Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budować dom czy kupić gotowy?

agniesia81

Recommended Posts

Witam serdecznie!Borykam się ostatnio z następującym problemem.Zdecydowaliśmy się z mężem na budowę domu.Jesteśmy na etapie szukania działki(mieszkamy w małym mieście i tutaj raczej chcielibyśmy pozostać).Marzy nam się domek ok.130m z użytkowym poddaszem i malym ogródkiem.Aż tu nagle pewnego dnia dowiadujemy się,że mamy okazję kupić właśnie taki domek kompletnie wykończony i umeblowany,z całkowicie zagospodarowaną działką(kostka,altanka,oczko wodne,drzewka owocowe itp.)i pomieszczeniem gosp.60m-ALE NA WSI ok.25km.od miasta.Cena tego domku-320 tyś.Teraz nie wiem co mamy z tym fantem zrobić?Czy brać kredyt na budowę domu(licząc na to,że wyniesie nas to dużo taniej)czy po prostu nie szarpać się z tym wszystkim tylko kupować gotowy domek i przeprowadzić się na wieś?Zaznaczam,że zarówno na jedną jak i na drugą inwestycję musimy zaciągnąć kredyt?Co zrobilibyście na naszym miejscu????

Tak jak poprzednik napisal jeśli nie będziecie robić mnustwa przeróbek iogólnie wam domek odpowiada to kupujcie :D Te 25 km od miasta to w dzisiejszych czasach obywateli zmotoryzowanych to nie tak duzo :lol:

Budowa to nie droga usłana różami .

Przeczytaj dzienniki budujących a po ich lekturze już będziesz wiedziała co masz zrobić :D

Pozdrawiam

Życzę trafnego wyboru :D

A na czym polega ta "okazja"?

Bo może gdybyście zaczęli szukać domku a nie działki to by się okazało, że jest więcej takich.

To łyso kupić pierwszy z brzegu domek tylko dlatego, że się nawinął.

Może po prostu zmieńcie trochę koncepcję i nastawcie się na szukanie domku a ten potraktujcie jako inspirację.

Chyba że wam pasuje ta wieś...

Moim zdaniem większa jest radość z " własnoręcznie " wybudowanego domu.

W przypadku kupionego nigdy nie będziesz miała pewności czy był dobrze budowany itd.

Poza tym , jeśli go sama budujesz będzie na pewno tańszy i dokładnie taki jak chcesz i w miejscu, które Ci się podoba :p

przejedźcie się parę razy tam i z powrotem i odpowiedzcie sobie, czy jesteście w stanie żyć tak na dłuższą metę. ja szukałam długo działki poza granicami miasta (tańsza ziemia), ale stwierdziłam, że chcę spokoju we własnym ogródkiem, ale nie za cenę przejeżdżania latami 50-60 km dziennie. jeśli Wam to nie przeszkadza a dom odpowiada, to czemu nie? :wink:

Mam dokładnie ten sam problem :( .

Kupić działkę za około 200tys (niestety takie ceny są we Wrocławiu) czy śliczny dom (który bardzo się podoba mi i żonie) położony w niezłym miejscu (minus jedyny to to, że dłuższym bokiem działka przylega do ulicy) za 600tys.

Kompletnie nie znamy się na budowaniu (pomijam lekturę Muratora i tego forum :wink: ), ale nie jesteśmy w stanie podjąć decyzji od 2 miesięcy.

Z jednej strony kupno działki w wymarzonym miejscu i wizja budowy domu przez 3 lata, z drugiej kupno fajnego domu w fajnym, aczkolwiek "niewymarzonym" miejscu...