Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

matura 2006

lewakk

Recommended Posts

PAtrze i taki tytuł mam "stracone pokolenie"

Do czego doprowadziły reformy edukacji i najwięksi oponenci obecnego ministra (ZNP i poprzedni ministrowie).

MAtura 06 21% wstydu

"Fryderyk Engels był liberałem"

"Wójt i kilometr to podstawowe jednostki terytorialne w Polsce"

"Antek z Chłopów miał romans z Boryną"

"MAkbet był przyjacielem Edypa"

"Unię brzeską zawarł król Polski z Litwą w 1820 r."

Z intelektem naszej młodzieży oraz uczącej ją kadry nauczycielskiej nie jest źle jest beznadziejnie - twierdzą eksperci i dodają to ponury finał reformy edukacyjnej. Tak fatalnych wyników nikt sie nie spodziwał mimo że egzamin maturalny maksymalnie uproszczono. Z obowiązujących przedmiotów wyłączono matematykę.

Popełniono fatalny błąd, wierząc w użyteczność płytkiego wykształcenia ogólnego, które miało ułatwic młodziezy mobilność na rynku pracy mówi LEgutko.

Ten eksperyment edukacyjny obnażył mizzerię polskiej szkoły.

Polska szkoła doprowadzona jest do upadku przez jak to okreslam pedagogów - rozmaitych urzędników oświatowych i specjalistów od wychowania - uważa prof. B. Wolniewicz - Oni są jak rak.

Polska szkoła pada ofiarą szeregu niezbyt udanych reform. Zapanowało u nas przekonanie że szczyt modernizacji to porzucenie klasycznego wychowania opartego na kanonu lektur, czytaniu trudnych tekstów. Komputer miał zastapić ksiązkę, a wiedzy nie należało posiadać wystarczyło wiedzieć jak ją znaleźć. Edukacja miała być podporządkowana praktycznycm potrzebom. Tylko że na zachodzie w tym samym czasie od podobnych założeń edukacyjnych zaczęto odchodzić.

wybrane za Krasnodębskim

System kształcenia średniego jest zły, w ogóle nie skonsultowano go z przedstawicielami szkolnictwa wyższego.

M. Król

Słabe wyniki to nie wina uczniów a nauczycieli.

I. Cywińska.

P. Śpiewak dziś podnosi identyczne postulaty o których mówił Giertych

Fatalne wyniki to symtom złej sytuacji szkoły, jej niedofinansowania, niskich zarobków nauczycieli, przepaści w jakości nauczania pomiędzy różnymi rodzajami szkół.

J. Staszinkis: Problem to pospieszne reformy programowe, niesamowita ilość podreczników, która powoduje że uczniowie nie ze swojej winy nie spełniają oczekiwań nauczycieli z innych szkół korzystających z innych podręczników.

J. Gowin: Matura to świadectwo kompletnego krachu polskiego systemu edukacyjnego, kryzysu autorytetu nauczycieli i najlepszy dowód że żadna z dotychczasowych ekip nie zrozumiała znaczenia oświaty. Żyjemy w społeczeństwie wiedzy i jeżeli oświata będzie tak niedoinwestowana, pensje nauczycieli tak niskie, a szkołą bedzie rządzić ZNP, to z roku na rok poziom wykształcenia będzie coraz niższy.

Szkołą musi wrócić do zadań wychowawczych, należy przywrócić autorytet nauczyciela, do tego niezbedna jest rezygnacja z KArty nayczyciela, która prowadzi do okupowania szkoły przez rzesze miernych nauczycieli.

Jedynie piewca dotychczasowych reform edukacji gazeta wyborcza nie widzi problemu w wynikach matur.

Powyżej wybrane z kilku art. dla zwolenników ZNP, Inicjatywy uczniowskiej, ministrów Łybackiej i itd.....

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciemnym narodem łatwiej się rządzi więc może to działanie planowe i zamierzone... :roll:

nie dziw że bodajże Łybacka doprowadziła do tego że nie ma obecnie matematyki na maturze..., a matma to podstawa logicznego myślenia...

Zauważmy że wszystkie reformy doprowadziły do tego że nauczyciele są obłożeni masą papierów, administracji..., przy braku nakładów na pensje, nie dziw że logiczni myślący uciekli od tego zawodu, a kilku Judymów w masie miernot którzy pozostali nie są w stanie pociągnąć.....

