Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

matura 2006

lewakk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Naśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że Romana skrytykowali wszyscy z PiS na czele. I co teraz zrobi lewakk? Za kim sie opowie?

No i co zrobi Jarosław? Przednim pierwsza poważna decyzja.

Nasmutniejsze jednak jest to, że Giertych pochwalił się, iż... znalazł kruczek prawny, który pozwoli mu wprowadzić amnestię. Piękny przykład kombinowania (falandyzacji prawda) daje on młodzieży. I wszystko to dla własnego PR. 8) :evil:

Przykład idzie z góry. Jeśli ministrem może być przestępca skazany prawomocnym wyrokiem to taka malutka przewałeczka, furteczka to pikuś.

Dla mnie najsmieszniejsza zecza jest to co zrobił pan premier od siedmui boleści dał amnestie maturzystom i wszyscy ci którzy nie zdali jednego przedmiotu ale średnia maja powyżej 30 % zdali mature !!! to jest cos co naprawde krzywdzi ...

Ciekawa jestem tylko, co autorka miała na myśli pisząc o krzywdzie... :-? Krzywdzące i nieuczciwe jest to wobec osób, które nie zdały tej matury i dostały amnestię. Przecież to oszukiwanie ich i samych siebie (czytaj - osób odpowiedzialnych za naszą edukację). Rośnie pokolenie imbecyli bez wyobraźni. Patrzę na moje dużo młodsze siostry i ręce mi opadają - nie potrafią znaleźc sobie zajęcia, ciągle potrzebują bodźców stymulujących, np. w postaci komputera (a teraz także i alkoholu... tak, tak, moją 13-latke złapałam na upijaniu się :evil: ), a szkoła karmi je jakąś bełkotliwą papką, o której bardzo szybko zapominają. 15letnie dziewczę nie potrafiło wymienic zekranizowanych powieści :o ! A czas wolny spędza na szwendaniu się po ARKADII - to jest takie "zaj.....te" :o :o :o .

Nauczycielka w szkole głosu na dzieciarnie podnieśc nie może...bo po latach bicia linijką pa łapach społeczenstwo popadło w skrajnośc i zabrania się stosowania tak "drastycznych metod wychowawczych"(mowa o podniesieniu głosu-nie wrzaskach sfrustrowanej starej panny :wink: )?Myślałam kiedyś, że może to są błędy wychowawcze ojca i ciotki (to moje siostry przyrodnie), ale okazuje się, że nie, nastoletnie osobniki z jako tako wyrobionym systemem wartości, zainteresowaniami i wyobraźnią to przypadki marginalne- przeprowadziłam wywiad wśród znajomych. A poza tym to nie tylko kwestia domu - miałam o wiele gorsze warunki dorastania (mamy cały dzień nie było, mnie wychowywała warszawska Praga), jakoś wyszłam na ludzi 8) Nie mówię, że było gładko, ale jakoś z rozsądkiem (w miarę nastoletniego umysłu :wink: )

Ufff... chyba trochę zboczyłam z tematu, ale m.in. to są przyczyny, którym powinny przyjrzec się osoby odpowiedzialne za wychowanie poza domem, czyli między innymi szkoła. Szkoda tylko, że niektórzy nauczyciele zapominają, że to jest placówka wychowawcza. Reformę oświaty (w moim subiektywnym odczuciu) zaczęto od d..y strony - nie matura(czyli koniec tego łańcucha), PanowieNaWysokichStołkach, a to, co się dzieje w szkole...A oni by chcieli wszystko na raz...jak nie od końca!

I oni teraz muszą sprawdzac, czy społeczeństwo potrafi czytac tekst ze zrozumieniem! Byłam pierwszym rocznikiem, kiedy eksperymentalnie wprowadzono ten punkt(rok 1999) Ludzie(Sasetko)! PROSZĘ Was! Litości! To nie jest łaciński tekst św. Tomasza z Akwinu o nieśmiertelności duszy, tylko coś, co zostało dopasowane do możliwości w miarę rozwiniętego 18-nasto,19-nastolatka.

Przeczytałam te moje wypociny i stwierdzam, że w moim przypadku powinno się postawic gałę za chaos wypowiedzi :wink: :lol: Chwała osobie, która coś z tego zrozumie - taki teścik na czytanie ze zrozumieniem. Jeziorański... też mi coś :wink:

Przeczytałam te moje wypociny i stwierdzam, że w moim przypadku powinno się postawic gałę za chaos wypowiedzi :wink: :lol: Chwała osobie, która coś z tego zrozumie - taki teścik na czytanie ze zrozumieniem. Jeziorański... też mi coś :wink:

yyy ale o sssooo chodzi :o :o ??? :wink:

jak dla mnie moze byc stara nowa albo zupelnie nowa matura to bez znaczenia ... jak ktos ma glowe na karku to napisze a jak nie to ...

mysle ze te 21 % to wynik jedynie tego ze prace sa powazniej sprawdzane przez osoby z zewnatrz... sam pamietam przecieki na temat tego jaka byla akcja w szkole jak nauczyciele sprawdzajacy zobaczyli ze prymusik klasowy wypisal z polskiego takie durnoty ze naawet na jeden niezalużyl :lol: :lol: :lol: (of kors dostał 3)

co do wychowawczej roli szkoły to nie sądze zeby cos takiego istanialo i jako rodzic bym na to nieliczyl ..

Ale sie Romano wysilił !!!! Czytałem/słyszałem, że liczy na nowych młodych wyborców w najbliższych wyborach samorządowych a potem do sejmu/senatu. Ale, żeby aż tak!!! :o Po prostu opadają ręce i inne kończyny!

ZA moich czasów (nieodległych - Matura 1995), jeżeli osoba nie zdała, któregoś z ustnych egzaminów, ale miała dobrą średnią ocen na świadectwie - zdawała poprawkę we wrześniu. Czasami (jak miała farta - to nawet na studia jeszcze była w stanie się dostać). LPR tłumaczy się - że o takie osoby właśnie chodzi.

Prawdą jest, że reformy w szkolnictwie zrobiły z uczniów idiotów. Być może niektórzy chcieli dobrze, ale im nie wyszło (co się dziwić, nie wszyscy aktualnie nam władający mają maturę). Ale pomysł Romka - to już przesada.

Ale sie Romano wysilił !!!! Czytałem/słyszałem, że liczy na nowych młodych wyborców w najbliższych wyborach samorządowych a potem do sejmu/senatu.

Oby sie nie przeliczyl. Z tego co uslyszalem, tendencja jest taka: zdac mature i sp..adać do Anglii lub inszej Irlandii. Chocby na zmywak, ale wrocic z garscia pieniedzy.

Miałem w swej karierze epizod nauczycielski i z tego czasu pamiętam, że według sztuki nauczania i oceniania na dostateczny trzeba było znać/umieć 60% materiału. Skąd więc w pomysłach ministra tylko 30%?

Dowalić te 60% i wtedy nawet jak jednego przedmiotu nie zaliczy, to i tak na sam wygląd będzie można ocenić, że to nie jakaś miernota...

A odbiegając od tematu: gdy sam jeszcze się uczyłem, właśnie wprowadzono ocenę mierną, gdy byłem nauczycielem ta sama dwójka nazywała się "dopuszczający". Do czego dopuszczający? do bycia ćwierćinteligentem? (dokładnie to 30% :lol: inteligentem)...

moim zdaniem matura powinna być zdana przez wszystkich .....nieważne na 5% czy 100% , ale jej wynik powinien zaświadczyć o stopniu zaangażowania młodego człowieka we własną edykację . ....

Dokładnie tak. A potem już tylko wystarczy, że jest się dzieckiem np. adwokata i już mamy nowy "kwiat intelektualny" w branży prawniczej, ...itd. itd, itd

A potem ten kwiat może zostanie ministrem edukacji i wymyśli, że przecież szkoła nie jest obowiązkowa i po podpisaniu oświadczenia, że "uczę się w domu" będą awansem rozdawać świadectwa ukończenia szkoły - tylko jakiej ?? :evil: :evil: :evil:

A wydawało się, że będzie to minister, który wreszcie przywróci w szkole dyscyplinę... :-?

Jeśli to nie żart, to przesadziłeś :o :o :o

mTom miał chyba na myœli takš rózgę zwanš dawniej dyscyplinš. :lol:

Wychowanie patriotyczne i baty dyscyplinkš - o tak, to w stylu naszego Ministra Popiertycha...

Ogólna tendencja w szkolnictwie jest jasna z każdą reformą chodzi o to samo

ma być przede wszystkim tanio. Upychamy dzieci do 30 osobowych klas , upychamy materiał nauczania dla 5-6 godzin w cyklu kształcenia do 4 . Obniżamy wymagania i wypychamy dzieci ze szkoły choćby siłą. Wszyscy , którzy są ambitni muszą liczyć na siebie.

Amnestia to decyzja absurdalna i szkodliwa. Mam nadzieję że minister Giertych się z niej wycofa.

Aczkolwiek ciekawe czy wszyscy przeciwnicy tak byliby przeciwko gdyby ta amnestia miała dotyczyć własnego dziecka????

Trochę to jednak dziwne że dyskusja toczy się o amnestii, przecież to tylko jeden ze skutków...., przyczyny leżą nie po stronie Giertycha ale wieloletnich fatalnych i niszczących edukację reform szkolnictwa popieranych i forsowanych przez ZNP, byłych ministrów i gazete wyborczą.

Powinniśmy nie obniżać poprzeczke dla maturzystów, lecz przeciwnie dużo bardziej zaostrzyć egzaminy maturalne - W. KIeżan

Poztywnie należy więc podejść do przywrócenia matematyki do matury.

Przeciwne zdanie

Tysiące młodych wypije dziś za zdrowie Giertycha.... Ale pomysł dobry, bo młodzi płacili za grzechy które, dalibóg nie tylko ich obciążają - P. PAcewicz G. Wyborcza.