Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

to już na szczęście przeszłość...

AAgnieszk

Recommended Posts

NIe no jasne - można nawet do 15 roku życia - pytanie po co robić krzywdę własnemu dziecku ( mam na myśli jego życie w społeczności i psychikę samego dziecka...ja bym się bała realizować swoje potrzeby kosztem dziecka)

Nie rozumiem Nefer, przeczytalam jeszcze raz caly watek szukajac czyjejkolwiek wypowiedzi swiadczacej o tym, ze ktokolwiek twierdzi, ze NALEZY karmic piersia duze dzieci (chociaz duze to pojecie wzgledne :wink: ) i nie znalazlam...

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NIe no jasne - można nawet do 15 roku życia - pytanie po co robić krzywdę własnemu dziecku ( mam na myśli jego życie w społeczności i psychikę samego dziecka...ja bym się bała realizować swoje potrzeby kosztem dziecka)

Nie rozumiem Nefer, przeczytalam jeszcze raz caly watek szukajac czyjejkolwiek wypowiedzi swiadczacej o tym, ze ktokolwiek twierdzi, ze NALEZY karmic piersia duze dzieci (chociaz duze to pojecie wzgledne :wink: ) i nie znalazlam...

O, o, o, własnie - duże dziecko to pojęcie względne. Jak chodzi do przedszkola to już chyba duże, ale ja się nie znam..:)

Piszesz "to nie prawda" i nie podajesz żadnych argumentów. Masz jakieś wyniki badania mleka po 4 latach laktacji, żeby obalić tę teorię ?

A ja Ci tylko cytuję WHO i tam stoi kawałek o karmieniu do 2-go rokuu życia. Wg. definicji WHO można stwierdzić, że trzylatek to już duże dziecko... chyba .

No nie wiem doprawdy komu wierzyć :):)

Jakis czas temu telewizja angielska, bodajze channel 5 pokazala film o dzieciakach 8 i 12 letnich ktore jeszcze dostaja mleko z piersi mamy. Ogladalismy ten film z niesmakiem :evil:

Mojemu synkowi, kiedy mial niecale dwa lata i mial zaczynac przedszkole wytlumaczylam, ze jest juz duzym chlopcem i nie bedzie wiecej pil mleka mamy. Troche plakal wieczorami, ale codziennie mowilam mu, ze jest duzy, a ja go bardzo kocham. Staralismy sie pokreslac te jego 'doroslosc' na kazdym kroku. Jest teraz bardzo samodzielnym, wesolym siedmiolatkiem. W zeszlym roku po zerowce pojechal z klubu karate na oboz dwutygodniowy.(do klubu chodzi od 5 roku zycia). Bardzo bylismy z niego dumni, bo mimo tego, ze byl jednym z najmlodszych uczestnikow obozu, to radzil sobie swietnie. W tym roku, (pierwsza klasa) pani wychowawczyni bardzo go nam chwalila za jego samodzielnosc na zielonej szkole.

Wydaje mi sie, ze czesto rodzicom jest chyba zal, ze ich dzieci nie sa juz maluchami i sami traktuja dzieci jak maluchy, robiac im przez to krzywde. Ja nie wyobrazam sobie karmienia piersia prawie 4 letniego dziecka, mimo iz moj synek do 7 roku zycia mial powazne alergie pokarmowe.

Chcecie wiedzieć jaka jest moja niespełna 3,5 letnia córka????

rezolutna, wygadana, nad wiek mądra i rozwinieta intelektualnie, poza tym odważna i niesamowicie samodzielna! Taka właśnie jest! :p

Jestem przekonana, że to bardzo duża zasługa karmienia, bo miała poczucie bezpieczenstwa tak bardzo potrzebna małemu dziecku.

Niektórzy by chcieli, by dziecko w wieku 9 mies. nie cycało bo jest "takie duże", a przeciez od dawien dawna kobiety karmiły jak najdłużej mogły i dzieci były o wiele zdrowsze niż teraz mając tak "wyzwolone" matki... :wink:

Natalka nie wstydzi się absolutnie tego, że jeszcze cyca, nie ukrywa jak kocha mleczko mamy, ale pod wpływem naszych tłumaczeń, że juz czas przestać ssać "nabiera innych" jaka jest dzielna i zakończyła definitywnie ten rozdział... to jej słaby punkt, ale napewno w wieku 4 lat nie będzie ssała, przez cały dzien nawet o cyci nie wspomni, a noc ma swoje prawa i na siłę nie zamierzam z nia walczyć,...

Ktos pytał o ząbki Natasi - sa w idealnym stanie i ... przypadkiem leczyłam swój ząb u dentystki, która karmiła do 4 roku życia, nie mogąc nachwalić takiego stanu rzeczy, różnica pomiędzy jej dziecmi jest odbrzymia jesli chodzi o skłonność do próchnicy (bo jedno z nich karmiła b. krótko, 6 mies. :D )

Coż, zakładałam, że dłużej niz 3 lata nie będę jej karmić... tak jak pierwsze swoje dziecko (3, 2 mies.karmienia) odstawiłam od piersi bezboleśnie myślalam,że z drugim będzie podobnie, jak widac córki to wieksze pieszczochy.

Aha, zaznaczam, że pierwsze dziecko to syn w tej chwili ma 11 lat,jest niezwykle inteligentny (wiem,że to niemała zasługa długiego karmienia :p ) i poza tym niczym sie od innych chłopcow nie różni, jest pewny siebie i świetnie sobie radzi... :wink: :wink: :wink: :p

To może powinniśmy połączyć wątek o Zgłupieniu po urodzeniu dziecka i wątek o inteligencji w mleku i to może matka powinn choć część własnego mleka wypijać aby powstrzymać się przed otępieniem?

Ja też jestem nad wyraz rozwiniętym, inteligentnym chłopcem, mleko matki ssałem tylko 3 m-ce, alke moze to było mleko skondensowane.

Chociaż zamiłowanie do piersi pozostało.

To może powinniśmy połączyć wątek o Zgłupieniu po urodzeniu dziecka i wątek o inteligencji w mleku i to może matka powinn choć część własnego mleka wypijać aby powstrzymać się przed otępieniem?

Ja też jestem nad wyraz rozwiniętym, inteligentnym chłopcem, mleko matki ssałem tylko 3 m-ce, alke moze to było mleko skondensowane.

:D :D :D :D :D

i to super zakonczenie watku moze byc :wink:

i tak sie dowiedzielismy jaki wspanialy wplyw na inteligencje czlowieka ma cyc :lol: :wink:

...........................

........................

:D :D :D :D :D

i to super zakonczenie watku moze byc :wink:

i tak sie dowiedzielismy jaki wspanialy wplyw na inteligencje czlowieka ma cyc :lol: :wink:

... tak jest

http://www.chefpaul.net/smiles/smerf2.gif

:lol: pzdr

Piszesz "to nie prawda" i nie podajesz żadnych argumentów.

In the second year (12-23 months), 448 mL of breastmilk provides:

29% of energy requirements

43% of protein requirements

36% of calcium requirements

75% of vitamin A requirements

76% of folate requirements

94% of vitamin B12 requirements

60% of vitamin C requirements

-- Dewey 2001

"Human milk expressed by mothers who have been lactating for >1 year has significantly increased fat and energy contents, compared with milk expressed by women who have been lactating for shorter periods. During prolonged lactation, the fat energy contribution of breast milk to the infant diet might be significant."

-- Mandel 2005

"Antibodies are abundant in human milk throughout lactation" (Nutrition During Lactation 1991; p. 134). In fact, some of the immune factors in breastmilk increase in concentration during the second year and also during the weaning process. (Goldman 1983, Goldman & Goldblum 1983, Institute of Medicine 1991).

Zobacz te tabelke

http://www.kellymom.com/nutrition/milk/immunefactors.html

pt Concentration of Immunologic Components in Human Milk I zobacz jak rosnie zawartosc Secretory IgA czyli tych najwazniejszych przeciwcial

Szczególnie, że po 1 roku dziecka pokarm matki nie zawiera praktycznie żadnych wybitnych składników....

Hmm a to tez nie jest prawda.

Podalam argumenty do mojego stwierdzenia.

Nie chce Ci sie samej szukac informacji Agnieszko1?

no, malo ze mi sie nie chce to nie czuje takiej potrzeby martasio :lol:

szczegolnie ze takie upalne to lato.... :lol:

a mamy niech karmia ile tam chca , tylko zeby ktos nie posadzil ich o molestowanie dzieci :lol: teraz to moda na to.

W przedszkolu jednym nawet u 3 latkow wywieszono regulamin gdzie rodzice moga dotykac dziecka a gdzie nie :lol: np. tatus moze calowac coreczke - w czolo, głowe. Mama juz moze w policzek tez :lol:

I takie tam .....

O karmieniu piersia nic nie bylo jednak :lol:

Ale kapiel bez rekawiczki czy gabki jest niedozwolona

wow

nadal nie widac nic o 4-ro latkach

tabelunia konczy sie na 2 latach :lol:

Although there has been little research done on children who breastfeed beyond the age of two, the available information indicates that breastfeeding continues to be a valuable source of nutrition and disease protection for as long as breastfeeding continues.

The American Academy of Pediatrics recommends that "Breastfeeding should be continued for at least the first year of life and beyond for as long as mutually desired by mother and child... Increased duration of breastfeeding confers significant health and developmental benefits for the child and the mother... There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer." (AAP 2005)

The World Health Organization emphasizes the importance of nursing up to two years of age or beyond (WHO 1992, WHO 2002).