Mam wrażenie, że nalezałoby przestac bronić dzieci krnąbne jeżeli nie ma ku temu większych powodów. Szkoła musi wymagać, czasem nawet egzekwować kary. Nie jest dobra szkoła, w której nie ma dyscypliny i szacunku do nauczyciela (a przypomnijmy jak o prawa uczniów walczyła wyborcza). Wiele szkół z tego zrezygnowało i to jest błąd, który teraz się msci. Uczniowie się dziś odwołują do swych praw, zapominając o obowiązkach.

W. Roszkowski

w tym, że za szkolnictwo od wieluuu lat biorą się ludzie którzy do szkoły to tylko chodzili ( chyba kazdy chodził ? nawet do gierkówki ) kiedyś i nic nie wiedzą o jej funkcjonowaniu i wzajemnych zależnościach - poszczególne typy szkól i poziomy nauczania zależą od siebie i to mocno, wychowanie to nie wolność puszczona na żywioł, a nauczyciel to nie "robotnik" umysłowy. Może aktualny minister to zmieni

Drugi problem to finanse - na sprzęt, na wycieczki, na kursy, na pensje itd

A trzeci problem - za duzo "wodostrysków" w tej szkole a za mało nauki.

Zapanowało u nas przekonanie że szczyt modernizacji to porzucenie klasycznego wychowania opartego na kanonie lektur, czytaniu trudnych tekstów. Komputer miał zastapić ksiązkę, a wiedzy nie należało posiadać wystarczyło wiedzieć jak ją znaleźć. Edukacja miała być podporządkowana praktycznycm potrzebom

jak słyszę, że na maturze jest punkt "czytanie ze zrozumieniem", czy jakoś tak, to mnie pusty smiech ogarnia

za "moich czasów" było to tak oczywiste, że nikt tym sobie głowy nie zaprzątał

ja jestem tegoroczna maturzystka zdałam mature bez problemu nie chwalac sie bardzo wwysoko:) dla mnie nie jestesmy pokoleniem straconym dla mnie reformy nas zmieniaja i robia z nas ludzi naprawde skretyniałych owszem punkty czytanie ze zrozumieniem dla niektórych moze sa dziwne aczkolwiek wcale nie łatwo odpowiedziec precyzyjnie na pytania pod tekstem J Nowaka Jeziorańskiego

Dla mnie najsmieszniejsza zecza jest to co zrobił pan premier od siedmui boleści dał amnestie maturzystom i wszyscy ci którzy nie zdali jednego przedmiotu ale średnia maja powyżej 30 % zdali mature !!! to jest cos co naprawde krzywdzi ...

Teraz Was rozumiem.... Dobrze, że siedziałam... Wczoraj zabrakło mi farby- pojechałam do OBI i .....

I teraz dopiero mam jasność umysłu co do wypowiedzi mojej wychowanki- maturzystki, która pracując obecnie w OBI na moje pytanie : " i co dobrze poszło?" odpowiedziała: " ja zdałam, nie zdało sześciu ( wymieniła imiona), ale ( imię) on i tak idzie na te studia ( znaczy - ten który oblał j. polski)" - zgłupiałam , nie mogłam dopytać , bo kolejka się irytywała, że pogaduchy...

Dzisiaj mnie to przerosło :oops:

moim zdaniem matura powinna być zdana przez wszystkich .....nieważne na 5% czy 100% , ale jej wynik powinien zaświadczyć o stopniu zaangażowania młodego człowieka we własną edykację .

Przecież 5% wiadomości nijak nie konkuruje ze 100% ...po co poprawki ,amnestie :o czy inne niepotrzebne dziwolągi ....Trzeba sie było uczyć i dbać o przyszłość .

Moja córka w ubiegłym roku była tzw .....rocznikiem ekperymentalnym ,tj jako pierwsi pisali nową Maturę . Nikomu nie było łatwo ani uczniom ani nauczycielom, ale nie było takiej kompromitacji jak w tym roku .AMNESTIA .......kojarzy sie z przestępcami ,którym darowano wyroki ,a nie z Egzaminem Dojrzałości.......

Zabawa ministra Giertycha w dobrego wujka to żałosne widowisko , na którym ani śmiać się ani płakać się nie da .......

Naśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że Romana skrytykowali wszyscy z PiS na czele. I co teraz zrobi lewakk? Za kim sie opowie?

No i co zrobi Jarosław? Przednim pierwsza poważna decyzja.

Nasmutniejsze jednak jest to, że Giertych pochwalił się, iż... znalazł kruczek prawny, który pozwoli mu wprowadzić amnestię. Piękny przykład kombinowania (falandyzacji prawda) daje on młodzieży. I wszystko to dla własnego PR. 8) :evil: