Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno do kominka - które najlepsze

Recommended Posts

Cześć kominkowicze!

Zapomnieliście o grabie , które jest drewnem o największej kaloryczności i które od kilku sezonów wspaniale opala mój kominek, drugim pod tym względem, czyli kaloryczności jest grochodrzew, dąb , wiąz , buk i brzoza. Miłego palenia. Pamiętajcie o sezonowaniu drewna , najlepiej ok. 1 roku.

grzejaga - no to jesteś szczęśliwcem, że tak wspaniale opalany jest twój kominek. :grin:

Ja będę mieć trochę buka i trochę dębu i będzie się suszyć tylko 6 miesięcy - niestety. Mam do tego małą działkę, że jak zobaczyłem te 10m3 to nic innego mi się już nie zmieści, a gdzie tu robić zapasy na następne sezony. :sad:

czesc. jestem niestety zoltodziobem w dziedzinie kominkow.

wczoraj zamontowlem swoj w domu. i jestem troszke rozczarowany

kupilem zeliwny, z szybrem 12-14 KW za jakies tam 1700 zl,

niestety nie mialem drewna wiec dostalem od sasiada, ciete w sierpniu na bale i trzymane na dworze na sniegu i deszczu, jednym slowem mokre. i wiecie co? pali sie ale ciepla prawie wcale nie daje. czy to przez to ze mokre czy kominek jest do kitu. jestem troszek przerazony

• 2 years później...

Trafiłem kiedyś na taką tabelę, którą przepisałem do notatnika budowy mojego domu /chyba z katalogu wkładów SUPRA'y/ podane wskaźnikowo. Z nadzieją, że nie popełniłem błędów w tłumaczeniu:

Grab 100; Dąb 99; Jesion 92; Klon 91; Brzoza 89; Wiąz 84; Buk 80; Wierzba 71; Jodła, Świerk 70; Olcha 67; Modrzew 66; Osika 65; Lipa 57; Topola 50.

Osobiście palę bukiem /łatwodostępny u mnie/ wolę oczywiście grab /prawie niedostępny/ i dąb /ale żona marudzi, że zbyt mocno pachną garbniki/.

Pozdrowienia "Kominkowiczom" - kominkowicz od 10 -ciu lat używający go codziennie. [email protected]