MrFroh 21.03.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 czy ktoś z "palących" może polecić dore źródło drewna na śląsku? (oprócz lasu naturalnie)Jestem dokładnie w okolicach Pszczyny i Tychów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orum 22.03.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 w tajemnicy !!!!!!! powiem ci ze wspanialym zrodlem drewna jest moj sasiad , nazbieral tego na 10 lat (albo i wiecej) a wczesniej zrobilismy , jak to miedzy sasiadmi furtke do siebie .Tak wiec , jeśli chcesz zapraszam , będzie mi rażniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orum 22.03.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 orum daj adres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej michał 22.03.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 czy drewno z drzew owocowych nadaje się do palenia w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 22.03.2003 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 Drewno z drzew owocowych jest bardzo kaloryczne. Niestety schnie dosc wolno, a np. czeresnia ma sporo zywicy, ktora moze okopcac. Najlepsza jest grusza i sliwa - jesli akurat w okolicy byla wycinka starego sadu.Polecam akacje, geste, kaloryczne, na dlugo starcza a schnie dosc szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.03.2003 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 ale gdzie je kupić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzejaga 24.03.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Cześć kominkowicze!Zapomnieliście o grabie , które jest drewnem o największej kaloryczności i które od kilku sezonów wspaniale opala mój kominek, drugim pod tym względem, czyli kaloryczności jest grochodrzew, dąb , wiąz , buk i brzoza. Miłego palenia. Pamiętajcie o sezonowaniu drewna , najlepiej ok. 1 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 24.03.2003 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 grzejaga - no to jesteś szczęśliwcem, że tak wspaniale opalany jest twój kominek. Ja będę mieć trochę buka i trochę dębu i będzie się suszyć tylko 6 miesięcy - niestety. Mam do tego małą działkę, że jak zobaczyłem te 10m3 to nic innego mi się już nie zmieści, a gdzie tu robić zapasy na następne sezony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trajan 24.03.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 czesc. jestem niestety zoltodziobem w dziedzinie kominkow.wczoraj zamontowlem swoj w domu. i jestem troszke rozczarowanykupilem zeliwny, z szybrem 12-14 KW za jakies tam 1700 zl, niestety nie mialem drewna wiec dostalem od sasiada, ciete w sierpniu na bale i trzymane na dworze na sniegu i deszczu, jednym slowem mokre. i wiecie co? pali sie ale ciepla prawie wcale nie daje. czy to przez to ze mokre czy kominek jest do kitu. jestem troszek przerazony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izywec 22.02.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Trafiłem kiedyś na taką tabelę, którą przepisałem do notatnika budowy mojego domu /chyba z katalogu wkładów SUPRA'y/ podane wskaźnikowo. Z nadzieją, że nie popełniłem błędów w tłumaczeniu:Grab 100; Dąb 99; Jesion 92; Klon 91; Brzoza 89; Wiąz 84; Buk 80; Wierzba 71; Jodła, Świerk 70; Olcha 67; Modrzew 66; Osika 65; Lipa 57; Topola 50.Osobiście palę bukiem /łatwodostępny u mnie/ wolę oczywiście grab /prawie niedostępny/ i dąb /ale żona marudzi, że zbyt mocno pachną garbniki/.Pozdrowienia "Kominkowiczom" - kominkowicz od 10 -ciu lat używający go codziennie. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 23.02.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Dębina ze względu na dużą zawartość kwasów i garbników które zanieczyszczają kominek powinna leżeć i suszyć się bez przykrycia ok 1 roku tak żeby deszcze wypłukiwały te składniki a potem dosuszać pod przykryciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.