dzien i w nocy i mam nadzieje, że się uda , natomiat wariant opisany przez Agnieszkę1 odpada, poniewaz za bardzo boje sie mozliwosci wystapnienia wymiotów i nie mozemy ryzykowac i pozostawiac ja samą z tym płaczem choćby na chwilę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 18.07.2006 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 AGA, lekarka nie wyklucza, że jak wiekszość dzieci może mieć refluks w niewielkim stopniu i zaleciła by nie podawac jej kolacji zbyt póżno... tak tez robię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 18.07.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Oczywiscie zycze Ci Aga aby wszystko sie uspokoilo, ale troszke przesadzasz ze karmienie 3 latka piersia ma jakies +.To mleko z Twej piersi dla Twojego dziecka juz teraz nie ma zadnego znaczenia. Ma tylko dla dzieci do roku ( przy dzieciach alergicznych do 1,5 roku). Wtedy biora wraz z mlekiem matki antyciala i one "trzymaja" je przy zdrowiu.W tej chwili Twe dziecko ma juz swoje antyciala a twoje mleko nie jest mu do niczego potrzebne.Nie ma dla niego zadnej wartosci ani odrzywczej ani zdrowotnej.Piszesz ze "nas" bulwersuje to - mnie akurat nie bulwesrsuje karmienie 3,5 letniego dziecko piersia ( to sprawa kazdej matki) , mnie tylko to dziwi i zaskakuje. oczywiscie ze noc nie jest od tlumaczen, ale gdyby zasypiala bez piersi to w nocy by jej tez nie chciala. Kiedys musi przeciez zasnac bez piersi. Ciesze sie ze jest zdrowa - to najwazniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 18.07.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 AGA, lekarka nie wyklucza, że jak wiekszość dzieci może mieć refluks w niewielkim stopniu i zaleciła by nie podawac jej kolacji zbyt póżno... tak tez robię... jak to wiekszosc dzieci??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 18.07.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 A może teraz miała po prostu grypę żołądkową - córka też to ostatnio przechodziła i aż trafiliśmy do szpitala na 5 dni bo było ryzyko odwodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 18.07.2006 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Nie, to nie grypa, jest w świetnej formie... ale kłopoty zawsze jakieś muszą być... Aga, lekarka tak dosłownie sie wyraziła i twierdzi, że refluks w łagodnym stopniu ma wiekszośc dzieci w tym wieku... dlatego daje córci kolacje wcześniej niz dotychczas i oby to przyniosło dobre efekty. A karmienie piersia... no cóż najwyższy czas zakończyć, co w przypadku mojej nieco wrazliwej córeczki nie jest łatwą sprawą... ale przeciez prędzej czy póżniej tak sie właśnie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 19.07.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Nie, to nie grypa, jest w świetnej formie... ale kłopoty zawsze jakieś muszą być... Aga, lekarka tak dosłownie sie wyraziła i twierdzi, że refluks w łagodnym stopniu ma wiekszośc dzieci w tym wieku... dlatego daje córci kolacje wcześniej niz dotychczas i oby to przyniosło dobre efekty. A karmienie piersia... no cóż najwyższy czas zakończyć, co w przypadku mojej nieco wrazliwej córeczki nie jest łatwą sprawą... ale przeciez prędzej czy póżniej tak sie właśnie stanie napewno, zycze aby bylo to łagodne i rychłe P.S. dlaczego jest tyle Agnieszek na swiecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 19.07.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 od piersi nie udało mi sie jej odstawić i nadal śpi z nami, choć swoim koleżankom opowiada, że juz nie ssie piersi i spi w swoim pokoju, Widzisz Agnieszko - mała nawet nie przyznaje się, że ciągle jest karmiona piersią. To juz duża dziewczynka, świadoma tego, że z tym karmieniem jest "cos nie tak". Pomysl powaznie nad odstawieniem dziecka od piersi. w tej chwili na prawdę ciężko znaleźć jakieś racjonalne argumenty przemawiające za karmieniem. A córeczka popłacze trochę i przestanie. Nie zrobisz jej krzywdy. A jeśli nie zrobisz tego teraz to kiedy? Jak będzie mieć 4 lata? 5? Gdzies kiedys czytałam, ze w takich przypadkach większy problem z odstawieniem mają...matki niż dzieci, które tak naprawdę ta sytuacja męczy Ludzie są zaskoczeni, bo tak długie karmienie to dość niebywała sytuacja. Ja po prostu nie bardzo wyobrazam sobie tak dużego dziecka - z którym mozna porozmawiać " po dorosłemu", które samo się ubiera i je widelcem - wieczorem zas ssie pierć. Tak z technicznego punktu widzenia sobie nie wyobrażam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 19.07.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Aga, lekarka tak dosłownie sie wyraziła i twierdzi, że refluks w łagodnym stopniu ma wiekszośc dzieci w tym wieku... dlatego daje córci kolacje wcześniej niz dotychczas i oby to przyniosło dobre efekty.: wiekszosc dzieci ma refluks w wieku 3,5 lat??? zmien lekarke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 19.07.2006 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Lekarka jest doświadczonym ordynatorem oddziału dziecięcego i tak własnie twierdzi..."małe dzieci, równiez w wieku Natalki", tak sie wyraziła jesli chodzi o przedział wiekowy... A wracając do karmienia...moja Natalka ma przyjaciółkę, równiesniczkę, które nadal...jest kamiona piersią... i maja dziewczyny "wspólny temat", okazuje się, że to wcale nie rzadkość cycac w tym wieku, tym bardziej, że karmiona jest tylko w nocy (z wiadomych powodów). Zimą miała pierwsza infekcję w życiu (grypa jelitowa) i gdyby nie piers znalazłaby sie na 100% w szpitalu, nie chciała leków, nie miała ochoty na jedzenie i picie, tylko na cycie i wówczas musialam ja karmic non stop...opłaciło sie, bo po kilku dniach wróciła do zdrowia [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 19.07.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Lekarka jest doświadczonym ordynatorem oddziału dziecięcego i tak własnie twierdzi..."małe dzieci, równiez w wieku Natalki", tak sie wyraziła jesli chodzi o przedział wiekowy... A wracając do karmienia...moja Natalka ma przyjaciółkę, równiesniczkę, które nadal...jest kamiona piersią... i maja dziewczyny "wspólny temat", okazuje się, że to wcale nie rzadkość cycac w tym wieku, tym bardziej, że karmiona jest tylko w nocy (z wiadomych powodów). [/b] Oszukuj się dalej widzialam mame co prowadzala 4-ro latka w pampersie , jak dziecku chcialo sie kupe to mu zakladala pieluche zamiast prowadzic to kibelka - tez uwazala to za normalne. Widzialam rodzicow ktorzy uwazali ze nic dziwnego w tym ze 5- cio letni chlopiec paraduje nagolasa po plazy. Widzialam mame ktora uwazala za normalne ze jej 5 cio letni syn ciagnie jeszcze smoka . No i widzialam rodzicow ktorzy uwazali za normalne ze prawie 4-ro letnia dziewczynka pije z butelki ze smoczkiem zamiast z kubka. Wiec to ze ty karmisz 4-ro latke cycem ....... to pikuś A mowisz ze tylko w nocy - to jeszcze gorzej. Jak pracuje jej zoladek, jak sie maja jej zeby? Dziecko w tym wieku to je kolacje, myje zeby i idzie spac. Zoladek odpoczywa aby rano przyswoic sniadanie. A organizm odpoczywa regenerujac sie. Jak sie ma zregenerowac jak w nocy jest przerwa w spaniu na jedzenie? Czy uwazasz ze normalne jest jedzenie w nocy u doroslych? Bo ja ze nie, to samo z 4-ro latkiem. A refluks to jest czesty u noworodkow i niemowlakow a nie u dzieci 4-ro letnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasi 19.07.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Aagnieszka dzieci w tym wieku czasami w ten sposob po prostu terroryzuja rodzicow, zmuszajac ich do zajmowania sie/noszenia na rekach itd. Ja bym chyba starala sie nie zwracac uwagi i jak najmniej reagowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 19.07.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 A jeszcze jedno pytanie do Agnieszki - jak sie karmi dziecko piersia to trzeba byc na diecie - nie jesc smazonego,mrozonego,kapust, cebul itp bo dziecko inaczej ma przeboje zoladkowo-jelitowo-przelykowe.Czy Ty trzymasz sie diety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasi 19.07.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 jak sie karmi dziecko piersia to trzeba byc na diecie - nie jesc smazonego,mrozonego,kapust, cebul itp bo dziecko inaczej ma przeboje zoladkowo-jelitowo-przelykowe. Wybacz Agnieszko, ale to sa przesady. Nigdy nie zostalo udowodnione, ze trzeba byc na diecie jak sie karmi dziecko. To po prostu bzdury starych bab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 19.07.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 No wlasnie co z jej zabkami? Moje dzieci pija glownie wode, starsza ma prawie 11 lat i zero prochnicy (nigdy nie pila coli), mlodszy 7 lat i tez super zabki. W wieku 9 miesiecy nauczylam je pic z kubeczka, a nie ze smoczka, choc tak jak pisalam wczesniej moj synek ssal cysia do 2 roku, ale jego ostatnie ssanie bylo wieczorem, po kolacji, potem starannie myte zabki, bajeczka, buzi i spanie. Moze rzeczywiscie twoja coreczka probuje ciebie w ten sposob 'terroryzowac'. Nie dawaj sie, bo bedzie coraz trudniej! Dziecko czuje, ze ja kochasz, ale tez uczy sie, ze nie na wszystko mozna sobie pozwolic. Rodzice tez musza sie wyspac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts